Windows 10 particionálás egyszerűen

Nem gyakran, de előfordul, hogy szeretnénk több részre osztani a tárterületünket, azaz particionálni. Vagy azért, mert a Windows mellé szeretnénk felrakni valami más operációs rendszert vagy azért,mert szeretnénk adatainkat jobban elszeparálni egymástól.

Windows 10 alatt van ennek egy nagyon egyszerű módja. Nem kell letölteni semmilyen harmadik féltől származó programot, hiszen bele van építve ez a funkció az operációs rendszerbe. 

Nyissuk meg a Lemezkezelőt, amit többféle módon is el tudunk érni, de a legegyszerűbb, ha nyomunk egy Win + R kombinációt, majd a Futtatás részbe beírjuk, hogy diskmgmt.msc .

Ezután megjelenik előttünk a Lemezkezelő.Láthatjuk, hogy milyen partíciók vannak és azok állapotát. Nekem itt van a C meghajtón 880GB tárhelyem, ebből szeretnék 100Gb-ot lecsípni és készíteni egy külön partíciót. Ehhez kattintsunk az elsődleges meghajtón jobb egérgombbal, majd válasszuk ki a Kötet zsugorítása menüpontot. Ilyenkor kicsit gondolkodik, majd feljön a következő ablak, amiben meg kell adnunk, hogy mekkora legyen a partíció mérete megabájtban. Aki nem tudná, egy gigabájt az 1024 megabájt. Adjuk meg a méretet, közben rögtön láthatjuk, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre és a zsugorítás után mennyi marad a főmeghajtón. 


Kattintsunk a zsugorításra és el is indul a művelet. Ha kész, akkor Nem foglalt területként jelenik meg a Lemezkezelőben, kattintsunk rá szintén jobb egérgombbal, majd válasszuk a ki az új egyszerű kötet menüpontot. 


 


Megjelenik az Új egyszerű kötet varázsló, kattintsunk a Tovább gombra.Itt ellenőrizzük le, hogy akkora-e az egyszerű kötet mérete, mint, amit mi megadtunk, ha igen akkor Tovább.Válasszunk a lenyíló listából egy betűjelet a meghajtónknak. Formázni kell a kötetet, jók az alapbeállítások, a kötetcímkét érdemes megváltoztatni például Munka vagy Adataim, de nem kötelező. A többi beállítást hagyjuk alapértelmezetten és kattintsunk a Tovább gombra.


Végül egy összegző ablak jelenik meg, melyen megtekinthetjük a varázslóban megadott beállításokat. Ha minden stimmel, kattintsunk a Befejezés gombra.Mint láthatjuk, el is készült a meghajtónk, pár perc alatt, külső program nélkül. Ilyen egyszerű Windows 10 alatt particionálni.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)