Úgy gondoltam, mostantól kicsit jobban ráfekszek a biztonsági és hackerkedős cikkekre. Persze ezekkel senkit nem buzdítok arra, hogy hackeljen vagy bűncselekményt kövessen el, ezek szimplán érdekes dolgok. Ehhez az első lépés, hogy kell egy Linux, amin majd tudunk dolgozni. Lesz olyan cikk is amiben Windows-os programokat nézünk meg mert azokból is van bőven, de linuxon az igazi. Nincs jelenleg linuxos gépem és nem is szeretnék külön egyet, így a VirtualBox-on belül hozunk létre egyet.

Az első lépés, töltsük le a programot innen.

Indítsuk el a telepítőt.

 

Kattintsunk a Next-re.

 

Itt kiválaszthatjuk mely összetevőket szeretnénk telepíteni, hagyjuk alapértelmezetten és kattintsunk a Next-re.

 

Készen állunk a telepítésre, kattintsunk az Install-ra.

 

 

Itt beállíthatjuk, hogy kirakja e az ikont az asztalra meg a start menübe, teljesen mindegy -> Next.

 

A program itt felhívja a figyelmünket, hogy alapértelmezett-re fognak átáálni a hálózati kapcsolatok, nem lényeges, kattintsunk a Yes-re.

 

A program itt telepíteni fog egy eszközszoftvert, telepítsük ezt is.

 

 

Készen is vagyunk kattintsunk a Finish-re.

 

És akkor így néz ki maga a program.

 

Hozzunk létre egy virtuális gépet amin majd dolgozhatunk. Kattintsunk a menüben lévő Új gombra.

 

Adnunk kell egy nevet a virtuális gépünknek majd meg kell adnunk milyen operációs rendszert szeretnénk rátenni. Ha névnek beírjuk, hogy Ubuntu akkor a program automatikusan felismeri és beállítja az Ubuntu legújabb 64bites verzióját.

 

Ezután meg kell adnunk, mennyi memóriát adunk meg a gépnek. Én 2GB-ot adtam meg ennyi elég lesz nekünk, persze ez egyéni meg lehet adni többet is és kevesebbet is, arra viszont figyeljünk hogyha túl keveset adunk meg akkor lassú lehet a rendszer ha pedig túl sokat a Windows fog lassulni.

 

 

Készítenünk kell egy Virtuális lemezt amin a gép tárolni fogja az adatokat. Válasszuk ki az Új virtuális merevlemez készítését.

 

 

Válasszuk ki a merevlemez típusát, mivel mi máshol nem akarjuk használni ezt a rendszert ezért állítsuk VDI-re.

 

A virtuális merevlemezünket beállíthatjuk Fix méretűre ilyenkor egy adott méretű lesz a tárhely, illetve beállíthatjuk Dinamikusan növekvőre ilyenkor folyamatosan bővíti magát aszerint amennyi hely kell. Én most Dinamikusan növekvőre állítom.

 

A merevlemezzel kapcsolatban már csak a méretét kell megadni. Az alapértelmezett 10GB tökéletesen megfelelő nekünk. Hozzuk létre a gépünket.

 

 

Virtuális gépünk elkészült, azonban még nincs rajta operációs rendszer. A következő cikkben feltelepítünk rá egy Ubuntu-t és megnézzük az alapokat.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.