Kompakt erőgép - Huawei MateBook 13 (2020) teszt

Leteszteltük a Huawei új, 13 hüvelykes érintőpanellel szerelt laptopját.

A Huawei MateBook 13 (2020) egy letisztult, fehér dobozban került kereskedelmi forgalomba, így természetesen hozzánk is ebben érkezett.Ami a doboz tartalmát illeti, megtaláljuk benne magát a MateBook 13-at, egy 65 wattos USB-C adaptert (amivel okostelefonunkat is tudjuk tölteni), egy USB-C töltő kábelt, egy AD11 adaptert, valamint a használati útmutatót.A galaktikus szürke színben pompázó laptopot remek anyaghasználat jellemzi, ha megemeljük nem recseg-ropog, nagyon egyben van. Javarészt csak fémet találunk az eszközön, még a kijelző keretét sem műanyag, hanem üveg borítja. Az új MateBook egyébként 286 x 211 x 14,9 mm-es fizikai méreteket tudhat magáénak, súlyra pedig mindössze 1,3 kg-ot nyom, tehát valóban egy kompakt kis gépről van szó. Mindezek mellett az összeszerelés minősége is kifogástalan.


MateBook 13 (2020) egy 15,6-os laptopon


A Huawei újdonsága egy 13 hüvelykes IPS érintőkijelzőt kapott, ami 2160 x 1440 pixeles felbontással bír, a maximum fényereje 300 nit és az sRGB színtartomány 100%-át lefedi. A megjelenítőn nagyon szépen mutatnak a színek, beltérben bőven elegendő a maximális fényerő, viszont nappal, ha kiülsz a teraszra a géppel, akkor erősen koncentrálnod kell a képernyőn látható tartalomra az erőteljes tükröződés miatt. Az érintésérzékenység nem az a funkció, amit én egy laptop esetében annyira használnék, de teszi a dolgát rendesen. A felső keretben egy 1 megapixeles webkamera is helyet kapott.A MateBook 13 szűkölködik a portok tekintetében, a bal oldalon egy USB-C és egy 3,5 mm-es kombinált jack (mikrofon és headset), míg a jobb oldalon mindössze egyetlen USB-C port kapott helyet. A töltést sajnos csak a balos USB-C támogatja. Nagyon jól jön tehát a fentebb említett AD11 adapter, amelyen egy USB-C, egy USB 2.0, egy HDMI, valamint egy VGA port található.Ahogy az alábbi képen is látszik, magyar kiosztású billentyűzettel érkezett hazánkba a MateBook 13. Egy jó pár cikket megírtam ezen a masinán, rendkívül jó gépelni a billentyűzetén, amit háttérvilágítással is elláttak. A trackpad szélesebb, magasságát tekintve pedig alacsonyabb, mint amit megszoktam, de teljesen rendben van a mérete, a többujjas gesztusoknak köszönhetően pedig nagyon jól használható. A jobb felső sarokba található bekapcsológombban egy ujjlenyomat-olvasó is került. A szenzor pontos, ha a bekapcsoláskor egy kicsit tovább tartjuk az ujjunkat a gombbon, akkor sikeres azonosítás esetén, a bootolás után egyből be is jelentkeztet a rendszer.A 41 wattórás lítium polimer akkumulátor a gyártó állítása szerint 11 órán keresztül áll rendelkezésre, ha csak 1080p-s helyi videókat nézünk. Hogy a gyakorlatban meddig bírja szuflával, az függ attól, hogy milyenek a felhasználási szokásaink. Ha csak mondjuk böngészel, megnézel egy-egy Youtube videót, szerkesztesz egy két dokumentumot, akkor akár 10 óráig sem kell a töltőhöz nyúlnod, viszont ha ezek mellé még becsúszik egy kis gaming, vagy videóvágás, netalántán tervezési feladatok, akkor 4-5 órára is lecsökkenhet ez az idő.


Eddig hajthatjuk ki a MateBook 13 fedelét


Ahogy a bevezetőben említettem, hozzám az erősebb modell érkezett, amelynek egy 10. generációs, négymagos Intel i7-10510U processzor, NVIDIA GeForce MX250 GPU, 16 GB RAM, 512 GB SSD lakozik a burkolata alatt. Ez a konfig egyetemistáknak és sokat utazó üzletembereknek is kiváló választás lehet, de adott esetben komolyabb feladatokat is rábízhatunk. 

A Matebook 13 hangszórói nem hozzák le a csillagos eget, de az átlagnál jobban muzsikálnak, filmnézésre például tökéletes, de a zenét is el-el lehet hallgatni róla. Az eszközön Windows 10 Home operációs rendszer fut, ami tartalmazza a gyártó gépein megszokott PC Manager-t, továbbá az NFC chipnek köszönhetően vezeték nélkül tudjuk csatlakoztatni a laptophoz a kompatibilis Huawei mobilunkat.Összegzésként annyit mondanék el, hogy a 450-480 ezer forintos árcédulával ellátott MateBook 13 lehet, hogy nem a legjobb ár-érték arányú laptop a szegmensében, van egy-két hiányossága is, viszont a kompaktsága, a prémium anyaghasználata és az összeszerelési minősége miatt mindenképpen megéri felvenni a listádra, ha hardveresen hasonló felszereltségű ultrabookot keresel. 

Az alapmodellért 330-340 ezer forintért lehet hozzájutni, ami annyiban különbözik a tesztalanyunktól, hogy i5-10210-U processzort, 8 GB memóriát és csak Intel UHD Graphics 620 grafikus gyorsítót kapott, valamint itt nem érintésérzékeny a kijelző, ezeket leszámítva, a többi tulajdonságát illetően megegyezik az i7-es társával. Összességében szerintem ez is egy jó vétel lehet.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)