Te letakarod a webkamerádat?

Egy egyszerű kérdésem van. Ti letakarjátok a webkamerát?

Támogass minket!

Rengeteg embernél ez már egy bevett dolog, hogy mindig le van takarva valamivel a webkamera, jellemzően laptopon. Ezt amúgy nagyon jól is teszik, hiszen a webkameránkon keresztül bárki megfigyelhet minket, így ha szoftveresen nem is tudunk védekezni, legalább fizikailag meg tudjuk ezt akadályozni. 

Ezer meg egy esetről lehetett már olvasni, hogy hackerek, kormányok vagy legrosszabb esetben pedofilok kémkednek az emberek után a webkamerájukon keresztül, így az, hogy letakarjuk a kamerát beidegződés lett. Vannak erre konkrét termékek, melyeket el tudunk húzni, ha épp használni szeretnénk és vissza tudjuk húzni, ha már nem használjuk a kamerát. Ez egy nagyon praktikus megoldás, nem úgy, mint nálam a rohadó papírfecni.Persze igazából teljesen mindegy mit rakunk oda, csak valamivel takarjuk le, lehetőleg valami olyannal, ami nem hagy nyomot, ha esetleg a későbbiekben használnánk. Ez azért fontos, mert manapság a leggagyibb trójai programok is képesek a háttérben bekapcsolni a kamerát és továbbítani annak a képét. 

Egyes laptopokon ilyenkor bekapcsol a a lencse melletti LED fény, de a jobb kémszoftverek kikapcsolják, szóval erre nem támaszkodjunk. Takarjuk le mindig a kamerát, használjunk megbízható védelmet és legyünk körültekintőek.