Monero bányászat - XMrig beállítása

Sokat beszéltünk már kriptovalutákról, pénztárcákról most nézzük meg, hogy hogyan tudjuk bányászni ezt a kriptovalutát.

A Monerot videókártyával és processzorral is lehet bányászni, mivel nekem nincs erős GPU-m így most a CPU alapú bányászatot nézzük meg. Szinte bármiről lehet bányászni legyen az PC, laptop vagy szerver. Minél erősebb a processzorunk annál több lesz a hashrate, tehár az egy másodperc alatt generált hash-ek száma. 

A művelethez szükségünk lesz tehát egy számítógépre, egy Monero tárcára, egy Mining Pool-ra és egy programra, ami arra utasítja a hardverünket, hogy bonyolult matematikai műveletek megoldásával kriptovalutát bányásszon nekünk. Jelen esetben ez a program az XMrig lesz. Az XMrig elérhető Windows-ra, Linux-ra és Mac-re is. Innen tudjuk letölteni  a megfelelő verziót.

Nagyjából mindegy, hogy melyik operációs rendszeren futtatjuk a minert a művelet mindegyiken ugyanúgy néz ki. Kitöltjük nekünk megfelelően a konfig fájlt majd elindítjuk a bányászt.

Csomagoljuk ki a letöltött archívumot. Valami ilyesmifélét fogunk látni több kevesebb fájlal, a fontos, hogy köztük legyen a config.json és az xmrig futtatható állomány.


Rengeteg a beállítási lehetőség, azonban nekünk most csak pár fog kelleni. 

A legelső beállítás legyen az, hogy a donate rate-et levesszük a minimális 1-re. Ez arra szolgál, hogy a porgram készítőinek kell adni a kibányászott valutánk 1 százalékát. Bármennyit be lehet állítani, de egyértelműen érdemes minimálisra venni.

"donate-level": 1,

Nem sokkal alatta megtaláljuk a következő részletet. Ezek számunkra a legfontosabb beállítások. 

Meg kell adnunk az algoritmust ez kriptovalutánként eltérő lehet, alatta a bányászni kívánt valuta nevét. Az url az az általunk választott mining pool elérhetősége lesz. 

Mi az a Mining pool?

Alapvetően azért találták ki, hogy gyorsabban jussanak bevételhez, ugyanis ha egyedül állunk neki kibányászni egy blokkot az nagyon sok ideig is eltarthat, ezért az emberek ilyen pool-at hoztak létre, ahol egyesítik hardvereiket így gyorsabban meglesz a blokk. Mindenki annyi kriptovalutát kap belőle, amennyi teljesítményt beletett.

Ezen a linken találunk egy listát az az elérhető legnépszerűbb pool-okról, ezeknek is van egy általában 0-3 százalék közötti költségük. Mint látszik és a MineXMR pool-t használom. Alatta a legfontosabb a Monero tárcánk címe, ide fogják utalni a kibányászott valutánkat. A többi beállítás most lényegtelen.

"pools": [
        {
            "algo": "cryptonight",
            "coin": "monero",
            "url": "pool.minexmr.com:4444",
            "user": "48SskQJABYRLVkMKJp5avAEXgWoJFHGomRC9UQTdPmcyNJSjK3KdRcV7UvBAS8Wk7AbYFd4RMFThmWFvFD93ZrYDCWGNmnZ",
            "pass": "bytech",
            "rig-id": null,
            "nicehash": false,
            "keepalive": false,
            "enabled": true,
            "tls": false,
            "tls-fingerprint": null,
            "daemon": false,
            "socks5": null,
            "self-select": null
        }
    ],

Ezután indítsuk el az xmrig-et.El is indult a kis bányászunk, előfordulhat, hogy nem tud elindulni mert valamit elírtunk a konfig fájlban vagy valami egyéb problémája van, de ezt kiírja. Vannak különböző billentyűparancsok, amikkel a minert tudjuk vezérelni:

  • hashrate
  • pause
  • resume
  • results
  • connection

Nyomjuk meg a h betűt és a program ki fogja nekünk írni a hashrate-et.

Általában minden pool-nak van egy vezérlőpultja, ahol pontosan láthatjuk, hogy mennyi kriptovalutát bányásztunk, mik az átlagaink és további statisztikai adatok. A MineXMR esetében ezen a linken érjük el a vezérlőpultot.


Amennyiben szeretnénk, hogy a háttérben fusson a program és ne kelljen a konzolt/parancssort nézegetni akkor a konfig fájlban állítsuk be.

 "background": true,

Mint látható a laptopom nem termel valami sok Monerot így felraktam az egyik szerverünkre, hogy ott mit tud produkálni, sokkal jobbak voltak az eredmények, de még mindig csekély volt a teljesítmény ahhoz, hogy igazi hasznot tudjak felmutatni.


Izgalmas dolog szerintem ezekkel kísérletezni, hamarosan bemutatok egy másik bányász programot és megnézzük, hogy mekkora eltérés van teljesítményben a kettő között.


(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)