SSL és egyéb intézkedések a biztonságos oldalak érdekében

Ma már alap elvárás egy weboldalnál, hogy hiteles SSL tanúsítvánnyal rendelkezzen, főleg az olyan weboldalaknál, ahol érzékeny adatok közlekednek a szerver és a kliens között.

Biztos te is láttál már olyan weboldalt, ahol a böngésző kiírta, hogy nem biztonságos vagy egyenesen meg kellett erősítened, hogy tudomásul veszed, hogy veszélyben lehetnek az adataid. Ma már szinte az összes böngésző figyelmeztet, ha egy ilyen weboldalt látogatsz meg, azonban a legtöbb ember nem feltétlenül tudja, hogy mi az az SSL és miért jó. 

Az SSL tanúsítványok arra szolgálnak, hogy a weboldaladon megadott adatok titkosított csatornán juthassanak el a szerverhez, ahol az adatok felhasználásra kerülnek. Nézzük meg egy életszerű példán keresztül, hogy hol van ennek a fontossága. Tegyük fel, hogy beülünk egy kávézóba és rákapcsolódunk az ingyenes Wi-Fi-re. Tudni kell ezekről a nyílt hálózatokról, hogy aki rácsatlakozik, az játszi könnyességgel le is tudja azt hallgatni. Tehát fent vagyunk a Wi-Fi hálózaton és mondjuk bejelentkezünk egy weboldalra, ami email címet és felhasználónevet kér, ezután a böngészőnk hosszú úton eljuttatja ezeket az adatokat egy szerverhez, ami feldolgozza a beérkező adatokat. 

Amennyiben a weboldal és a böngésződ között nincs titkosítás, a kávézóban bárki könnyedén kiolvashatja a hálózati forgalomból a bejelentkezési adataidat. Azonban ha a weboldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, akkor az illető csak sok betűt számot és speciális karaktert fog látni, amivel nem tud mit kezdeni. Ez annak köszönhető, hogy a weboldal és a böngésző közötti adatok titkosítva lettek. 
A weboldal tulajdonosok szemszögéből pedig szintén kiemelkedően fontos, hogy rendelkezzen a webhelyük SSL tanúsítvánnyal. Először is azért, hogy garantálják a felhasználók adatainak biztonságát, másrészt pedig elég nagy bizalmatlanságot vált ki egy weboldalból az, ha felül pirosan villog a böngésző, hogy helló ez az oldal nem biztonságos. 

A harmadik ok pedig az, hogy a Google is hátrébb sorolja azokat az oldalakat, amik nem titkosítják az adatforgalmukat. Az SSL tanúsítvány telepítése és beállítása egyáltalán nem nehéz feladat és nagyon jó áron lehet vásárolni. 

Ha egy szolgáltatónál bérelünk tárhelyet, mint például az Ionos akkor igazából pár kattints beállítani az egészet. Amennyiben VPS-t vagy konkrét szervert használunk kicsit máshogy kell beállítani, de az sem egy bonyolult dolog. 

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)