Windows 10X: Minden, amit tudni lehet

Már nem kell sokat várni, hamarosan érkezik a Windows következő verziója, mi pedig összeszedtük, amit érdemes tudni róla.

A Windows 10X a Windows egy új verziója, melyet az alapoktól kezdve fejlesztettek újra, persze nem mindent, de rengeteg dolgot a nulláról kezdtek. A 10X az új Windows Core OS rendszerre épül, amiből kidobtak minden olyan régi komponenst, ami gátolta a biztonságot vagy a könnyed és gyors felhasználói élményt. Ennek eredményeként az első szakaszban az új operációs rendszer még nem fogja támogatni a Win32-es alkalmazásokat. Azért mondtam, hogy az első szakaszban, mert egy későbbi frissítésben majd lehetővé teszik, hogy egy sandboxban biztonságosan futtathatóak legyen ezek a programok. 

A Windows 10X ennek eredményeként sokkal biztonságosabb és stabilabb operációs rendszer, mivel a régi alkalmazások számára nincs lehetőség, hogy hibát okozzanak vagy feleslegesen zabálják az erőforrásokat a régi idejétmúlt megoldások miatt.

Új felhasználói élmény


Egy teljesen megújult felületet fogunk majd látni, ami sokkal jobban tud alkalmazkodni, ahhoz , hogy éppen, hogyan használjuk a készüléket. Például teljesen máshogy fog igazodni a felület, ahhoz, ha laptopként használjuk és másképp ha táblagép módba forgatjuk az adott eszközt. Eltűnnek a régi ikonok, képek, párbeszédablakok és teljesen átalakulnak olyan alap szolgáltatások is, mint a vezérlőpult vagy a fájlkezelő. 

Új Start menü


Az előzőek után magától értetődő, hogy a Microsoft áttervezi a Start menüt is. Felül kapott helyet egy keresősáv, aminek a segítségével tudunk keresni a számítógépen tárolt dokumentumok, képek és fájlok között, illetve képes az interneten is keresni. Alatta találhatóak a telepített alkalmazások, azalatt pedig egy legutóbbi tevékenységek blokkot kapunk, ami dinamikusan frissül, aszerint, hogy mit csináltunk.

Új tálca


A tálca is átalakításra kerül, középre pozícionálták az egészet, a két szélen a Start és a Feladatnézet gombok jelennek meg, köztük pedig a gyakran használt és rögzített programok. A két dedikált gomb új egyedi animációkat kaptak. Háromféle tálcaméret közül választhatunk kicsi, közepes és nagy. Érintőképernyős módban ha felfelé pöccintünk a tálcán bárhol, akkor automatikusan feljön a Start menü. 

Új Akcióközpont

Megújul az akcióközpont is, melynek a kialakításánál arra törekedtek, hogy átlátható legyen és a legfontosabb beállításokat és műveleteket minél gyorsabban elérjük.

Telepítési folyamatok


Ha már az egész rendszer újradizájnolták, akkor nem maradhatott ki a telepítési folyamat sem, amely végigvezet minket a telepítés összes lépésén.

FájlkezelőTeljesen új fájlkezelőt kapunk, ami leginkább a OneDrive köré épül. A Windows 10X egy elsődlegesen  webes  operációs rendszer, amely magában foglalja a fájlok Windows 10X PC-n történő tárolását és kezelését. Alapértelmezés szerint az összes fájl szinkronizálva van a OneDrive-fiókkal a felhőben, miközben helyben is elérhető az eszközön.

Dinamikus háttérképekA Windows 10X olyan dinamikus háttérképeket tartalmaz, amelyek különböző tényezőktől függően változtatja magát. Például a belső Windows 10X buildek tartalmaznak egy hegyre néző háttérképet, amely reggeli, délutáni, esti és éjszakai változatokat tartalmaz, amelyek az eszköz tényleges ideje alapján jelennek meg.


Biztonság


A Windows 10-től eltérően a Windows 10X tartalmaz egy úgynevezett "állapot-elválasztást", így az operációs rendszer egy meghajtón belül el tudja magát szeparálni a többi fájltól. A Windows 10 ma mindent egyetlen partícióba telepít, ami azt jelenti, hogy a felhasználó hozzáférhet a rendszerfájlokhoz, csakúgy, mint az alkalmazások és a potenciális támadók. Windows 10X rendszeren minden a saját, csak olvasható partíciójába kerül. Tehát az operációs rendszer fájljai zárolva vannak, ugyanúgy, mint az alkalmazásfájlok, az illesztőprogramok és a rendszerleíró adatbázis. A felhasználó és az alkalmazások csak a felhasználói partícióhoz férhetnek hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a rosszindulatú programok és vírusok nem tudják befolyásolni és manipulálni a rendszert, mert egész egyszerűen nem férnek hozzá  a Windows rendszerfájljaihoz. 

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)