Rövid időre megkaptuk a QNAP TS-231P NAS eszközét, amelyet a kipróbálás után most nektek is szeretnénk bemutatni.

Hirdetés

A TS-231P legfőképpen egy otthoni felhasználásra szánt eszköz, amely 10%-nál is kevesebbet fogyaszt, egy átlagos PC nem terhelt állapotával összehasonlítva. Támogatja a multiplatformos fájlmegosztást és lényegében bárhonnan és bármikor elérhető.

 

Belső

A motorháztető alatt található egy 1,7 GHz-es Alpine AL-212 processzor és 1 GB DDR3 memória. Ez a hardver középkategóriásnak mondható. A QNAP szerint ez a hardver elegendő ahhoz, hogy akár 224 MB/s olvasási és 176 MB/s írási sebességet is biztosítsa.

QNAP TS-231P

 

Külső

Az eszköz külseje teljes mértékben követi a megszokott dizájnt, így jól illeszkedve akár egy átlagos otthoni környezethez is. A méreteit illetően 169 x 102 x 219 mm-es, ami nem mondható túlzottan nagynak, így akár egy polcon, kisebb szekrényen, vagy akár az íróasztalon is jó helyet találhatunk számára. A NAS matt fehér színben kapható, a bal oldalán ezüst díszítéssel. Alapvetően az eszköz váza fém szerkezetű, azonban a két merevlemez tálca és a külső borítás is műanyag kialakítást kapott. Az ezüstös részén találhatjuk a beépített állapotjelző LED-eket, egy USB 3.0 portot, egy bekapcsoló és egy másolás gombot is. Ezek mellett található a két merevlemez tároló, amelyek egy-egy 3,5 hüvelykes HDD-t és 2,5 hüvelykes HDD vagy SSD befogadására képesek.

QNAP TS-231P

A további csatlakozókat az eszköz hátulján találhatjuk meg, itt található a  két Gigabit Ethernet port, a két USB 3.0 port és a tápellátást biztosító 65 W-os halózati csatlakozó. A hűtést a szintén az készülék hátulján található 70 mm-es ventilátorral oldották meg.

 

A hardvertől és a megjelenéstől függetlenül azt is figyelembe kell vennünk egy ilyen eszköz vásárlásakor, hogy milyen operációs rendszerrel és funkciókkal rendelkezik. A QNAP számos versenytársával szembeni előnye nem más, mint a sokoldalú és gyakran frissített QTS szoftver, amellyel bárki, legyen az akár kezdő vagy profi is képes kezelni az eszközeiket.

A Web alapú telepítő segítségével könnyedén elvégezhetjük a kezdeti konfigurációkat, beállíthatjuk a kiszolgálót, a RAID konfigurációt, valamint firmware frissítésére is itt vna lehetőségünk. A NAS ennek a megoldásnak hála, akár már percek alatt beállítható.

A QTS egy Windowshoz hasonló asztal felületet biztosít számunkra, amelyen az iOS-nél megszokott kinézetű ikonokkal találkozunk. A QTS funkciói és TS-231P az otthoni felhasználók számára leglényegesebb funkciókat kínálja, mint a fejlett fájlkezelő, backupkezelő, fotóalbum, tartalomkezelő, videómegosztó, webböngészés, DLNA és Plex is elérhető az App Centeren keresztül.

QTS 4.3.3

Azzal mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy amennyiben a média tartalmaink megosztására a Plex-et szeretnénk segítségül hívni, akkor mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy ez az eszköz nem képes arra, hogy átkódolja a média tartalmakat. Ez sajnos problémát jelenthet azon felhasználók számára, akik például jobb minőségben szeretnék élvezni a filmeket, sorozatokat, amelyeket esetlegesen az okos tv már nem tud lejátszani. Ebben az esetben mindenképpen el kell gondolkoznunk egy drágább INTEL alapú NAS vásárlásán, amelyből több is található a QNAP kínálatában.

Ár

A QNAP TS-231P már 60 ezer forint körüli áron elérhető, így véleményem szerint azzal a tudással amit nyújtani tud, nem számít drága eszköznek. Azt viszont semmiképp se felejtsük el, hogy egy vagy két merevlemezre is szükségünk lesz a használatához. 😉

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.