Hogyan spórólj pénzt? 3. rész - E-cigaretta

Ebben a részben az e-cigaretákkal fogunk foglalkozni, ugyanis rengeteget spórolhatunk azon, ha dobjuk a normális cigit és segítségül hívjuk a technológiát.

NoteWall.hu
Jó ideje dohányzom, bár azt nem tudom megmondani, hogy miért, de sajnos ez az egyik rossz szokásom. Pár éve az egyik ismerősöm, aki szintén nagy bagós volt, vett egy e-cigarettát. Számomra ismeretlenek voltak még ezek a termékek és akkoriban nem is voltak annyira elterjedtek, inkább azok a teljes mértékben cigarettának tűnő kis szerkezetek voltak divatosak, amikben valamilyen patront kellett cserélgetni. No de ezután felkeltette az érdeklődésemet, hogy milyen is lehet az e-cigaretta, nyitott vagyok minden újdonságra, így elmentem egy dohányboltba és vettem egy Joyetech e-cigarettát. Először nagyon furcsa volt, de ahogy egyre többet használtam, úgy jöttek elő a termék előnyei, míg végül eljutottam oda, hogy teljesen dobtam a cigarettát és csak azt használtam. Most nem is mennék bele részletesen, hogy hogyan működik egy e-cigaretta, inkább a pénzügyi oldalát közelítem most meg, hiszen ez a célja a cikksorozatnak. Nézzük meg, mennyi költsége van a cigarettának 1 hónap alatt. Számoljunk 1300 forintos doboz árral, bár ez változó és folyamatosan megy felfele. Ha nem vagy nagy dohányos és csak 2 naponta veszel meg egy doboz cigit, akkor abban a hónapban ~19.500 forintot költöttél. Ha többet cigizel, akkor naponta elköltesz 1300 forintot és ezzel a havi költséged ~39.000 forint. Illetve, van a kemény dohányos kategória, amikor már a napi 1 doboz is kevés, ekkor számolhatunk ~58.000 forintos havi költséggel. Tehát:
  • Gyenge dohányos költsége egy hónapban: 19.500 Forint
  • Közepes dohányos költsége egy hónapban: 39.000 Forint
  • Erős dohányos költsége egy hónapban: 58.000 Forint
Most azt kell megnéznünk, hogy egy e-cigarettának milyen költségei vannak és, hogy melyikkel járunk jobban. Természetesen venni kell egy e-cigarettát, itt az árat nem egyszerű belőni hiszen rengeteg fajtájú, márkájú, méretű, alakú, teljesítményű eszköz van a piacon. Az is fontos tényező, hogy itthon vásároljuk meg dohányboltban vagy Kínából rendeljük. Én az e-cigis pályafutásomat egy Joyetech eGo AIO készülékkel kezdtem, aminek az ára itthon 9.990 forint, Kínából rendelve pedig 5.000 forint. Joyetech eGo AIO e-cigaretta A mostani Eleaf iJust 3 készülék amit jelenleg is használok (ez már nagyobb teljesítményű e-cigaretta) az itthoni ára 18.990 forint, ha Kínából rendeljük akkor pedig 13.000 forint. Eleaf iJust 3 e-cigaretta Tehát van egy eszköz költségünk, ami egy egyszeri beruházás, körülbelül a vásárolt e-cigi 2-3 évig patentül, gond nélkül működni fog. Emellett van ugye a töltőanyag a liquid, amit a cigaretta tartályába töltünk és ezt párologtatja el. Ezekből a liquidekből rengeteg féle van, sok ízvariációból válogathatunk, választhatunk erősség szerint, hogy mennyi nikotint tartalmazzon (természetesen van nikotin mentes is), illetve összetétel alapján is. Összetétel szempontból vagy olyan liquidet választunk, aminél kevesebb a gőz, de erősebb az íz, vagy fordítva, kicsit gyengébb az íz, viszont megnő a gőz mennyisége. Ki kell tapasztalni, kinek melyik ízlik a legjobban. Dohányboltokban nem érdemes folyadékot venni, mert a cigi mellett azok is nagyon drágák, viszont Szlovákiából már nagyon olcsón tudunk rendelni. Egyébként az e-cigarettával foglalkozó cégek nagy része Szlovákiában van bejegyezve a jobb adózás miatt, így a webáruházuk is magyar és gyorsan is szállítanak. 100 ml e-liquid ára átlagosan 6500 forint, nálam ez a mennyiség körülbelül másfél hónap alatt fogy el. Hozzá kell tenni, hogy sokat is szívok, tehát ha minél kevesebbet használod az e-cigit, annál kevesebb lesz a liquid költséged. A másik folyamatosan karbantartandó alkatrész az e-cigarettáknál a kazán, ez egy rettentő egyszerű felépítésű kis fém és vatta kombinációja. Mint minden, ezek is elhasználódnak, így időnként cserélni kell őket. Én úgy tapasztaltam, hogy elég havonta vagy 3 hetente kazánt cserélni. A Joyetech eGo AIO cigihez itthon egy kazán 700 forintba kerül, ezt nem is érdemes Kínából rendelni, mert olcsó. Az Eleaf iJust 3-ba itthon már drágább ez az alkatrész, mindenképp ajánlatos többet rendelni egyszerre Kínából, így mindössze 500 forintba kerül egyetlen kazán. Az elektromos cigik a nevükből adódóan elektromosággal működnek, akkumulátor van bennük, így az áramnak is van valamennyi költsége amivel feltöltjük, de ezt ne vegyük bele! :)

Összegzés

Vegyük figyelembe, hogy az e-cigarettának van egy nagyobb kezdő költsége, ugye meg kell venni magát a terméket, de így is egyértelműen látszik a táblázatból, hogy rengeteg pénz maradhat a zsebünkben, ha átállunk. Természetesen a legjobb az, ha nem szívsz semmit csak levegőt. Fontos azt is megjegyeznem, hogy az árak, amikkel számoltam a cikk írásának időpontjában az aktuális átlag árak. Azon kívül, hogy az elektromos cigarettákkal sokat sprólhatunk, több előnye is van, szerintem nem annyira káros mint a normális cigaretta, nem leszel tőle büdös, nincs cigarettacsikk, nem hagy maga után nyomot, tehát az e-cigarettát bárhol szívhatjuk, mert csak gőz, nem marad meg a szaga a falakban ruhákban és egyebekben. Remélem érthető volt a cikk és tetszett! Ha felkeltette az érdeklődésed az e-cigaretta, akkor alább találsz pár videót, amikben bemutatom a fent említett termékeket. Eleaf iJust 3 e-cigi bemutató:  

Joyetech eGo AIO e-cigaretta bemutató:

 
  A sorozat előző része: https://bytech.hu/hogyan-sporolj-penzt-2-resz-kiadaskezelo-appok/