Hogyan csináljunk a kriptovalutából "normális" pénzt?

Foglalkoztunk azzal, hogy mi az a kriptovaluta, hogyan működik, hogyan tudjuk bányászni, ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy hogyan válthatjuk "normális pénzre". Azaz például a kibányászott Moneroból, hogyan lesz forint a bankszámlánkon, amit el tudunk költeni a boltban.

Több opciónk is van arra, hogy forintra cseréljük a keményen megszerzett kriptovalutánkat, a legegyszerűbb ha beregisztrálunk egy olyan oldalra ahol lehet adni-venni kriptovalutákat. Ilyen például a Coinbase, Binance vagy a Kraken. Én személy szerint a krakent használom, kellően egyszerű, de közben mindent tud, amire szükségünk lehet. De ugyanez igaz a másik két szereplőre kinek melyik jön be.

Tehát menjünk tovább az én példámon keresztül. Bányásztam Monerot, melyet egy a telefonomon lévő Exodus tárcába gyűjtöttem. Ezután létrehoztam egy Kraken fiókot.  A regisztráció gyors és egyszerű, mint minden ilyen platformnál itt is szükséges azonosítanunk magunkat. Többféle azonosítási szint van, minél pontosabban verifikáljuk magunkat annál nagyobb pénzeket mozgathatunk. Én Intermediate szintig azonosítottam magam, ami annyit takar, hogy beküldtem a személyimet és feltöltöttem egy szelfit magamról. Gyorsak negyed órán belül el is végezték az azonosítást. 


Ezután kattintsunk Funding menüpontra, majd az elérhető valuták közül válasszuk ki a kívánt kriptót, jelen esetben a Monerot, majd kattintsunk a Deposit linkre. 

Most létre kell hoznunk itt is egy Monero tárcát, amire el tudjuk utalni a bányászott kriptónkat. 

Az Exodus appból vagy bármelyik tárcából van lehetőségünk küldeni az adott valutát a most generált címre. Mivel elég könnyű elgépelni ezeket a címeket ajánlom a QR kódos megoldást, ilyenkor az appban csak  be kell olvasni a QR kódot és automatikusan kitölti a tárca címét. Beütjük az utalni kívánt összeget és készen is vagyunk. 

Nagyjából 10-20 percbe telik mire elér a Kraken fiókunkba a Monero, de emailben azonnal értesítenek, ha megérkezett hozzájuk.

Ezután dönthetünk arról, hogy mit szeretnénk tenni a pénzünkkel befektethetjük más kriptovalutákba vagy kiutalhatjuk a bankszámlánkra. Én például egy részéből vettem Bitcoint 15 dollárért csak teszt képpen.

Ha el szeretnénk adni a Moneronak mondjuk dollárért, hogy azt később ki tudjuk magunknak utalni akkor a Trade menüpontra kell kattintani. 

Fent válasszuk ki a Monerot, mert alapvetően Bitcoinban vagyunk. Három féle módunk van a kereskedésre a Simple, az Intermediate  és az Advance. A Simple a legegyszerűbb meghatározzuk, hogy mit mennyiért szeretnénk megvásárolni vagy eladni. A másik két több beállítást nyújtó módit majd később kivesézzük.

Válasszuk ki, hogy eladni vagy szeretnénk, írjuk be az eladni kívánt Monero mennyiségét és itt megint két lehetőségünk van. Vagy meghatározzuk, hogy például akkor szeretnénk eladni a Monerót ha az 250 dollárt ér vagy eladhatjuk azonnal a jelenlegi piaci ár szerint. Most igencsak lement az ára, de én még 275 dollárért tudtam eladni, szóval most érdemes várni. 

Ha eladtuk megjelenik a pénz az USD egyenlegünknél. Ezt már ki tudjuk utalni bankszámlára.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)