Honnan tudod, hogy tönkrement a merevlemez a gépedben?

Elég egyértelmű jelei vannak annak, hogyha kezd tropa lenni a merevlemez, de ez nem mindenkinek egyértelmű, így járjuk körbe a témát!

Támogass minket!

Nem véletlenül most írom ezt a cikket, ugyanis én is belecsúsztam abba, hogy merevlemezt kell cserélnem a laptopomban. Az egész úgy kezdődött, hogy mikor nagy ritkán újraindítottam a gépet a Windows indulás előtt ellenőrizni akarta a tárhelyet, legyintettem rá ki is nyomtam, had induljon el az az operációs rendszer. Aztán amikor böngészés közben elkezdett akadozni a kurzor, a töltő ikon is megakadt néhány másodpercre, akkor már kezdtem sejteni, hogy ez merevlemez probléma lesz. 

Előtte még kitakarítottam az egész gépet és hát tekintettel arra, hogy mióta megvettem nem volt takarítva (4-5 év) kijött belőle egy kiló dzsuva, na mondom nézzük meg így hátha ez volt a baja. A tisztítás ugyan rengeteget javított a gép teljesítményén, viszont az akadozást nem oldotta meg. Ahhoz, hogy egészen biztos legyek benne, hogy kuka a merevlemez letöltöttem a Hard Disk Sentinel nevű programot, ami igazából egy analizáló szoftver. Kiír minden adatot a gépünkben lévő HDD vagy SSD-ről megjósolja az élettartamot és megmutatja a hibákat. Egyébként ha nincs semmi gond, akkor is érdemes letölteni a programot csak úgy a biztonság miatt. A progi támogatja a magyar nyelvet van próbaverzió, amit ide kattintva tudtok letölteni. A telepítése faék egyszerűségű, így azt nem mutatom be külön.

Mutatom mi volt nálam. :DMint látható a képen elég gáz a helyzet, bár hozzátenném, hogy még így is lazán működik a laptop, kisebb nagyobb megakadásokkal.

Na de mi az isten az a kondíció és mi az a hibás szektor? A kondíció a hibás szektorok aránya, nálam jelenleg 3209 hibás szektor van, ami azt jelenti, hogy a merevlemez ezen szektorai egyáltalán nem reagálnak az írási és olvasási parancsokra, tehát használhatatlanok. Ilyenkor az történik, hogy a merevlemez szoftvere fogja és a hibás szektorokon tárolt adatokat átteszi máshova, hogy ebből ne legyen gond, majd ezután figyelmen kívül hagyja a hibás szektorokat. Ja és csak érdekességként mondom, hogy az SSD-ken is lehet hibás szektor, attól függetlenül, hogy teljesen más működési elven működnek. 

Mitől keletkeznek hibás szektorok a merevlemezen? 

Leginkább attól, hogy bekapcsolt állapotban mozgatjuk, dobáljuk, leejtjük a laptopot. Én is állandóan hurcibáltam a gépet, ide-oda dobáltam. 

Általában amúgy a hibás szektorok nem fognak feltűnni neked sem és a Windowsnak sem, max már csak akkor, mikor akkora a gáz, mint nálam, bár az igazi gáz az az , amikor be sem kapcsol a gép. A hibás szektoroknak két fajtája van:

  • fizikai hibás szektor 
  • logikai hibás szektor

Fizikai hibás szektor: A fizikailag a lemezen található hibás szektorok kizárólag a mágneses elven működő HDD-n jelentkezhetnek. Ilyenkor a lemez felületén tényleges sérülés, hiba alakul ki. Ezt leggyakrabban az olvasófej okozta karcolás, „szántás” okozza, ami helytelen leállításkor, hirtelen áramforrás-kiesésből, leejtésből adódhat. Ez a fajta bad sector semmilyen formában sem javítható, az itt tárolt adatok örökre elvesztek.

Logikai hibás szektor: A logikai hibából adódó bad sectorok akkor keletkeznek, ha egy program futtatása közben hiba lép fel, „beleáll” az írási-olvasási műveletbe. Ilyenkor a lemez felületén tényleges hiba nincs, csupán részben vagy teljesen értelmezhetetlen adatot tárolunk bizonyos szektorokon. Ilyen szektorokat felfedezhet a Windows, ha éppen be szeretné azokat olvasni és a hibajavító kódok (ECC) nem egyeznek, ami gyanúra adhat okot. Az ilyen szektorok javítása lehetséges, ha végigírjuk őket nullával, de a Windows Lemezkarbantartó is tudja az ilyen hibákat javítani.

Most már bárki meg tudja állapítani, hogy szükséges-e a merevlemez csere. Mind a PC-nél, mind pedig a laptopoknál a merevlemez csere a legegyszerűbb, így bárki otthon el tudja végezni, de ha félsz tőle inkább vidd be egy üzletbe. 

Javítható-e a hibás merevlemez? 

Elméletileg igen, gyakorlatilag pedig szinte esélytelen. Mentsük le róla a dolgainkat és cseréljük ki. 

Tanulság. 

Bekapcsolt állapotban ne nagyon mozgassuk a laptopot ha nem szükséges, de semmi esetre se dobáljuk vagy ejtsük le, bár gondolom az ilyen balesetek nem direkt történnek. 

Kis érdekesség még, hogy miért ilyen érzékenyek a merevlemezek. Alapvetően a merevlemezek elég biztosan vannak beszerelve a laptopba és a merevlemez belseje is hermetikusan zárt, ugyanis már egy aprócska porszem is komoly károkat tud okozni. Ez abból adódik, hogy a HDD belsejében egymásra helyezett fémkorongok találhatóak, amik felett van egy olvasó fej. Na most az olvasófej és a korongok között szabad szemmel láthatatlan nagyon kicsike rés van és ha oda bármilyen apró piszok vagy por beszabadul akkor gyakorlatilag az olvasófej felszántja vele a korongokat és így gyakorlatilag megsemmisíti a rajta elhelyezett információkat.