A legjobb forrólevegős fritőz (Air Fryer) tökéletes megoldást jelent az ízletes és ropogós ételek elkészítéséhez anélkül, hogy egészségtelenné tenné azokat.
Ha valami ínycsiklandó és sült ételre vágyunk, de szeretnénk elkerülni az olajos ételeket, akkor egy forrólevegős sütő megfelelő választás lehet, mivel nagyon kevés olajjal működik, az eredmény viszont varázslatos lesz.
Mivel a forrólevegős olajsütők széles választéka létezik a piacon, nehéz kiválasztani, hogy melyik a legjobb, különösen, ha még csak most ismerkedünk velük.
Cikkünkben elmagyarázunk mindent amit a forrólevegős fritőz kiválasztásánál tudni kell.
Mi az a forrólevegős fritőz és hogyan működik?
A levegős sütők olyan konyhai berendezések, amelyek a hagyományos sütéshez használt olajnak csak egy részét felhasználva készítik el a kedvenc ételeinket.
Az olajmentes sütők remek kiegészítői lehetnek konyhánknak, pláne ha egészségesen szeretnénk étkezni anélkül, hogy megvonjuk magunktól kedvenc ételeinket.
A forrólevegős fritőzök ventilátort és fűtőtestet használnak, így a forró levegő kering a sütőkosáron vagy a tálcán. A konvekció hatását az ételt előkészítő levegő gyors mozgása hozza létre.
A hő segít abban is, hogy az étel belül lédús legyen, miközben kívül ropogós marad.
A forrólevegős olajsütő az alábbiakban különbözik a klasszikus sütőtől:
- A hagyományos olajsütő elektromos fűtéssel termel hőt, és a hő fokozatosan és lassan oszlik el.
- A forrólevegős fritőz ezzel szemben speciális gyorsfűtési technológiával termel hőt.
Előnyök és hátrányok
A légsütők a levegő hő- és szárító hatását használják fel az étel gyors elkészítéséhez, így kívül ropogós és barnás, belül viszont lédús marad.
Nézzük meg az olajmentes sütő előnyeit és hátrányait.
Előnyök
1. Könnyen tisztítható
A tapadásmentes bevonatnak köszönhetően a sütőkosár könnyen tisztítható. Az alap kivételével a legtöbb alkatrészt mosogatógépbe is berakhatjuk.
2. Nincsenek kellemetlen szagok
A klasszikus sütési eljárás kellemetlen szagát megszüntethetjük ha forrólevegős sütőt használunk.
3. Könnyen kezelhető
A forrólevegős fritőz használata nagyon egyszerű, és ha egyszer kipróbáljuk, el is fogjuk felejteni a tűzhely használatát. Adjunk hozzá fagyasztott ételeket, például csirkemellet, sült krumplit és hagymakarikákat, majd állítsunk be programot és időzítőt.
Az előző napi vacsora maradékait is felmelegíthetjük.
Hátrányok
1. Minőségi problémák
A légsütők gyártásához műanyag és olcsó fém alkatrészeket használnak. Lehetséges, hogy több éves használat után nem bírják a terhelést. A fűtőelemek és a ventilátorok idővel elhasználódnak, így a készülék használhatatlanná válhat.
2. A főzési idő
Összességében kevesebb időre van szüksége az ételek elkészítésére a rövid előmelegítési idő miatt, de a tényleges főzési folyamat a forró levegős sütőben tovább tart, mint a hagyományos olajsütőknél.
3. Ár
A funkciók széles skálája miatt a forró levegős sütők általában drágábbak, mint a hagyományos olajsütők.
Hogyan válasszunk légsütőt?
A forrólevegős fritőz széles választéka található a piacon, mindegyiknek megvan a maga egyedi jellemzői. Ha több kulcsfontosságú tényezőre is odafigyelünk, akkor könnyebben eldönthetjük, melyik modell felel meg az igényeinknek.
