Egy program minden feladatra: IObit Advanced SystemCare 13

Az IObit megkeresett minket, hogy teszteljük le és mutassuk be, mit tud szoftverük legújabb 13-dik verziója. Többször is használtam már a termékeiket, talán a legismertebb a Driver Booster, ami igencsak hasznos tud lenni.

Rengeteg veszély leselkedik ránk az interneten, ha nem vagyunk elég tapasztaltak és gyakorlott felhasználók, akkor szükségünk lesz segítségre. Nem feltétlenül az IObit termékére gondolok, hanem bármilyen szoftverre, ami felügyeli az internetes tevékenységeinket, nehogy valami hülyeséget csináljunk. 

Most viszont az Advanced SystemCare 13-mal fogunk foglalkozni, melynek 3 fő alappillére van:

 • Rendszertisztítás és optimalizáció
 • Rendszervédelem
 • Adatvédelem

A program felülete letisztult, egyértelmű, könnyen használható és van magyar nyelv. A mai trendeknek megfelelően van benne sötét és világos téma, tudunk hátteret és betűméretet változtatni. Ennyiben testreszabható a kinézet. Miután megnyitjuk a programot láthatjuk, hogy 5 menüpont van.

Gondozás

A nagy vizsgálat gombbal tudjuk elemezni rendszerünket, majd javítani az esetleges hibákat. Alul pedig kijelölhetjük, hogy az adott vizsgálat pontosan mit csináljon. Ha nem tudnánk mi mit jelent, vigyük a szöveg fölé a kurzort és a program ad egy rövid leírást. 

 Gyorsítás

A gyorsítás menüben, egyértelműen arra tehetünk intézkedéseket, hogy számítógépünk vagy laptopunk gyorsabban működjön.

A Turbo Boost megoldásnak többféle fokozata van:

 • Munka mód
 • Játék mód
 • Gazdaságos mód

Gyanítom a munka mód lesz a normál beállítás, a játék módnál felhúzza a hardvert, a gazdaságos pedig inkább laptopoknál jöhet jól. Itt visszaveszi a rendszer teljesítményét, hogy ne fogyasszon annyi áramot. A Mély optimalizáció beállítja azokat a dolgokat, amiket mi nem tudnánk, viszont a gyors működés eléréséhez elengedhetetlenek. 


Védelem

Többféle védelmi mechanizmus is a rendelkezésünkre áll:

 • Adatvédelmi pajzs: érzékeny adatok védelme, nem megbízható programok blokkolása
 • Böngészési védelem és hirdetés eltávolítás
 • Böngésző követésvédelem: az interneten szinte mindegyik weboldal adatokat ment rólunk, egyes cégek arra szakosodtak, hogy folyamatosan kövessenek minket és mentsenek minden információt, ez a funkció blokkolja az ilyesfajta követést
 • Valós idejű védelem: általánosságban folyamatosan figyel és véd kémprogramok és egyéb ártó szoftverek ellen
 • FaceID: arcfelismeréssel tudjuk védeni számítógépünket
 • Honlap tanácsadó: elvileg szól nekünk minden nem kívánatos változásról, a gyakorlatban még nem tapasztaltam hasznát

Szoftverfrissítő

Szerintem ez egy nagyon hasznos funkció. Senkinek sincs ideje azt figyelni, hogy melyik szoftvernek van új verziója, illetve frissítése, bár azt hozzá kell tenni, hogy a legtöbb program már magától frissül. Azonban az olyan kritikus programoknál, mint a Java, ahol elég nagy a sebezhetőségek aránya, fontos, hogy naprakészen tartsuk. Egy gombnyomással le tudjuk frissíteni a számítógépen lévő összes programot. 

Műveletközpont

Műveletközpont. Itt valami nem stimmel, mert a menü neve nem takarja a menü tartalmát. Vagy félrefordították vagy teljesen értelmetlen, mert itt csak a vállalat további szoftvereit tudjuk megvásárolni, ami szerintem nem műveletközpont, de ők tudják.

Jobb oldalt felül van egy kis táska ikon, ez lenne az eszköztár. Itt találunk még pluszban egy rakás hasznos kis kiegészítőt. 

Remek funkciók például az Empty Folder Scanner, ami megkeresi az üres használatlan mappákat vagy a DNS védelem, illetve a Nagy fájl kereső és van még pár hasznos program, viszont van egy csomó teljesen értelmetlen, úgymond töltelékprogram, amitől csak olyan érzésem van, hogy rakjunk oda valamit, hogy minél több cucc legyen.

Ilyen például a Process Manager amivel a futó programokat tudjuk megnézni, de ez sokkal gagyibb, mint a Windows beépített feladatkezelője. Itt van a Default program is, amivel az alapértelmezett programokat tudjuk beállítani.

Program Deactivator, amivel futó programokat tudunk leállítani, de pont erre való a Process manager is, szóval itt azért van probléma rendesen. 

Menjünk vissza egy kicsit a Gondozás lapra és futtassunk egy vizsgálatot:

Mint látható elég sok mindent átnéz.

Még nálam is egy rakat hibát talált és megnéztem, ezeket nem csak úgy kiírja, hanem tényleges problémákról beszélünk, amiket ki is javított. 

Mint már korábban említettem a programot testre tudjuk szabni:


Illetve a program működésével kapcsolatban mindent pontosan be tudunk állítani:


Összegzés

Az Advanced SystemCare 13 egy könnyen használható program szép felülettel, magyar nyelvvel és rengeteg funkcióval, amiből a legtöbb hasznos. Ténylegesen képes védeni rendszerünket, az optimalizációs megoldásaik pedig hatékonyak. Alaposan ki tudja tisztítani a gépet, eltávolítja a felesleges fájlokat, rendbe teszi a rossz beállításokat és közben folyamatosan figyeli és védi a netes tevékenységeinket. Az eszköztárban van pár felesleges töltelék program, de annyi baj legyen, maximum nem használjuk őket. 

Viszont ami szerintem nagyon idegesítő és etikátlan, hogy állandóan a saját termékeik reklámjait tolják az arcunkba. Teszem hozzá mindezt úgy, hogy kaptunk licencet a Pro verzióhoz, tehát elvileg én a megvásárolt verziót használom és még így is rengeteg helyen tukmálják ránk a további szoftvereiket. Ezzel akkor nem lenne probléma, ha szolidan csinálnák, ízlésesen. Nekem ez nagyon nem tetszett és nem így kéne csinálni. 

Ennek ellenére még mindig egy jó megoldásról beszélünk és, ha megnézzük az árát, ami átszámítva forintra nagyjából 7.600 Ft egy évre, ami 3 számítógépre használható, szerintem jó ajánlat.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)