Ultrakönnyű egér - Genesis XENON 800 teszt

Érdekes külsővel ellátott gamer egeret teszteltünk a Genesis jóvoltából, szintén egy olyan termék, amit nem szívesen adok vissza.

Mikor ilyen terméket kapok, mindig úgy állok neki a használatának, illetve a tesztnek, hogy direkt nem nézem meg az árát, hogy semmilyen szinten ne befolyásoljon. Aztán utólag eldől, hogy egy ár/érték arányban mennyire jó az adott eszköz. A Genesis Xenon 800-as egérrel sem volt ez másképp. Nézzük mit rejt a doboz:

  • Genesis XENON 800 egér
  • plusz fedlap
  • súlyok
  • matrica
  • plusz telfon lábak szett

Mikor először kivettem a dobozból az egeret azt hittem, hogy nincs is benne semmi olyan könnyű volt, súlyok nélkül 58 gramm. Teljes mértékben minőségi anyaghasználat jellemzi a terméket és az összeszerelés is elsőosztályú. Az egér alapvetően ilyen méhkas szerű kinézettel rendelkezik, amitől engem egy kicsit kiráz a hideg, de egyébként jól néz ki. Legfőbb előnye, hogy jól szellőzik, nem izzad annyira a kezünk.Fedlapból kaptunk még egyet, ami már sima nem pedig az alap méhkasszerű kivágott formát követi. Összesen 6 gomb található rajta, van a szokásos jobb és bal klikk, görgő, egy DPI állító, az egér bal oldalán két darab gomb, ami alapvetően az előre és vissza funkciót szolgálják. Emellett az egér alján találunk egy háromszintes kapcsolót, mellyel állítható az emelési magasság.

Nekem nem volt elsőre tiszta, hogy m is az az emelési magasság, így itt egy kis magyarázat:

A Genesis Xenon 800 érzékelője lehetővé teszi a szoftverek használatát háromszintű emelési magassággal, nagyobb kontrollt biztosítva a kurzor felett. Ha egy gamer alacsony DPI mellett játszik, lehetővé válik  az egér gyors mozgatása a levegőben. Nem kell magasan az egérpad fölé emelni, hogy megszabaduljunk a kurzor nem kívánt mozgásától. Az érzékelő három szinten állítható be, ennek köszönhetően pontosan, milliméteres pontossággal, igény szerint kalibrálható az emelési magasság, így maximalizálja a kényelmet játék közben.

A kábel szövetborítású, elég strapabírónak tűnik, de a pontos minőségi vizsgálathoz hosszútávú tesztre lenne szükség. A hossza megfelelő, 180cm. Azt már megszokhattuk, hogy ami gamer, az világít. A Xenon 800 esetében világít a görgő, a logó és egy LED szalag, ami végigfut az egér hátulján. A világítás testreszabható, de erre majd kitérünk a szoftvernél.

A fedlap egyszerűen lepattintható és visszahelyezhető. Említettem, hogy az egér alapsúlya nagyon kicsi, mindössze 58g, nekem ez nagyon furcsa volt és nem is tetszett, azonban a gyártó ad a termék mellé súlyokat, melyekkel mindenki a maga kényelmére szabhatja a súlyt. A tálcát, amin a súlyok vannak a fedlap leszedése után tudjuk behelyezni az egér gyomrába. A súlyt 58 - 79 gramm között lehet beállítani, így a terheléselosztás és a kívánt beállítások széles választéka érhető el.Az egér alján teflon lábak találhatóak, ezáltal tökéletesen csúszik az egér, illetve elvileg ezek sokáig is bírják. Mindenesetre ha elkopnának vagy bármi bajuk lenne a gyártó adott még egy szettet.

Akkor beszéljünk a belső tulajdonságokról. Az egérben PMW3389 szenzort raktak, ami elvileg az egyik legjobb a világon, emellett OMRON kapcsolók garantálják a minőségi kattintást, no meg 20 millió kattintást is kibírhatnak. Az egeret maximum 16000 DPI pontosságra tudjuk beállítani, amit komolyan mondom nem tudom ki tud használni.

A Xenon 800-hoz tartozik egy szoftver is, mellyel az egész működését testre tudjuk szabni, kezdve a világítástól a gombokon át a makrókig.

A programot ezen a linken éritek el, az oldal legalján lesz. Lengyel és angol nyelvű felület van csak a progihoz, de szerintem senkinek nem fog problémát okozni a használata. Mint általában az ilyen szoftvereknél, létrehozhatunk profilokat, melyeket az adott cselekvésünkhöz igazíthatunk, például gamelés, munka vagy csak sima böngészés.

Az első fülön a gombokat tudjuk programozni, ha esetleg az eredeti funkciója nem felelne meg nekünk.A DPI fülön egyértelműen a DPI szinteket tudjuk beállítani, összesen 7 féle variációt tudunk beállítani.A LED fülön tudjuk vezérelni a világítást, ezzel azért el lehet játszadozni. 9 féle világítási módból választhatunk, illetve ki is lehet kapcsolni. A színek teljes mértékben állíthatóak a fényerővel és a sebességgel egyetemben.

Az Advanced fülön lehet állítani az egér érzékenységét, görgetési sebességet, dupla kattintás sebességét és a LOD-ot, amiről őszintén nem tudom, hogy micsoda, ha valaki tudja akkor esetleg írja ide.Az utolsó Macro fülön pedig Macro-kat állíthatunk be, azaz gombokhoz társíthatunk bizonyos műveleteket.Összességében szerintem a Xenon 800 egy korrekt egér, minőségi anyagokból rakták össze, kényelmes használni (akár több órán át is) és teljes mértékben testreszabható. 

További képek

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)