PI Network: átverés vagy jó lehetőség?

Elég népszerű kis hazánkban is a Pi Network, sokan használják, így utánajártam a dolgoknak és ahogy olvasgattam róla az információkat felmerült bennem a kérdés, hogy átverés vagy nem?

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Az utóbbi időben elég mélyen beleástam magam ebbe az egész kriptós világba, sok cikk is született az oldalon. Foglalkoztunk a bányászattal is és egy biztos, hogy ingyen elég nehéz kriptovalutát szerezni. (Itt a zárójelben jegyezném meg, hogy a Freebitco.in pont ezt csinálja, de ott értékes kriptovalutát adnak és ki is fizetnek) A PI Network viszont gyakorlatilag ezt ígéri, tölts le egy appot, regisztrálj majd nyisd meg minden nap és nyomj rá egy gombra. Ezért cserébe a rendszer jutalmaz minket PI-vel, ami jelenleg semmit nem ér és nagy valószínűséggel nem is fog.

Ha utánanézünk a kriptovalutáknak akkor láthatjuk, hogy általában le van írva, hogy az adott megoldás milyen problémára nyújt megoldást és mit ad nekünk, ezzel szemben a Pi network nem ad semmit, a letöltött applikáció teljesen hasztalan a felhasználóknak, hiszen csak egy gombot kell nyomkodni, illetve van chat.
Természetesen megtalálható a meghívós rendszer, tehát ha én meghívok valakit a rendszerbe akkor plusz jutalmat kapok, ezt nem nevezném piramis játéknak és MLM-nek sem csak hasonlít rá, illetve az előzőekben van legalább pénz. 

Baromi egyszerűnek meg jónak hangzik, hogy megnyomok egy gombot és akkor elindul a bányászat, ami azért kicsit erős, hiszen aki bányászott már valamilyen kriptovalutát az tudja, hogy ez nem így működik messze nem ennyire egyszerű. Gondolhatná az ember, hogy átverés vagy nem mit veszíthetek maximum az időmet. Ez nem teljesen igaz, hiszen az app adatokat gyűjt rólunk, megadjuk neki a telefonszámunkat és van KYC, ami egy azonosítási folyamat, valamilyen hivatalos okmánnyal kell igazolni a személyazonosságod. Gyakorlatilag minden adat meg lesz nekik rólad. Ez egy kicsit erős nekem kaszinókban, pénzügyi szolgáltatóknál oké, hogy így igazolnom kell magam, de egy appba, ami egy értéktelen valamit ad ne már. 
Minden azon múlik, hogy van-e esély arra, hogy a Pi a jövőben érjen valamit és jelenleg az a helyzet, hogy nem. Nem valószínű, hogy ez az App valaha is valódi értéket fog teremteni. Jelenleg a felhasználók szerintem 99%-a azért tölti le az applikációt, hogy ingyen szerezzen PI-t, de, hogy lesz ebből érték, ki lesz az aki beletol ebbe az egészbe több millió dollárt. Attól egy kriptovaluta nem lesz értékes, hogy az emberek nyomkodnak egy appot. 

Az alapítóknak amúgy ez tökre megéri,  adatokat gyűjtenek, ami mindig jól jön, illetve videós hirdetéseket is megjelenít az applikáció, ami szabadon kikapcsolható, de kicsit gyanús azért.

Ezek után mindenki döntse el, hogy van-e értelme vagy nincs, átverés-e vagy nem.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)