Remek újításokkal jön az Android Q

Az XDA Developers-nek volt olyan szerencséje, hogy kipróbálhatta az idén érkező Android Q egy korai verzióját. Nézzük, mit hoz majd az új főverzió!

Weboldal készítés kedvező áron!
Az XDA egy Google Pixel 3XL készüléken tesztelte az Android Q első fejlesztői változatát. Egy korai stádiumban lévő, még javában fejlesztés alatt álló operációs rendszerről beszélhetünk, azonban jelenlegi állapotában is jó pár újdonságot megmutat magából.

Rendszerszintű sötét téma

Az elmúlt évben egyre több Google-től származó alkalmazás kapta meg a sötét módot, így várható volt, hogy a következő főverzióban már rendszerszintű funkcióként is elérhető lesz. Ez az OLED megjelenítővel szerelt okostelefonok esetében nagyon jól jöhet majd, hiszen a funkció bekapcsolásával több üzemidőt nyerhetünk. A sötét mód a Beállítások/Kijelző menüpont alatt lesz majd ki-bekapcsolható. A sötét mód bekapcsolása után minden egyes gyári alkalmazás fekete és szürke színekben pompázik majd. Sőt, az XDA megnézte, mi a helyzet az egyéb appokkal és kiderült, hogy az operációs rendszer itt is érvényesíteni tudja a sötét módot. Méghozzá úgy, hogy a fehér hátteret feketére cseréli, míg a világos színeket pár árnyalattal sötétebbre változtatja.

Testreszabhatóbb alkalmazásengedélyek

Pillanatok alatt láthatjuk majd, hogy az egyes alkalmazások mihez akarnak hozzáférést. Lehetőségünk lesz arra, hogy az általunk feleslegesnek ítélt jogosultságtól megfosszuk az adott alkalmazást. Ha korábban egy bizonyos jogkört megvontunk egy programtól, akkor a következő indításakor tájékoztat minket az engedély hiányáról és adhatunk neki akár csak egyszeri hozzáférést. Megújul az alkalmazások információs oldala is, a leállítás és eltávolítás mellett a program indítását is kezdeményezhetjük innen.

Asztali mód

Az Android Q-ban kapunk majd a Samsung DeX és a Huawei asztali módjához hasonlót. Sajnos, ezt a funkciót még nem tudta kipróbálni az XDA, de kíváncsian várjuk, mit hoz ki belőle a Google.

Új fejlesztői beállítások

Jó pár új funkciót találhatunk majd a fejlesztői beállításokon belül is.

Kijelző ébrentartása

Egy elég érdekes funkció, miszerint a kijelzőt akár a beállításokban látható időtartamoknál tovább is ébren tarthatjuk. Ennek aktiválására akkor van lehetőség, ha egy megbízható eszköz kapcsolatban áll a mobillal.

Felugró ablakok, szenzorok kikapcsolhatósága, fejlettebb fájkezelő, stb.

  • A beállításokon belül megjelent egy olyan opció, hogy meg lehet adni azt, hogy mennyi ideig legyenek láthatóak a felugró üzenetek.
  • A gyorskapcsolók között láthatunk egy „Sensors off” csempét, amely arra szolgálhat majd, hogy a telefonunkban található szenzorokat kikapcsolja.
  • A képernyő lezárásánál is új opciók fognak megjelenni.
  • Változik az alkalmazások telepítésekor megjelenő felület, az új verziótól már nem fogja elfoglalni a teljes képernyőt, egy felugróablakban végezhetjük el pillanatok alatt az alkalmazások telepítését.
  • A fájlkezelőben megjelenik a tartalomalapú szűrés, választhatunk majd, hogy képeket, dokumentumokat, hangokat, videókat vagy egyebeket mutasson.
Videó az Android Q tesztről:
A rendszer végleges verziójától még ugyan messze járunk, mindenestre nagyon előremutató, hogy már a korai fejleszetői verzióban is ennyi újdonság található. Forrás: XDA