Oculus Rift S: beépített kamerák és jobb felbontású OLED kijelző

A 2019-es GDC-n az Oculus bejelentette az új generációs Rift VR headset-et, az Oculus Rift S-t. Az új headset mellől eltüntek a külső szenzorok, nagyobb lett a kijelző felbontása és mindezt úgy oldották meg, hogy a hardverkövetelmények nem változtak.

Ti kérdeztek, mi válaszolunk!
Egyre több gyártó jelenik meg a piacon valamilyen VR felszereléssel legyen szó mobilos vagy PC-s változatról, és természetsen ezzel együtt jönnek a jobbnál jobb játékok is. Az egyetlen ami az egész VR ellen szól, hogy még mindig eléggé borsos az ára az élménynek, hiszen nem elég egy headset, amellé még szükség van egy izmos számítógépre is. A nemrég Facebook tulajdonába került Oculus bemutatta legújabb VR headset-ét, a Rift S-t. A vállalat szorosan együttműködött a Lenovoval az új eszköz megalkotása során. Az előző változathoz képest amit lehetett feljebb tekertek, illetve próbálták kényelmesebbé tenni a headset használatát. A legfontosabb fejlesztés szerintem a kijelző  felbontása, amely 2560x1440 pixelre nőtt, ezzel is növelve az élményt. Maga a kijelző 5,5 hüvelykes és ami biztos, hogy a nagyobb felbontásért cserébe a frissítési ráta csökkent 90Hz-ről 80Hz-re.  
A headset nem tartalmaz fülhallgatót, helyette két hangszórót kapunk. A gyártó végre megszüntette a külső kamerákat, ezek segítettek a headset-nek behatárolni, hogy hol vagyunk, mekkora a hely ahol vagyunk, tehát a játékteret "látta". Az új modellen már magán a szemüvegen vannak a kamerák, számszerint öt darab. Négy kamera került kvázi a szemüveg aljára, egy pedig felülre. Mostantól ez a kamerarendszer határozza meg a játékos helyzetét és a környzetet, illetve folyamatosan figyeli az Oculus Touch kontrollerek pozícióját is. A felül lévő kamerának hála a headset már azt is látni fogja, ha a fejünk fölé emeljük a kontrollert. A kamerák segítségével lehetőség van a szemüveg levétele nélkül kinézni, ami egy tök jó dolog szerintem. A headset valamivel nehezebb lett az elődjénél, de az új pántoknak köszönhetően, melyek kiváló súlyelosztást ígérnek kényelmesebb viselni.  Az Oculus szerint a megnövelt felbontású kijelző miatt nem lesz nagyobb hardverkövetelménye a headset-nek. A Rift S tavasszal debütál majd 399 dolláros árcédulával.