Okostévé? Tévé okosító, mi a legjobb megoldás?

Érdemes okostévét venni, vagy inkább vegyek a tévéhez valami okosító kütyüt? Na, de milyet? Ebben a cikkben ezt a témakört járjuk körül és próbálunk segítséget nyújtani.

Támogass minket!

Ma már nem feltétlenül azért vásárolunk televíziót, hogy tévéműsort nézzünk rajtuk, ugyanis mondjuk ki, a legtöbb csatornán fogyaszthatatlan, értéktelen a tartalom és, ha netán mégis találunk valami nekünk valót tuti, hogy negyed óránként jön egy fél órás reklám.  No,  de az internet világában rengeteg más forrás van ahonnan tartalmat tudunk fogyasztani legyen az YouTube, NetFlix, HBO Go vagy bármi más. Most azt nézzük meg, hogy érdemes-e okos tévét vásárolni, vagy inkább valami kütyüvel "felokosítani" az úgymond "buta" tévét.
Tudja azt egy okos tévé, amire szükségem van?

Tisztázzuk már itt az elején, hogy a legtöbb tévékészülék okos, legalábbis ezzel a jelzővel árulják őket, viszont ez még nem jelenti az, hogy jó is. Volt már Samsung, LG és Sony tévém is, jelenleg egy Navon készülék néz velem szembe, aminek az ára a töredéke az előbb említett gyártók termékeihez képest. 

Hozzá kell tenni azt is, hogy sokszor pár tízezer forint a különbség egy sima és egy okos tévé közt, ott én is inkább az okosat választanám. A probléma legtöbbször az, hogy ezekbe a tévékbe egész egyszerűen vagy gyenge hardver kerül vagy rossz a szoftver amit a gyártók raktat rá, ugyanis rengetegszer előfordul, hogy az alkalmazások összeomlanak rajtuk vagy szimplán csak lassú, akadozik a rendszer. Én szeretem, ha valami gördülékenyen, gyorsan működik, ha ez nem probléma, akkor teljesen jó megoldás az okos tévé.

Most pedig foglalkozzunk a cikk azon részével, amikor a tévé nem okos, viszont nekünk szükségünk van egy-egy plusz funkcióra. Ez lenne a cikk lényege, csak néha elkalandozok.  Először is tisztázni kell, hogy mit is szeretnénk, YouTube-ozni, sorozatokat nézni, internetezni, megosztani a telefonunk vagy tabletünk képernyőjét, esetleg valami mást.
A legegyszerűbb megoldás szerintem venni egy úgynevezett TV Boxot. Ezek kis miniszámítógépek, amiken legtöbbször valamilyen android operációs rendszer fut, összekötjük a tévével HDMI kábelen keresztül és rengeteg funkciót ad. Mivel android van rajta ezért elérjük a legtöbb Play áruházban lévő appot és játékot tehát tartalom bőven akad. Általában a Tv Boxok rendelkeznek WiFi-vel, illetve Bluetooth-szal, ami lehetőséget ad  arra is, hogy játszani tudjunk a tévén, hiszen bluetooth-on keresztül akár egy gamepad-et vagy kontrollert is rátudunk csatlakoztatni. No meg ne felejtük el az Apple TV-t ami egy nagyon minőségi és jó megoldás csak az felsőkategória, így az ára is jóval magasabb. 

A gond az, hogy rengeteg termék van a piacon, Dunát lehetne velük rekeszteni és sajnos egy jó része ezeknek a termékeknek szemét. Én elsősorban a Xiaomi TV Boxait ajánlom, jó árban vannak, megbízható a márka és termékek hardveres specifikációi is meggyőzőek.

Szóval összefoglalva, ha van egy amúgy jó tévéd, de nem okos viszont szeretnél plusz funkciókat, akkor én egy jobb TV Boxot ajánlok vagy ha többet szánnál rá akkor egy Apple Tv-t. Ha tévé vásárlás előtt vagy akkor érdemes oks tévét venni, persze csak akkor ha megéri. Érdemes megnézni a tévé paramétereit, összevetni az "okosat" a "nem okossal" és így kikalkulálni a legjobb megoldást.