Mindenkivel előfordult már szerintem, hogy belassult a pc/laptop, sokszor az erős gépek is belassulhatnak ha nem tartjuk karban. Ebben a cikkben mutatok pár megoldást a lassulás megszüntetésére.

Rengeteg dolog miatt lassú eszközünk, ezért az alábbi procedúrát végigcsinálva jelentős javulás érhető el a teljesítményben.

Legtöbbször a böngészés szokott lassú lenni így egyértelmű, hogy először a böngészőt tisztítjuk meg. Zárjunk be minden programot majd indítsuk el a CCleaner-t. Ha nincs fent a gépünkön akkor itt megtalálod.

A kezdőképernyő két opciót kínál, elemzés és tisztítás futtatása, az elemzésre kattintva a program nem töröl semmit csak kiírja, hogy mennyi felesleges fájl van, itt lehet rögtön a tisztítás futtatására kattintani. A program törli az előzményeket, a cache fájlokat és minden olyan fájlt amire nincs szükség, természetesen a mentett jelszavakat és egyéb adatokat meghagyja.

Ezután érdemes megnéznünk, hogy a böngészőnkben milyen bővítmények találhatóak, ugyanis ezek is hozzájárulhatnak a lassuláshoz.

Chrome-ban a menüben a További eszközök alatt érhető el a Bővítmények menüpont.

 

Ha itt találunk olyan bővítményt amit nem használunk vagy nem ismerünk, esetleg fura neve van akkor mindenképpen töröljük.

Ha Operát vagy Edge böngészőt használunk akkor a Bővítményeket közvetlenül a Főmenüből érjük el.

Fontos megjegyezni, hogy ne töltsünk le ismeretlen helyről származó programokat illetve bővítményeket, mert ezek lassítani fogják a számítógépet, rosszabb esetben adatokat lopnak, vagy valamilyen kriptovalutát bányásznak.

A következő lépés a nem kívánt szoftverek, vírusok és egyéb ártó programok eltávolítása. Futtassunk egy teljes számítógép átvizsgálást a vírusírtó programunkkal. Mit ér egy vírusírtó 2017-ben? Itt kiderül.

 

 

Szabadítsunk fel helyet!

Nézzük át alaposan a a gépet és töröljünk minden olyan fájlt amire már nincs szükségünk, régi program telepítő fájlok, torrent fájlok stb…

Távolítsuk el azokat a programokat amikre nincs szükségünk. Ehhez nyissuk meg a Vezérlőpultot.

 

Kattintsunk a program eltávolítása menüpontra majd töröljük a már nem használtakat.

 

 

Elképzelhető, hogy merevlemezünk töredezett. Használjuk a Defraggler programot a töredezettség megszüntetésére.

 

Ha lassan indul el számítógépünk, érdemes megnézni az automatikusan induló programok listáját. Nézzük meg melyek azok a programok amik nem szükségesek, hogy elinduljanak a rendszer indulásakor és tiltsuk le ezeket.

Nyissuk meg a Feladatkezelőt majd az Indítás fülre kattintva láthatjuk is mely programok indulnak a rendszerrel.

 

Ha a fentebb leírtakat megcsináljuk akkor számítógépünknek gyorsabbnak kell lennie, ügyeljünk arra, hogy karbantartsuk a gépünket.

 

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.