Huawei Smart Scale teszt - Mindenre fény derül!

A Xiaomi okosmérlegének tesztjénél már láthattuk, hogy pillanatok alatt egy átfogó képet kaphatunk testösszetételünkről. Következő tesztalanyunk most a Huawei hasonló paraméterekkel rendelkező mérlege.

Noha a Xiaomi okosmérlegét már jól ismertem, mégis a Huawei eszközére esett a választásom, de egyszerűen csak azért, mert hasonló funkcionalitással bír és Black Friday alkalmával jó áron hozzá tudtam jutni. A mérleg hivatalos neve bármi is legyen, mindenesetre Huawei AH100, Huawei Smart Scale és Huawei Body Fat Scale-ként is megtalálhatjuk a webáruházakban vagy éppen a boltok polcain.  

Doboz tartalma, specifikáció

A termék egy letisztult fehér színű dobozban érkezik, amelyben megtaláljuk magát a mérleget és egy használati útmutatót, amely magyar nyelvet is tartalmaz. A tápellátásért felelős 4 db AAA elem sajnos nem került a dobozba, azt még pluszban be kell szereznünk mellé. Jobban örültem volna, ha egy akkumulátor lapul a mérlegben, de a gyártó állítása szerint normális elemekkel, napi három mérés mellett is kb. 300 napig bírja szuflával. Szó se róla, a mérleg elképesztően jól néz ki, edzett üveg és ABS műanyag kombinációja alkotja. Méreteit tekintve 300 x 300 x 18.7 mm, súlya pedig 1,85 kg. A terhelhetőséget tekintve maximum 150 kg-ig állhatunk a mérlegre. A mérleg alján 4 db flexibilis, nyomásérzékelő talpat találunk, amelyek csúszásgátló bevonatot kaptak és elvileg ki tudják küszöbölni a szintkülönbségeket is. Azonban, ha pontos mérést akarunk, akkor mindenképpen kemény talajon álljunk rá, ne pedig vastag szőnyegen. A Huawei AH100-ban egy BIA chip található, a bioelektromos impedancia analízisnek köszönhetően, 9 paraméter alapján teljes képet kaphatunk testünkről. A működésének lényege, hogy az üveglapra felvitt ITO rétegen keresztül a chip elektromos impulzust generál testünk felé. Az eltérő szövettípusok más-más ellenállást tanúsítanak, amelyeket a Big Data, a matematikai modellezés és PCA algoritmus szépen lefordít számunkra is fogyasztható információkká. A kilenc adat tehát, amit megtudunk magunkról: súly, testzsír százalék, BMI-index, alapanyagcsere sebesség, zsigeri zsírszint, izomtömeg, csontok ásványanyag tartalma, protein szint, és a testvíz százalék.  

Használat, szoftver

A mérlegen nem találunk ki-be kapcsoló gombot, automatikusan bekapcsol, ha ráállunk, valamint pár perc inaktivitás után pedig ki is kapcsol. Offline mérés esetén a mérleg kijelzi a testtömeget és a testzsír százalékot, amelyet meg is jegyez (azt nem tudjuk mekkora memóriája van) és a következő szinkronizáláskor továbbítja az adatokat okostelefonunk felé. Ahhoz, hogy az eszközből kihozzuk a teljes funkcionalitását, szükségünk van aktív Bluetooth (4.1-es modult kapott) kapcsolatra és a Huawei testzsír mérleg nevezetű alkalmazásra. Az alkalmazás rendkívül egyszerű és könnyen használható felületet kapott. A mérleg párosítása sem egy bonyolult feladat, minden lépésről kellően informatívan tájékoztat minket az app. Ha megvan a párosítás, akkor hozzáadhatjuk a felhasználókat. Összesen 10 személyt adhatunk hozzá, a szükséges adatok: név, születési dátum, magasság és egy célsúly. A mérleg automatikusan beazonosítja azt a személyt, aki a ráállt. Az alkalmazás főoldalán az utolsó mérés eredményét láthatjuk. A monitorozott paraméterekre egyébként egyenként rá is bökhetünk, ekkor egy általános leírást olvashatunk el róla. Még szintén a főoldalon maradva, az utolsó három mérést is elérhetjük. A Lépjen a mérlegre menüponttal az alkalmazásból is kezdeményezhetünk mérést. A Trendek menüpontra kattintva a tömeg, zsír és izom alakulásáról láthatunk grafikonokat és statisztikákat, napi heti, havi, vagy éves bontásban. Innen érjük el az előzményeket is, ahol vissza tudunk nézni minden egyes mérést. A beállításokban tudjuk a mértékegységet változtatni, kezelni a felhasználókat, emlékeztetőket állíthatunk be, módosíthatjuk a célsúlyunkat, menedzselhetjük eszközeinket, valamint még egy súgot és egy névjegyet is találhatunk itt. Az eszközt egyébként a Huawei Health alkalmazásban is tudjuk menedzselni, azonban itt csak a saját magunk méréseinek adatait tudjuk kezelni. Számomra hatalmas mínusz pont az, hogy a Huawei testzsír mérleg appban indított mérések adatait nem tudjuk továbbítani a Huawei Health felé.  

Összegzés

Összességében egy nagyon jó termékről beszélhetünk, ajánlom mindenkinek. Nem a mérleg hibája, de az jó lett volna, ha a Xiaomi megoldásához hasonlóan, a Huawei szoftvere is készítene egy átfogó elemzést rólunk, hogy az adott mért adat mennyire normális éppen. De végül is ezt pár perc googlizással orvosolni lehet, utána mi is el tudjuk dönteni.   Tesztünk a Xiaomi mérlegéről: https://bytech.hu/mar-merleg-okos-xiaomi-okosmerleg/  

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)