Weboldal készítés pár perc alatt: Wordpress telepítés

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan lehet neked is pár perc alatt saját weboldalad.

A WordPress egy remek szoftver arra, hogy gyorsan készíthess egyszerű weboldalt, felülete felhasználóbarát, egyszerű használni és rengeteg fizetős, illetve ingyenes sablon és bővítmény érhető el hozzá, amivel testre szabhatjuk. Megvannak a korlátai, tudni kell, hogy mire lehet használni és mire nem, de indulásnak tökéletes. Feltételezem, hogy a cikk olvasója rendelkezik egy tárhellyel vagy VPS-sel, amire fel lehet telepíteni a szoftvert, illetve ha nincs ilyen akkor saját gépen is ki lehet próbálni, ehhez viszont szükséges telepíteni a megfelelő környezetet. Ide kattintva megtalálod, a XAMPP telepítését és használatát, az otthoni futtatáshoz. 


Legelső lépés, hogy letöltjük a WordPress legújabb verzióját innen.


Ezután kicsomagoljuk a feltöltött tömörített fájlt, majd a wordpress mappa tartalmát felmásoljuk a megfelelő mappába. 

Mielőtt megnyitnánk a telepítőt, kelleni fog egy adatbázis, ahol az adatokat tároljuk. Adatbázist létrehozni legegyszerűbben a phpMyAdmin nevű kis programmal lehet, kattintsunk az Új linkre, majd adjuk meg az adatbázis nevét, karakterkódolás pedig utf8_hungarian_ci legyen.


A telepítőt úgy tudjuk elindítani, hogy beütjük a böngésző címsorába azt az elérést, ahova felmásoltuk a WordPress-t. Nálam ez a http://127.0.0.1/wp/ címen érhető el. 


Kezdődhet a telepítés.Meg kell adnunk az előzőleg létrehozott adatbázisnak az elérései adatait, mint az adatbázis neve, felhasználónév, jelszó, kiszolgáló és egy tábla előtagot.


Ha minden rendben van és a telepítő képes csatlakozni az adatbázishoz, akkor futtasuk.


Pár adatot még meg kell adnunk, kell a honlap neve, egy felhasználónév és jelszó a wordpress fiókunkhoz (ezzel tudunk majd belépni az adminisztrációs felületre) és egy email cím. A keresőmotor láthatóságot nem javasolt bepipálni, hiszen ekkor a keresőkben fog megjelenni weboldalunk.

Amennyiben mindent jól csináltunk ez az üzenet jelenik meg, kész is a weboldalunk. Ennyi lenne a WordPress telepítése, következő cikkünkben megnézzük az adminisztrációs felületet, beállításokat, majd így haladunk tovább.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)