Yii2 Php keretrendszer telepítése Composer-rel - Windows 10

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan kell feltelepíteni a Yii2 php keretrendszert Composer segítségével.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

A Yii egy php keretrendszer, hasonló, mint a CakePHP vagy a Laravel. Érdemes megtanulni a használni, mert a többi keretrendszerhez hasonlóan elég sok gondot levesz a vállunkról és sok időt spórolhatunk vele. Egy másik cikkben majd részletesebben is kitérek magára a rendszerre, úgy, mint a CodeIgniter-nél, de most nézzük a telepítést.


A Yii használatához minimum 5.4-es php-val kell rendelkeznünk. Windows alatt a XAMPP-pot ajánlom, illetve, mint a címben is olvasható a telepítéshez a Composert fogjuk használni.


A telepítés megkezdéséhez nyissuk meg a parancssort, majd navigáljunk el a htdocs mappába a cd paranccsal.


Ezután pedig meg kell futtatnunk a Composert a megfelelő paraméterekkel és a többit ő  elintézi, mi  csak nézők vagyunk, ezért is érdemes használni a Composert. 

composer create-project --prefer-dist yiisoft/yii2-app-basic tesztprojekt


A parancs legvégén kell megadni a projekt nevét, ez gyakorlatilag bármi lehet és a htdocs mappán belül ezen a néven fog létrehozni magának egy mappát, tehát esetünkben így néz ki a könyvtárstruktúra: C:\xampp\htdocs\tesztprojekt


Pár perc alatt el is készül a telepítéssel, majd utána ha belenézünk a mappába, amit létrehozott láthatjuk, hogy ott van a rendszer és használatra kész.Indítsuk el a XAMPP-ot majd az Apache-ot és a MySQL-t, nyissuk meg a böngészőt, üssük be a következő címet: http://127.0.0.1/tesztprojekt/web és már látható is az eredmény.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)