Ebben a cikkben végigmegyünk egy Ubuntu Linux telepítésén, nem árt senkinek sem ha ismeri a Linux-ot. 🙂

 

Először is töltsük le az Ubuntu legújabb verzióját. Innen lehet letölteni: http://ubuntu.hu/letoltes

A weboldalon válasszuk ki a Desktop-ot majd az Ubuntu 17.10.1 és ott lehet letölteni torrenten keresztül vagy direktben.

Ha normálisan egy gépre vagy laptopra szeretnénk telepíteni az operációs rendszert akkor, készítenünk kell egy bootolható DVD-t vagy Pendrive-ot. Ha VirtualBoxban szeretnénk telepíteni akkor indítsuk el a VirtualBoxot kattintsunk rá az elkészített gépre, majd a Konfigurálásra. Ezután feljön egy ablak, válasszuk ki a baloldali menüből a Tárolót. Hozzá kell adnunk egy optikai meghajtót a letöltött Ubuntunkkal amit plusz ikonnal ellátott lemez ikonnal tudunk, keressük ki az oprendszert és kész.

 

A Start gombbal indítsuk el a virtuális gépünket majd nyomjuk meg az F12-t. Válaszuk ki az optikai meghajtót és ha minden jól csináltunk akor az Ubuntu bootol be. Ezután be kell állítanunk pár dolgot.

 

Ez a képernyő fogad minket. Állítsuk át magyarra a nyelvet, már ha szükséges és kattintsunk a Telepítésre.

 

 

Itt kiválaszthatjuk, hogy telepítse is a rendszer a frissítéseket vagy majd elég később. Igazából mindegy én bepipáltam -> Folytatás.

Itt ki kell választanunk, hogyan telepítjük az Ubuntut, alapértelmezetten az első le kiválasztva, a Merevlemez törlése és Ubuntu telepítése, ez nekünk teljesen megfelel. Telepítés most.

 

Kattintsunk a Folytatásra.

 

Ha esetleg nem Budapest lenne alapból megadva akkor állítsuk be majd Folytatás.

 

 

Állítsuk be a Billentyűzetkiosztást magyarra és ellenőrizzük is a lenti szövegmezőben, hogy jól működik.

 

 

Adjunk meg egy nevet és kétszer a géphez tartozó jelszót.

 

Ha minden beállítottunk akkor más teendőnk nincs, csak várni egy kicsit míg a telepítő felmásolja a fájlokat és beállítja a működéshez szükséges beállításokat.

 

Ezután már be is tudunk jelentkezni a friss Ubuntu rendszerünkbe.

VirtualBox telepítés, virtuális gép létrehozása

Fodor Balázs

Webfejlesztő. Minden érdekel ami IT, ezenkívül videókat készítek és vágok, speciális effekteket készítek, képeket szerkesztek, és nagyon érdekel az IT Security.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.

tizenhét − 11 =