Egy kis vérfrissítés - Honor Band 5 teszt

Megnéztük mire képes a Honor legújabb aktivitásmérője.

Weboldal készítés kedvező áron!

Tengerészkék színben érkezett hozzánk a Honor Band 5,  amelynek ha a dobozára nem lenne felvésve a neve, akkor könnyen hihettem volna azt, hogy az előző generációt küldték véletlenségből. Na de bontsuk ki végre, és nézzük meg, mi lapul a dobozban.  Természetesen helyet kapott benne maga az aktivitásmérő, a töltőegység, az indokolatlanul fehér színű microUSB-USB kábel és egy kis olvasnivaló. Jó hír, hogy az erezetes mintázatú szilikonpántok a helyén maradhatnak, amikor tölteni kell a karkötőt. Persze le tudjuk szedni a pántokat, ha esetleg más színűre szeretnénk cserélni azokat, de meg kell szenvedni vele, mire leküzdi az ember a főegységről, ami egyébként minden variáns esetében fekete színű.
A Band 5 0,95 hüvelykes AMOLED megjelenítője nagyon szépen jeleníti meg a színeket, a betekintési szöge és maximális fényereje is kiváló. A beállításukban találunk egy olyan lehetőséget, hogy éjszaka csökkentse automatikusan a fényerőt. A panel természetesen érintésérzékeny, de alatta helyet kapott a szokásos érintőgomb is. Alapból kilenc óraszámlap közül választhatunk magáról a karkötőről, azonban az Egészség appon keresztül még több tucat elérhető. Itt is elérhetőek olyan funkciók, mint a csuklóemeléssel történő felébresztés, vagy a csukló forgatásával történő képernyőváltás.
Ha megfordítjuk az aktivitásmérőt, akkor az óratest alján megpillanthatjuk a pulzusmérésre és véroxigén szint mérésére is alkalmas szenzort és a két töltést felvevő pöttyöt.A pulzusmérés elég alaposnak tűnik, számomra szokatlanul sokáig figyelte a pulzusomat, mire kiköpte az eredményt. Közben mértem normál vérnyomásmérőn is, ami csak 3-4 ütéssel mutatott többet, tehát azért egész pontosnak mondható a Band 5 szenzora.Ahogy már párszor beharangoztam, a Honor Band 5 a véroxigén szintünket is meg tudja mérni (hajszálerek tágulásából mennyi oxigént szállít a vérünk). Viszonyítási alapom nincs sajnos, mennyire pontos, elméletileg 96 és 100 % közötti érték az egészséges, 90-95% közötti érték esetén csökken az oxigénellátás, míg 88 % vagy alacsonyabb értéknél haladéktalanul orvoshoz kéne fordulnunk. Ha nagyon alacsony értéket látnál ne fuss azért egyből orvoshoz, előtte mindenképp mérd meg egy komolyabb, erre a célra született orvosi műszerrel.Jöjjön egy kis edzés!

Nagyjából egy 40 perces edzést csináltam az egyik nap, olyan aktivitási formákat választva, melyeket az óra is támogat. Kezdtem egy 5 perces bemelegítő sétával, majd beizzítottam a karkötőt és futottam 25 percet. Egyértelműen esélytelen, hogy az óra pontosan lekövessen egy futópados futást, de jó hír, hogy a mérés végén felplusszolhatod a megtett kilométert és így a ténylegesen megtett távolságot tudjuk rögzíteni. Ahogy az alábbi képernyőképen is látszik, rengeteg statisztikát láthatunk a mozgásunkról, mint az átlagtempó, az átlagsebesség, az átlagos ritmus, az átlagos lépés, az össz. lépésszám, és az átlagos pulzusszám. Továbbá kapunk még jó pár grafikont a pulzusunk alakulásáról és a tempónkról is kétféle szempont szerint.Megvolt a futás, utána egy-két percre rá is pattantam a szoba kerékpárra és tekertem öt és fél percet intenzívebben. Itt az elégetett kalóriát, az időtartamot és az átlagos pulzustartomány értékeket láthatjuk, valamint a grafikonok terén a pulzusunk alakulását.Itt kicsit már meg voltam zuhanva a pár hetes kihagyás miatt, de futotta még az erőmből egy lagymatag két és fél perces evezőgépezésre. Ebben az esetben ugyanazokat az adatokat láthatjuk viszont, mint a szobabicózás esetében.Mindent tud az alvásodról!

A Huawei TruSleep technológiájának köszönhetően kiváló, szinte mindenre kiterjedő alvás monitorozásra képes a Band 5 is. Részletes adatokat láthatunk az éjszakai alvásunkról, mennyi volt az alvásidőből a mély, a könnyed vagy a REM fázisban, és még azt is látjuk, hogy mennyi időt töltöttünk ébren. Az alvásunk minőségére pontszámot is kapunk, ami ha nagyon alacsony, akkor tanácsokat is ad az alkalmazás, hogyan javítsunk rajta. Az eszköz állítólag képes azonosítani hatféle általános alvási rendellenességet, ebben annyira nem hiszek, de ha esetleg nálad történt már ilyen és jogos volt a megállapítás, akkor mindenképp jelezd nekünk kommentben.Az óra egyébként vízálló és a bemutatott aktivitásokon kívül még jó pár mozgásformát képes monitorozni, mint például az úszást. Ami remek funkció még, a zenelejátszó vezérelhetősége, legyen az a gyári app vagy éppen a Spotify. De ne menjünk el az értesítések megjelenítése mellett sem, ráadásul a magyar ékezetes karaktereket is hiánytalanul megjeleníti, amely sok más konkurens eszközénél érthetetlen módon nincs megvalósítva (oké, hogy kis ország vagyunk, de azért na).

Összességében szerintem nagyon korrekt kis aktivitásmérőről beszélhetünk a Honor Band 5 személyében, méltó ellenfele akár a Xiaomi Mi Band 4-nek is. Nekem ami nagyon hiányzik belőle, az a GPS, de persze akkor az ára is megugrana és ennek az aktivitásmérőnek a megfizethető szegmens a célpiaca. A remek ár-érték arány megkérdőjelezhetetlen.