XAMPP telepítése

A XAMPP egy könnyen telepíthető Apache disztribúció MariaDB, PHP és Perl komponensekkel.

Támogass minket!

Mi az a XAMPP? 

A XAMPP nem más, mint egy előre elkészített szoftvercsomag, ami megold helyettünk mindent. Tegyük fel, hogy egy fejlesztői környezetet szeretnénk létrehozni a saját laptopunkon vagy pécénken, ahol tudunk fejleszteni és a rendelkezésünkre áll minden PHP, MySql/MariaDB, Apache, PhpMyAdmin. Ha magunk szeretnénk egy ilyen környezetet felépíteni, akkor mindengyik szoftvert egyesével le kell tölteni, feltelepíteni majd konfigurálni. Ehelyett ezt az egész mizériát megoldja helyettünk a XAMPP. Remélem így már érthető, hogy miért is olyan hasznosak ezek a szoftverek.


A programot innen lehet letölteni.  Ebben a cikkben Windows-ra mutatom meg a telepítést, de tudni kell, hogy elérhető Linux és Mac OS rendszerekre is.


Látható, hogy többféle verzió érhető el, itt igazából a PHP, mint programnyelv verzióját tudjuk meghatározni, hogy melyikkel szeretnénk dolgozni. Mindegy melyiket töltjük le. Miután lejött a majdnem 150MB-os fájl, nyissuk meg. 

Kezdjük meg a telepítést, nyomjunk a Next-re.


A következő lépés a komponensek meghatározása, itt el kell döntenünk, hogy milyen szoftvereket rakjon fel a XAMPP. Ha nem tudjuk pontosan, hogy melyik micsoda akkor rakjuk fel az összeset, abból baj nem lehet.Megadhatjuk, hogy hova telepítse magát. Nem szükséges megváltoztatni.Még lesz pár jelentéktelen képernyő, mindenhol nyomjunk rá a Next-re és indul is a telepítés.Készen is vagyunk, ha bepipálva hagyjuk a négyzetet, akkor elindul a kontrol panel.Egy gyors nyelvválasztás után elénk tárul a kontrol panel. Innen tudjuk elindítani vagy leállítani a főbb szolgáltatásokat, mint a webszerver vagy az adatbázis. Innen érjük el a konfigurációs és log fájlokat is. Indítsuk el a webszervert és az adatbázist a Start gombokkal.Láthatóak a modulok egyedi azonosítói (PID) és azok a portok, amiken keresztül közlekednek. Közben feljöhet a Windows-os tűzfal, hogy engedélyezzük a programok által használt portokat.

Ezután, ha megnyitjuk valamelyik böngészőben a http://127.0.0.1/dashboard/ linket, akkor a XAMPP üdvözlőszövege látható és ha ezt látjuk, akkor tudjatjuk, hogy megy a webszerver.  A gyökérkönyvtár, ahova a weboldalunkat másolni kell az a C:\xampp\htdocs mappában található. 

A PHPMyAdmin, ahonnan az adatbázis tudjuk menedzselni ezen a linken található meg: http://127.0.0.1/phpmyadmin/