Nagyon hosszú idő után le kellett váltanom a jól megszokott és kedvelt JBL E50BT fülesemet. Az új fejhallgató márkája nem is volt kérdés. A közelmúltban vásároltam egy Sony GTK-XB7 típusú mini hifit, amelynek teljesítményével, hangzásával és hordozhatóságával is nagyon meg voltam elégedve. Rövid keresgélés és tanakodás után az MDR-XB950BT típusú fejhallgató mellett döntöttem, amelyet 2017-ben mutatott be a gyártó. A csomagolása nagyon egyszerű, ugyanakkor mégis elegáns. A kicsomagolás után mikor megpillantottam, már tudtam ez egy új szerelem kezdete.

Sony MDR-XB950BT

 

Ahogy látható a kivitelezés nagyon egyszerű, ugyanakkor számomra mégis elegánsnak tűnik és a méretei miatt nagyon tekintélyt parancsoló is. Maga a váz alumínium kialakítású amely eddig elég strapabírónak tűnik. A nagy fülhallgató résszel és az erős alumínium váz kialakítással akár nagyobb fejjel és füllel megáldott egyének is nagyon kényelmesen használhatják (Megjegyzem nekem is nagy a fejem és a füleim is, ezért ez egy fontos szempont számomra).

Az eszköz üzemideje elég hosszúnak mondható. Egy töltéssel akár 20 órán át élvezhetjük a zenét. A teljes töltési ideje 4 óra, amely valljuk be nem túlzottan kevés. A töltést micro USB segítségével végezhetjük el, amely ma már szerencsére elég elterjedt így bárhol könnyedén tölthetjük. Amennyiben mégsem sikerül sehol sem feltöltenünk, akkor sem kell kétségbe esnünk. Az eszköz használható egyszerűen egy jack kábel csatlakoztatásával akkor is, ha az akkumulátor már teljesen lemerült. (Az iPhone felhasználóknak ez sajnos nem nyújt segítséget hacsak nincs éppen kéznél a jack adapter. 😉 ) Jack kábel segítségével történő használatkor az összes extra funkciónak búcsút inthetünk, mert azok csak az akkumulátoros működtetéssel használhatóak.

MDR-XB950BT

Bal oldalon találhatjuk a bekapcsoló gombot, a micro USB csatlakozót, a BASS EFFECT bekapcsolásához szükséges gombot, a beépített mikrofont és az előbbiekben említett jack csatlakozót.

A bekapcsoló gomb nyomva tartásával bekapcsolhatjuk a fejhallgatót. A bekapcsolt állapot kék villogás és fejhallgatóban hang is jelzi. A párosításhoz a bekapcsoló gombot kb. 7 másodpercig kell nyomva tartani, míg piros és kéken villogni nem kezd. Ez jelzi azt, hogy az eszköz készen áll a párosításra.

Az első teszt során tapasztaltam, hogy nagyon szépen szól. A magas és közép hangokat is gyönyörűen szólaltatja meg, a mély is nagyon jó, már ha van. Sajnos sokszor olyan mintha nem is lenne. Ahogy fentebb leírtam az eszköz kapott egy BASS EFFECT funkciót, azonban bekapcsolás után ez sok esetben nagyon torzítja a hangzást így ennek használatát nem minden esetben tudom ajánlani.

MDR-XB950BT

A jobb oldalon található egy többállású gomb, amellyel előre-hátra lépkedhetünk a számok között, fogadhatjuk a hívásokat, illetve elindíthatjuk és megállíthatjuk a lejátszást. Szintén ezen az oldalon található a hangerő szabályzó gomb, amely szintén kényelmesebbé teszi eszköz használatát, így a telefonunkat a legtöbb esetben elő sem kell vennünk a zsebünkből.

A BASS EFFECT funkció hibái mellett van még egy kissé bosszantó hiányosság, amely fölött nem tudok eltekinteni, ez a hordozhatóság. Mivel az eszközt nem lehet teljesen összecsukni ezért eléggé nagy helyet foglal mikor éppen nincs használatban. Ezen a hiányosságon némileg javít, hogy 90 fokban elforgatható.

A néhány felsorolt apróbb hiba ellenére azonban engem meggyőzött. Nagyon kényelmes viselet, hibátlan hangzást biztosít és mindezt vezeték nélkül. Így egy hónap használat után, bátran merem ajánlani mindenkinek, aki jó minőségben szeretné hallgatni kedvenc zenéit.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.