Stílusos 14 colos - Huawei Matebook D14 teszt (i5, 2021)

Tizedik generációs Intel processzorral született újjá a Matebook D 14 hüvelykes vonalának legújabb tagja.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Egy újabb laptopot leplezett le május 10-én a Huawei, méghozzá az AMD platformról megismert Matebook D14 született újjá inteles hardverelemekkel a motorházteteje alatt. Az új Matebook a D szériánál már megszokott barna dobozban került forgalomba, amelyben helyet kapott maga a laptop, a szokásos olvasnivalók, a 65 wattos töltő adapter, illetve a mindkét végén USB-C csatlakozóval ellátott kábel.Ami a Matebook D14 dizájnját illeti, a széria ismert jegyeit hordozza, alumíniumötvözet házat kapott, rendkívül letisztult és elegáns megjelenés jellemzi az ezüst színben pompázó masinát. A laptop fizikai méreteit tekintve 322,5 x 214,8 x 15,9 mm-es paraméterekkel bír, a legvastagabb pontján is csak 15,9 mm-es, súlyra pedig mindössze 1,38 kg-ot nyom. Az összeszerelés minősége továbbra is kifogástalan.A tesztelésen nálam járt laptopban egy 10. generációs Intel Core i5-10210 processzor duruzsol, 16 GB DDR4-es RAM, illetve 512 GB SSD társaságában. A grafikus gyorsításról az Intel UHD Graphics 620 gondoskodik. Ez a hardver bőven elegendő tanuláshoz, irodai munkában is jó társ lehet, valamint természetesen a multimédiás szórakozási igényeket is teljes mértékben kielégíti. A vezeték nélküli internetet már egy Wi-Fi 6 modul szelídíti meg. A Huawei ezt a gépét is Windows 10 Home operációs rendszerrel értékesíti.Ahogy a neve sejteti, egy 14 hüvelykes megjelenítővel ellátott notebookról van szó. A FullHD felbontással bíró IPS panelt a két oldalán és a tetején mindössze 4,8 mm vékony keret öleli körül, 84 %-os képernyő-test arányt sikerült összehozni a gyártónak. A kijelző egyéb tulajdonságai közé tartozik még a 16:9-es képarány, a 250 nites fényerő, valamint a 178 fokos betekintési szög. A megjelenített tartalom minősége hozza az elvárt szintet, a maximális fényerő tekintetében továbbra is van hova fejlődni. A képernyő szögét a lehető lepontosabban be tudjuk lőni a szemünkhöz, ugyanis a laptop zsenérjai akár 180 fokos nyitási szöget is engednek.
Az újdonságot is süllyesztett webkamerával látták el, tehát az 1 megapixeles szenzor ismét az F6 és az F7 billentyű között kapott helyet. A praktikusság szempontjából ez továbbra is előnyösebb elhelyezés a konkurens márkákhoz képest, azonban továbbra sem a legelőnyösebb profilunkat mutatja meg a videóhívás esetén a másik oldalon lévő személy(ek)nek. 
A Matebook D14 Chiclet billentyűzetével rendkívül kényelmes a gépelés, a billenytűk mérete megfelelő, vakon gépelés esetén is nehezen tudjuk eltéveszteni a leütni kívánt karaktert.  Hatalmas plusz pont a háttérvilágításért, azonban sajnálatos módon kizárólag angol kiosztással érkezett hazánkba a laptop. A trackpad is készségesen teszi a dolgát, szélességre rendben van, azonban a készülék adottságai miatt nem túl magas. A bekapcsológombot a megszokott helyen, a jobb felső sarokban találjuk, amelybe ujjlenyomat-olvasót is integráltak a Huawei mérnökei. A szenzor a legtöbb esetben sikeresen beazonosított, azonban néha-néha előfordul, hogy csak kóddal jutottam be a fiókomba.
Beszéljünk kicsit az üzemidőről is. Amikor éppen nem konnektorról használjuk a laptopot, akkor a burkolat alatt lapuló 56 Wh-s akkumulátor látja el energiával. A 65 wattos gyorstöltővel fél óra alatt majdnem 50%-ra tudjuk tölteni a telepet. A Matebook D14-et fordított töltéssel is felvértezték, ami azt jelenti, hogy kikapcsolt állapotban powerbankként is tud funkcionálni, az USB-C portján keresztül tudja tölteni a P30, Mate 30, P40 és Mate 40 széria zászlóshajóit. A gyártó a laboratóriumi mérései alapján több, mint 10 órás üzemidőt ígér, a  gyakorlatban változatos használat mellett én 6,5-7 órát tudtam kifacsarni az eszközből.A portokat még nem említettem. A D14 bal oldalán egy USB-C, egy USB 3.0, egy HDMI, míg a másik oldalán egy USB 2.0, valamint egy 3,5 mm-es fülhallgató és mikrofon kombó jack sorokozik fel. Hangszóróból 2 darab 2 wattos jutott a gépbe és mikrofonból is kettőt kapott. Fejlődött a hűtés is, a gyártó állítása szerint a kettős hőcsővel ellátott Shar Fin ventilátor 27%-kal hatékonyabb lett.
Ár és elérhetőség

A Matebook D14 május 10-től megvásárolható a Huawei kereskedelmi partnereinél, 314.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron. Némelyik partnernél, a május 23-ig megvásárolt laptopok mellé ajándék Huawei WS5200 AC1200 Wifi router is jár.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)