Rossz a Wi-Fi? Mutatjuk, hogy ellenőrizheted!

Rossz a lakásban az internet? Rettentő egyszerűen ellenőrízhetjük, hogy mi a probléma.

ByTech YouTube csatorna

Hajlamosak vagyunk rögtön a szolgáltatót okolni amiatt, ha lassú az internet, pedig  legtöbbször nem náluk van a gond, hanem nálunk. Ha lassú vagy egyáltalán nincs net, annak általában 3 fő oka lehet:

  • Gond van a szolgáltatónál
  • Valami nincs rendben a Routerrel vagy modemmel,
  • Valami nincs rendben azzal az eszközzel amin épp internetezünk (laptop, telefon, tablet számítógép...)

Gyakori probléma az is, hogy például nem a net lassú, hanem csak a jel gyenge, tehát effektíve az internettel semm gond nincs, csak a jel nem jut el teljes erősségében oda, ahova kéne. Ebben a cikkben azt mutatom meg, hogyan lehet ellenőrizni azt, hogy a lakáson belül egyes helyiségekben milyen erős a Wi-Fi hálózat.

Bárki nagyon egyszerűen el tudja végezni ezt a műveletet, mindössze két appot kell letölteni a telefonra és körbejárni a lakást. Telepítsük fel a két appot:

Én mindig ezt a két alkalmazást használom, ha valahol gond van a hálózattal. Ingyenesek, könnyen használhatóak és persze van benne reklám, de ez van. 

Nyissuk meg a Wifi Signal Meter-t és járjuk körbe a lakást. Menjünk azokra a helyekre, ahol netezni szoktunk és esetleg lassabb szokott lenni a kapcsolat.


A főképernyőn több információt is megjelenít nekünk az app, de ami most  igazán lényeges az a jel erőssége, amit fent százalékban jelez ki. Ha rányomunk az alsó kis ekg ikonnal ellátott gombra, akkor egy diagrammon láthatjuk ugyanezt. 

Közvetlen a Routertől pár méterre nálunk 98%-os volt a jel, mint látszik is a fenti képen, majd bementem az egyik szobába.

Itt már látható volt, hogy távolabb vagyunk a routertől, de ez még teljesen jó. Én azt mondom, amíg 80% felett van a jelerősség, addig nincs gond. Ha jó a jelerősség és még így is lassú az internet, akkor érdemes lefuttatni egy sebességmérést is. Én erre a legnépszerább Speedtest nevű appot ajánlom. Itt már látszódni szokott, hogy mi a probléma, de ha az internet sebessége is rendben van, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy annak az eszköznek van valami baja, amiről internetezünk.

A másik app a WiFi Analyzer már kicsit "szakmaibb", sokkal több információt jelenít meg és a felülete is kicsit zavarosabb, csúnyább. Viszont itt nem csak a saját hálózatunkat láthatjuk, hanem a többit is, amik a közelben vannak. Ez azért is hasznos, mert esetlegesen az is lehet a probléma, hogy túl sok router van körülöttünk és sok lesz a  jel, így a mi saját hálózatunk belassul vagy jelvesztéssel jár. 


A képen láthatjuk az elérhető hálózatokat és, hogy a jelenlegi pozíciónkhoz képest milyen erősségű a jel.

Ugyanaz csak diagrammon.

Mielőtt új routert veszünk vagy panaszt teszünk a szolgáltatónál, mindenképp szánjunk rá időt, hogy kiderítsük mi is a probléma, ugyanis lehet, hogy egy pár ezer forintos jel erősítő megoldja a problémánkat, így pénzt és időt spórolhatunk magunkak.