Irdatlan mennyiségű adatot gyűjt a Microsoft Edge böngésző

Nagyjából az összes böngésző és készítőik arra törekszenek, hogy elhitessék velünk az ő szoftverükkel biztonságban van a magánszféránk és persze az adataink, javarészt ez így is van, azonban egy frissen végzett teszt megmutatta, melyik böngésző mennyi adatot küld haza.

Weboldal készítés kedvező áron!

A dublini Trinity College egyetem egyik kutatója Douglas J. Leith utánajárt, hogy pontosan mennyi információt, adatot gyűjtenek a böngészők és mit kezdenek vele. A kutatás alapján a Chrome, Firefox, Safari és Brave jól végeztek, csak annyi adatot gyűjtenek, ami szükséges. Viszont a Yandex Browserrel és az új Microsoft Edge böngészőjével már voltak problémák. Mondjuk az vessen magára aki a Yandex-nek bármilyen termékét is használja, persze ezt csak zárójelben mondom. 

Mindkét program rettentő sok adatot szed össze és küldi el a vállalatok szervereire, ami viszont igazán furcsa, hogy a számítógép hardvere alapján generált egyedi azonosítót is elküldik. Ezzel az egyedi hardveres azonosítóval képesek a cégek számítógéphez, ezáltal pedig egy konkrét személyhez kötni az internetes előzményeket. Plusz információ, hogy az Edge a beírt webcímeket nemcsak a SmartScreen szolgáltatásnak küldi el, aminek az lenne a célja, hogy még a weboldal betöltése előtt kiszűrje a kártékony webhelyeket, hanem a Bing-nek is. 

A kutató azt már nem tudta megmondani, hogy ezekkel az adatokkal pontosan mit kezdenek, de mindenestre aggasztó, hogy ez a két szoftver egy rakat olyan adatot gyűjt és küld haza, ami a böngésző működése szempontjából szükségtelen.