Ha forrólevegős sütőt vásárolunk, tartsuk szem előtt a következőket:
Kezelőpanel
A meleglevegős sütő kiválasztásának fontos része a kezelőpanel figyelembe vétele. Egyes modelleken csak egy időzítőből és egy termosztátból áll, amelyek könnyebben kezelhetők.
Keressünk olyan modellt, amelynek időzítője lehetővé teszi, hogy 30 percnél hosszabb időt is be tudjunk állítani.
A digitális vezérlőpanel érintőképernyős kijelzővel, pontos időzítővel, hőmérséklet-szabályozással és előre beállított programokkal rendelkezik.
Teljesítmény
Győződjünk meg arról, hogy a konyhában lévő aljzat kompatibilis legyen a készülék áramellátásával. Kulcsfontosságú, hogy a konyhai konnektorok 800-1500 wattot bírjanak, mivel a legtöbb forrólevegős sütő jellemzően ilyen teljesítmény felvétellel rendelkezik.
Kapacitás
Különböző térfogatban kaphatók, a kisebb modellek általában 1,6-3 literesek, míg a nagyobbak 5,5-18 literesek is lehetnek
Érdemes a nagyobb méretre összpontosítani, ha nagycsaládodosak vagyunk. Egy kisebb méretű sütőben csak fél kiló sült krumplit vagy pár darab csirkét süthetünk meg, míg a nagyban egy egész csomag fagyasztott burgonyát és akár 8 darab csirkét is süthetünk egyszerre.
Kosár típusa
A kosárfiókos olajsütő a legnépszerűbb modell a piacon. A készülék felső része felmelegíti a levegőt, majd ventilátor segítségével egyenletesen elosztja a kosárban lévő élelmiszerek között.
Az ilyen típusú kosárban a sült termékeket, például a hagymakarikákat és a házias ételeket sokkal könnyebb elkészíteni. A kevesebb mozgó alkatrészt tartalmazó kosár márkától függően meglehetősen hosszú élettartamú lehet.
Sütőprogramok
Egyes légsütők különféle beállításokat kínálnak a legnépszerűbb ételek, például sült krumpli, csirke, szalonna vagy akár péksütemények elkészítéséhez.
Ezek a különböző főzési programok előre beállított hőmérsékleteket és időtartományokat biztosítanak, amelyek bármilyen főzési technikához vagy élelmiszerhez megfelelőek.
Ez különösen akkor hasznos, ha csak most kezded használni az olaj nélküli sütőt, és még nem tudod pontosan, hogy mennyi ideig kell főzni az egyes ételeket.
Tisztítás és karbantartás
Fontos megjegyezni, hogy bár a kosár zárva van, hogy megakadályozza a zsír kifröccsenését, mégis tisztítást igényel. Minden használat után tisztítsuk meg a készüléket.
Íme néhány tipp a készülék tisztításához:
- Hagyjuk kihűlni a fritőzt, miután kihúztuk a konnektorból.
- Használjunk nedves ruhát a külső rész tisztításához.
- A tálcák és kosarak mosogatószerrel és forró vízzel tisztíthatók. A fritőz minden mozgó alkatrésze mosogatógépbe helyezhető, így nincs szükség kézi mosogatásra.
- Nedvesítsünk meg enyhén egy ruhát vagy szivacsot, és tisztítsuk meg a sütő belsejét.
- Egy kefe segítségével tisztítsuk meg a kosár feletti fűtőelemet, ha étel ragadt rá.
- Győződjünk meg arról, hogy a tálca és a kosár teljesen száraz, mielőtt visszatennénk a sütőbe.
A legtöbb forrólevegős sütő műanyagból készül, fémkosárral, ami káros az egészségre és a környezetre. Az olcsó és gyenge minőségű műanyagokból származó vegyszerek és ftalátok beszivároghatnak az élelmiszerekbe.
A BPA – mentes opciók azonban ugyanolyan károsak.
A legjobb légsütőnek egészségesnek és környezetbarátnak kell lennie. Nem tartalmazhat PTFE-t és PFOA-t, hanem rozsdamentes acélból, kerámia bevonattal vagy üvegből kell készülnie.