Már a szagokat is felismerik a számítógépek

Miközben pánikol a világ, kutatók kifejlesztettek egy olyan algoritmust, ami az emberéhez hasonló szaglószerv működést tud megvalósítani. Tehát már a számítógépek is képesek felismerni a különböző szagokat és illatokat.

Weboldal készítés kedvező áron!

Az Intel egy lépéssel közelebb áll az emberi agy egyes részeinek számítógéppel történő megismétléséhez: a cég új kutatást tett közzé egy olyan algoritmusról, amely képes felismerni a különböző szagokat és illatokat, ugyanazon biológiai jelek alapján, mint amilyenek alapján mi érezzük a parfümök illatát vagy éppen az elégett étel szagát.

  A Cornell University kutatóival együttműködésben a technológiai cég neuromorf számítástechnikai csoportja matematikai algoritmust épített fel, amely utánozza az emlősökben megfigyelt szaglási rendszereket, amelyek felelősek a szagok megismeréséért és azonosításáért. Az algoritmus ezután az Intel 14nm-es Loihi neuromorf számítógépes chipjére bízza a munkát.

A neuromorf kifejezés arra utal, hogy a számítógépek ugyanúgy próbálják feldolgozni az információt, mint egy emberi agy. 
Az Intel csapata megvizsgálta, mi történik az emlősök agyában, mikor valamilyen illatot éreznek - és természetesen ez is egy nagyon bonyolult folyamat. Körülbelül 450 különféle szaglási receptor van az orrunkban, amelyeket a levegőben található szagmolekulák aktiválhatnak, hogy jeleket küldjenek az agyba, ahol az összekapcsolt neuroncsoporton belüli elektromos impulzusok egy adott szag érzékelését generálják. Sőt, agyunk tárolhatja a szagok múltbeli tapasztalatait, valamint a különféle kereszthivatkozásokat, hogy folyamatosan feldolgozza az új információkat, és ügyeljen arra, hogy különbséget tegyünk a különféle illatok milliárdjai között.

Az Intel természetesen még mindig messze van attól, hogy az agy teljes szaglási rendszerét egy chipen replikálja. Ugyanezen alapelvek alapján a társaság neuromorf számítástechnikai csapata inkább egy algoritmus felállításával kezdte meg, amely hatékonyan képes azonosítani tíz különböző szagot. Ehhez a kutatók 72 szél-alagútban lévő kémiai érzékelő adatait rögzítették,  tíz különböző illatot - például metánt, ammóniát vagy acetont - keringtettek az alagútban. Az adatkészletet ezután a Loihi chipre táplálták, amely képes az összes szag idegi reprezentációjára ugyanúgy, mint az agy.

 A Loih-t, az Intel első neuromorf számítástechnikai chipjét, 2017-ben mutatták be, és a vállalat az AI következő generációjaként jelölte meg, amely képes alkalmazni a biológiai agyokban található számítási elveket a számítógépes architektúrákban.