Netgear Nighthawk X6S AC4000 Router - Teszt

NoteWall.hu
Nagyon megörültem mikor megtudtam, hogy letesztelhetem a Netgear X6S AC4000-es routert, mert itthon egy elég gyengécske Tp-Link router van. Természetesen le lesz cserélve de pont jókor jött a lehetőség, hogy kipróbáljam mire is képes egy ilyen kaliberű router. A router első beállításáról nem írnék, mert annyira egyszerű, gyors és egyértelmű, hogy az senkinek sem jelenthet gondot.

Mi van a dobozban?

  • Nighthawk X6S AC4000 Tri-Band WiFi Router (R8000P)
  • Ethernet kábel
  • Használati utasítás papíron és CD-n
  • Töltő
 

Külső

Az eszköz hatalmas dobozban érkezett, gondoltam maga a router csak nem lesz olyan nagy, de az volt. Nézzük meg a termék fizikai specifikációit. A mérete: 295.5 x 226.8 x 54.5 mm és 1.1 kg.   Nagyon masszív eszközről beszélünk 6 darab antennával. Felül rácsozva van ami szerintem nagyot dob a kinézetén, illetve mint a képen látható, középen az állapotjelző ledek helyezkednek el. A hátoldalon, egy ki-be kapcsoló gomb, egy a router áramellátását szolgáló DC bemenet, egy RESET gomb található, tőle balra található a WAN port és 4 darab LAN port, egy USB 3.0 és USB 2.0 csatlakozó illetve a LED világítást ki-be kapcsoló gomb van. Egy ideig gondolkodtunk azon, hogy hova tegyük a routert, a méretei miatt nem volt egyszerű dolog.

Belső

Az X6S a leggyorsabb kombinált WiFi sebességet, 4 Gbps tesz lehetővé. Az eszközben egy 64 bites kétmagos 1,8Ghz-es processzor van, illetve 3 offload processzor. A router több frekvencián is sugároz 2,4Ghz-től egészen 5Ghz-ig azért, hogy ha az általános 2,4 Ghz-es sáv túl telített, nekünk akkor se legyen problémánk. A router-t bárhonnan vezérelhető olyan funkciókkal, mint a NETGEAR genie® távoli hozzáférés, a ReadyCLOUD® és az OpenVPN®. Ami a legjobban tetszett nekem, az router-hez tartozó Netgear genie app. Rengeteg funkció van beleépítve, nagyon egyszerű használni, felhasználóbarát az egész alkalmazás.

Netgear genie

Belépéskor ez a főképernyő fogad minket. Innen tudjuk elérni az alkalmazás által nyújtott funkciókat. Ha megnyomjuk a jobb felső nyilacskát akkor az app mutat egy képet az adott routerről és kiírja a típusát. Ennek nem tudom mi értelme de jól néz ki. A menüt megnyitva tudjuk beállítani a távoli hozzáférést amivel, akkor is tudjuk managelni az otthoni hálózatunkat mikor teljesen máshol vagyunk. Ez nagyon sok helyzetben lehet hasznos. Az egyik kedvenc funkcióm a Vendég WiFi. Ha vendég jön vagy valaki olyan haver, akinek nem szeretnéd sem beírni, sem odaadni a WiFi jelszót, akkor csak bekapcsolod a vendég wifit és anélkül van internet, hogy kiadnánk a jelszavunkat. Be tudjuk állítani a vendég WiFi nevét (SSID) természetesen ha szeretnénk ezt is külön le tudjuk jelszavazni, illetve be tudunk állítani egy időszakot is, hogy pl. minden nap 14:00-tól 16:00-ig legyen bekapcsolva. A képernyő alján található még egy QR kód amit beolvasva lehet csatlakozni a vendéghálózathoz. A hálózattérképre kattintva megmutatja nekünk az összes eszközt ami a router-hez csatlakozik. Ha rányomunk az egyik eszközre akkor az adott telefont vagy laptopot tudjuk letiltani a hálózatról illetve információt kapunk róla, ez látszik az alábbi képen. Tehát az eszközre kattintva letudjuk tiltani a hálózatról, látjuk a nevét, ha betudja lőni akkor a típusát, a neki kiosztott IP címét, a jelerősséget, a kapcsolat sebességét és a MAC címét. A szülői felügyelet menüpontban találunk minden olyan beállítást, amivel a fiatalabb családtagjainkat védhetjük meg az internet káros tartalmaitól. A következő a Forgalommérő. Egyértelműen méri a routeren áthaladó forgalmat, így pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyi adatot használunk. Turbo Transfer. Fájlokat tudunk másolni egyik eszközről a másikra a routeren keresztül. Például ha az iPhone-ról szeretnék a Windows-s laptopomra átküldeni pár képet, akkor megnyitom az alkalmazást, kiválasztom a kívánt képet, majd elindítom a küldési kérelmet. A laptopon el kell fogadni és már megy is a fájlátvitel. Fontos, hogy mind a küldő, mind a fogad eszközön telepítve legyen a Netgear genie alkalmazás. Itt csak egy hátrányt tapasztaltam, hogy egyszerre csak egy fájlt lehet küldeni. A routert az alkalmazásból újra tudjuk indítani, illetve frissíteni tudjuk a firmware-t. Szerintem ezek is olyan plusz funkciók, amik nagyon szimpatikussá teszik az eszközt. Letöltés Androidra: itt Letöltés iOS-re: itt Ha a Routerbe bedugunk egy pendrive-ot, akkor lehet otthon egy saját "felhőnk". Akik telepítik az alkalmazást és van rá jogosultságuk, azok fel, illetve letölthetnek erre a pendrive-ra, ami szintén egy nagyon hasznos funkció. Tekintsük át röviden a részletes webes beállításait a router-nek. A részletes beállításokat azért nem részletezném, mert rengeteg van, és nagyon hosszú lenne a cikk ha mindent részletesen leírnék. :)  

Részletes specifikáció

Vélemény

Szerintem ez a router minden tekintetben megállja a helyét. A teljesítménye brutális, rengeteg funkciója van, kényelmes és jó használni, stabil, mióta itt van ez a szépség, azóta mérföldekkel gyorsabb az internet. Bárhova tehetjük a lakásban mert mindenhol jól néz ki.  

Kinek ajánlanám?

Igazából mindenkinek. Minden háztartásba jól jönne, de természetesen a legtöbb helyen nem használnák ki a router teljesítményét és funkcióit. Az ára is megvan, úgyhogy leginkább azoknak ajánlanám akik, játszanak, streamelnek, sokat töltenek le, magas felbontásban szeretnének filmet nézni pl Plex-el.