Hasznos tippek, ha Kínából rendelsz

Bizonyára mindenki ismer legalább egy kínai webáruházat, rengeteg szuper termék található meg rajtuk, sokszor az itteni árak töredékéért, így érdemes tőlük vásárolni, viszont van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Megbízható áruházakból rendelj, ilyen például a GearBest, Aliexpress, Banggood, különben meglepetés érhet. Olvass, tájékozódj, nézz utána mindennek mielőtt megvásárolnál valamilyen terméket. Mondanom sem kell, hogy kerüld a Wish-t. Vagy csak akkor használd, ha valami olyan használati tárgyat vennél, aminél nem fontos a minőség. 

Keress kupont

Tudni kell, hogy ezeknél az áruházaknál gyakorlatilag mindenre is találunk valamilyen kupont, így biztos, hogy az az ár, amit a termék mellett látsz valahogyan csökkenthető. Mi is rendszeresen fogunk közzé tenni kuponokat és akciós ajánlatokat. Illetve például a GearBest-nél, ha a mobilos applikációjukból vásárolunk, akkor extra kedvezményeket kaphatunk.
Érdemes drágább termékeket rendelni?

A válasz a kérdésre nem egyértelmű. Függ az adott terméktől, hogy elérhető-e nálunk vagy mondjuk egy olyan cuccról van szó, ami csak Kínából rendelhető, ebben az esetben igen. Függ attól is, hogy itthon mennyibe kerül, mert pár ezer forintos különbségnél nem éri meg. Akkor viszont igen, ha nagyobb összeget tudunk megspórolni a külföldi vásárlással. 

Ilyenkor viszont érdemes csomagbiztosítást kötni (Shipping Insurance), ez az opció már a legtöbb webáruházban elérhető. A biztosítás összege általában a termék árától függ, annak néhány százaléka, olcsóbb kütyüknél filléres tétel, de komolyabb cuccoknál már több ezer Ft-ra is rúghat.

A csomagbiztosítás arra szolgál, hogyha szállítás közben megsérül a csomagunk vagy meg sem érkezik, akkor az áruház újraküldi a terméket vagy visszafizeti a teljes vételárat. Persze ezt alapból is meg kell tenniük, szóval mindenki döntse el, hogy köt-e ilyen biztosítást. Drágább termékeknél az a pár-ezer forint szerintem nem oszt nem szoroz, viszont biztonságosabb.

Nagy vámolások

Arra mindenképp oda kell figyelni, hogy ne fizessünk semmit sem az államnak, tehát úgy vásároljunk, hogy áfa és vám mentesen érkezzen meg a termékünk. Alapvetően 22 euró (termék értéke+szállítási költség) alatt nem vámolnak, efölött pedig 27%-kos áfát kell fizetnünk, illetve ehhez társul még egy 3-6000 forintos kezelési költség. Van viszont egy olyan szabályunk, hogyha az áfa értéke 10 euró alatt van, akkor azt elengedik. Szóval 37 euróig (40USD vagy 12.280 forintig) semmit sem kell fizetnünk.

Amennyiben 12.000 forintnál drágább terméket rendelnél sincs probléma, kínai barátaink gondoltak ránk, hogy elkerülhessük a csúnya rossz vámot ás áfát. Többféle opció közül választhatunk:

  • EU raktárról rendelsz (az EU-n belül vámmentesség van, így garantáltan nem kell semmit ráfizetni, vételártól függetlenül)
  • Ha vámmentes szállítási módot választasz (pl. EU Priority Line, 99%-os megbízhatóság)

PayPal PayPal PayPal

Nagyon fontos, hogy bármilyen áruházban is vásárolsz és legyen bármilyen megbízhatóak ha van lehetőség rá akkor PayPal-lal fizessünk. Ugyanis tegyük fel, hogy sérülten érkezik meg az termék, amit rendeltünk viszont az áruház ezt nem ismeri el és nem fizeti vissza a pénzünket(elég kicsi az esély erre), akkor amennyiben PayPalt használtunk fordulhatunk hozzájuk is, hogy problémánk volt és ha jogos a panasz akkor a PP visszaszerzi nekünk a pénzünket. 

Garanciális probléma esetén ráadásul a PayPal téríti a visszaküldés költségét.

Készíts kicsomagoló videót nem kell, hogy profi unboxing videó legyen, de így sokkal könnyebb bárkinek bizonyítani az igazad.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)