Mutatjuk, hogyan nézheted meg laptopod akkumulátorának állapotát

Ebben a cikkben megmutatom nektek, hogyan tudjátok megnézni egy laptop akkumulátorának állapotát. Ez alapján már el lehet dönteni, hogy kell-e új akksit venni vagy nem.

Weboldal készítés kedvező áron!

A művelethez nem kell semmit sem letölteni vagy telepíteni, ugyanis a teszthez a Windows egyik beépített alkalmazását fogjuk használni. Fontos kiemelni, hogy ez a funkció csak Windows 8 és 10 alatt működik. A lítium-ion akkumulátorok egyszerűen nem képesek megtartani azt a teljesítményt, amit új korukban produkáltak, tehát folyamatosan romlanak, ezért néha érdemes megtekiteni, hogy mennyi is az annyi. 

A művelethez nyissuk meg a start menüt és keressünk rá a "cmd" vagy "Parancssor" szavakra. Ezután kattintsunk a Parancssorra jobb klikkel  majd a "Futtatás rendszergazdaként" menüre.


A szemünk elé tárul a csúnyácska parancssor:


Ide kell begépelnünk az alábbi parancsot, majd nyomjunk egy entert.

powercfg / batteryreport / output “c: battery_report.html” 

A parancsot megfuttathatjuk output kapcsoló nélkül is, ebben az esetben a jelentésünk a Windows/system32 mappában landol, így viszont megadtuk neki, hogy mentse egyenesen a C:-re.

Keressük meg a kigenerált fájlt, majd nyissuk meg valamelyik böngészővel. 


Rengeteg információ szerepel a jelentésben, ami viszont nekünk fontos az a Battery Capacity history.A Full Charge Capacity oszlopban láthatjuk, hogy mennyi áramot tudott felvenni az akkumulátor, a Design Capacity-ben pedig azt látjuk, hogy új korában mennyire volt képes, tehát, ha nagyon nagy az eltérés a két érték között akkor az akkumulátorunk megérett a cserére vagy ha régi eszközről van szó, akkor az új gép vásárlására.