Drasztikus módon csökken a Nokia mobilok iránti kereslet

Elég nagy bajban van a Nokia!

Weboldal készítés kedvező áron!

Az alábbi diagram nagyon jól szemlélteti, hogy mostanában valami nagyon nincs rendben a HMD Global háza táján. 2019 második negyedévében még 4,8 millió Nokia okostelefon talált gazdára, majd ezt követően erős hanyatlásnak indult a márka. 2019 Q3-ban 3,8 milliót, ugyanezen év utolsó negyedévében már csak 2,8 milliót, míg az idei év első három hónapjában már csak 1,7 millió HMD-féle Nokiát szállítottak le.

Az idei Q1 szörnyű teljesítményét még bemagyarázhatjuk a koronavírusnak köszönhetően kialakult helyzet miatt, azonban, ha összességében nézzük az utolsó három eltelt negyedévet, akkor az már csak hab volt a tortán. A hanyatlást kiváltó okok közé sorolható szerintem például az, hogy a HMD ceruzája elég vastagon fog akkor, amikor a készülékek árcéduláit határozzák meg. Erre jó példa a vállalat első 5G-képes mobilja, a Nokia 8.3, amelynek alapmodelljenél akár 50.000 forinttal olcsóbb (és akár jobb felszereltségű) mobilt is találunk a konkurensek palettáján. Egy további ok lehet az is, hogy még mindig várunk a vállalat első, igazán vérbeli zászlóshajó mobiljára.

Nagyon nehéz megfejteni a HMD Global vezetőinek gondolkodási módját, mert a pozitív oldalról ott vannak például a szoftverfrissítések, ahol az egyik leggyorsabban a Nokia mobilok kapják meg az operációs rendszer új verzióit. Furcsa nagyon, mindenesetre kíváncsian várjuk, hogyan alakul a márka jövője.


A Counterpoint kimutatása, hogyan teljesített 2020 első negyedévében az okostelefon-piac (ez jóval részletesebb, mint a napokban bemutatott Canalys jelentés):
Forrás: Counterpoint