A múltban már többször előkerült, hogy a Facebook nem megfelelően kezeli a felhasználók adatait, illetve többször meg is sértették a titoktartási kötelezettségeiket.

Hirdetés

A The Wall Street Journal, a The New York Times és a The Washington Post is úgy értesült, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott Zuckerberg vállalatára. A furcsa, hogy ezen hírek után a cég részvényeinek árfolyama emelkedni kezdet.

Ha az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a valaha volt legnagyobb szövetségi szerv által tech cégre kiszabott büntetés. Sajnos rengetegszer előfordult már, hogy a Facebook felelőtlenül bánt a felhasználók adataival. Ez hatalmas probléma, hiszen ezek a közösségi oldalak szinte mindent tudnak rólunk. Mikor mit csinálunk, merre vagyunk, mit szeretünk, milyen oldalakat látogatunk, mik az érdeklődési köreink, kik az ismerőseink és még sorolhatnám. Természetesen a Tech cégek ezeket az információkat arra használják fel, hogy minél relevánsabb hirdetéseket jelenítsenek meg nekünk. Tudni illik, hogy ahol nem fizetünk, ott mi vagyunk az áru.

A republikánus tagok nagyrészt támogatták a döntést, míg a demokraták ellenezték. Sem a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság sem pedig a Facebook nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Az sem világos, hogy mikor hozzák meg a büntetésről szóló döntést. A kereskedelmi bizottság több mint egy éve kezdett vizsgálódni a közösségi oldal adatkezelésének ügyeiben, miután kirobbant a Cambridge Analytica botrány, melyben több millió ember adatai kerültek a politikai tanácsadó céghez.

A vizsgálat eredménye az lett, hogy a Facebook megsértette a még 2012-ben kötött megállapodást, melyben vállalták, hogy komolyabban veszik az adatvédelmet. A probléma azonban ugyanúgy fenáll, akkor is ha lesz bírság, és akkor is ha nem. Hiába a pénzbüntetés, ha más módon nem korlátozzák a közösségi médiumot, hiszen rengetegnek hangozhat az ötmilliárd dollár, ami átszámítva körülbelül 1,4 trilliárd forintak felel meg, de a Facebook tavaly 15,1 milliárd dolláros bevétellel zárt, ami 26%-os növekedés az előző évhez képest.

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.