A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti kör miatt.

Hirdetés

Április 10-ét követően jelenősen megszaporodtak az olyan, zsaroló hangvételű levelek, melyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak meg.

A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett felnőtt tartalmú oldalakat látogatott, és a látogatása közben végzett tevékenységéről felvétel készült, mely felvételt a zsaroló eljuttatja a címzett ismerősinek, ha nem fizeti ki a kért összegű váltságdíjat.

Fontos tudni, hogy ezen leveleknek nincs alapja, a zsaroló nem rendelkezik ilyen felvételekkel, a felhasználó ezzel a témával kapcsolatban nem telepített automatikusan semmilyen kémszoftvert, és a zsaroló nem szerezte meg a Facebook ismerősök, vagy az elektronikus kapcsolattartók listáját.

Semmi esetre sem javasolt a zsaroló tevékenység során követelt díj kifizetése. Amennyiben kaptál ilyen típusú kéretlen levelet, kezeljétek kellő körültekintéssel.

E-mail címek lehetséges kompromittálódásának ellenőrzésére a „have i been pwned” weboldal nyújthat segítséget.

 

Forrás:  Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.