Fizetős vírusírtók vs Windows Defender: megéri mást használni?

Elég fontos téma számítógépünk és a rajta tárolt adataink védelme, azonban nem könnyű eligazodni a vírusirtók és védelmi szoftverek világában.

Támogass minket!

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy érdemes-e fizetős antivírus szoftvert vásárolni vagy megfelelnek az ingyenes változatok, illetve már a címben említett Windows Defender használata. A Microsoft nehéz helyzetbe hozta a vírusirtók fejlesztésével foglalkozó cégeket, ugyanis majdnem ugyanazt nyújtja, mint az ő fizetős verzióik, csak ingyen. Emellett több cégről is kiderült, hogy szándékaik nem feltétlenül tiszták, például ott van az Avast esete, ők a felhasználók adatait értékesítették. Nem mintha a Microsoft olyan megbízható vállalat volna, de valamilyen védelemre szükség van.


Windows Defender

A Windows Defender először a Windows XP-ben volt elérhető és azóta többször is alaposan átdolgozták a szoftvert, most pedig hivatalosan Microsoft Defendernek hívják. Ez egy ingyenes védelmi szolgáltatás, mely alapértelmezetten be van építve a Windows 10-be. 2013-ban tesztelte a szoftvert az AV-Test és nagyjából halálra ítélték, mint védelmi szolgáltatást. Mint már említettem azóta a vállalat sokat fejlesztett rajta, így ugyanez a tesztelő laboratórium most a Windows Defendert az egyik legjobbnak mondta. 

A tesztekből és elemzésekből jól látszik, hogy a Microsoft alapértelmezett védelmi szoftvere sok esetben jobban teljesít más szoftverekkel szemben. 


A Windows Defender egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy nagyon gyors. Mivel ezt a Microsoft építi be a saját rendszereibe, úgy optimalizálható, hogy sokkal hatékonyabban teljesítsen, mint egy harmadik fél opciója. A Defender teljes mértékben a háttérben fut és optimalizáltsága miatt, nem zabálja a hardvert és nem meríti pluszban az akkumulátort laptopoknál vagy táblagépeknél. 

Nagy előnye a többi ingyenes vírusirtóval szemben, hogy nem zaklat minket ajánlatokkal, ami azért elég idegesítő tud lenni. 

A Defender folyamatosan letapogatja a rendszert és rosszindulatú szoftvereket keres és természetesen mi is indíthatunk vizsgálatot. Az egyik kiemelkedő szolgáltatás, amelyet a Defender kínál, hogy megakadályozza egyetlen rosszindulatú program se vehesse át a rendszer felett az irányítást. Ez az, amin még a fizetett szolgáltatások is időnként megbuknak, például a McAfee és a Symantec  az AV-összehasonlító adatok szerint.

Egy másik terület, amelyben a Defender jól teljesített, az úgy nevezett  "nulla napos" támadások voltak. Korábban ez volt a szolgáltatás problémás területe. Most, a legutóbbi tesztelés során, a júniusi frissítés óta, tökéletesen teljesített, amikor nulla napos támadásokra került sor. 
Ezek után azt ajánlom mindenkinek, hogy csak a Defendert használják, ingyenes vírusirtót nem érdemes. Azonban érdemes megnézni, hogy mit tudnak a teljes értékű harmadik felektől származó védelmi szoftverek.  Még mindig vannak olyan esetek, amikor érdemes fizetni egy víruskereső szolgáltatásért. Ez elsősorban az extráknak köszönhető, amelyekbe néhány szoftvercsomag bekerül.

Ilyen szolgáltatások például a VPN, az online jelszótárolás, adathalász védelem és így tovább.

Természetesen a Microsoftnak van még hova fejlődnie, de nagyon jó úton haladnak, ugyanis az elmondható, hogy korábban közel sem voltak biztonságosak a vállalat megoldásai és szolgáltatásai. Egyébként a cikkben nem szerettem volna leszólni a fizetős vírusirtókat, nekik is megvan a szerepük, azonban ha csak ingyenes alapvédelmet szeretnénk, mindenféle extrák nélkül, arra tökéletes a Defender.