Nem éri majd meg bányászatra használni a GeForce RTX 3060-at

Mesterségesen limitálják a videókártya teljesítményét bányászat esetén.

A bányászok gyakorlatilag mindenhol tömegesen vásárolják fel a videókártyákat, sőt már azokat a laptopokat is, melyekben van dedikált GPU. Ez egyrészt azt eredményezi, hogy erős hiány alakul ki a piacon, másrészt pedig, aki egy gamer számítógépet szeretne összerakni irdatlan árat kell kifizetnie egy videókártyáért. 

Éppen ezért az NVIDIA úgy döntött, hogy beavatkozik és a jövő héten megjelenő GeForce RTX 3060-as kártyánál mesterségesen veszik vissza a teljesítményt amennyiben azt bányászatra használják. A korlátozást a grafikus kártya driverébe írták bele, illetve közvetlen a GPU BIOS-ában is beleépítették, hogy nehezebb legyen letiltani a funkciót. 


A korlátozás mellett a vállalat bejelentett egy új szériát is, amelyet viszont kimondottan a bányászoknak fejlesztettek például nincsenek rajtuk videócsatlakozók, kompaktabb a méretük, hogy minél többe tudjanak minél kisebb helyre bezsúfolni és a hűtésük is jobb. 

A cég azt szeretné elérni a korlátozással és az új bányászatra kifejlesztett kártyákkal, hogy megszűnjenek majd az áldatlan állapotok a videókártyák piacán. Az intézkedés fogadtatása azonban vegyes volt a gamerek persze örülhetnek, hiszen normálisabb áron juthatnak videókártyához, viszont így a hobbibányszok, akik nem üzletszerűen bányásznak lesznek hátráltatva, de az biztos, hogy valamit tenni kellett.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)