Mit hoz 2021 az Ethereum bányászoknak?

A bitcoin megjelenése óta eltelt megközelítőleg 12 év, az ethereumot 2013-ban egy orosz származású kanadai programozó, Vitalik Buterin hozta létre. Ez sem tegnap volt. A bitcoin megjelenése óta, 12 év alatt több mint 900 alternatív kriptovalutát hoztak létre, ez évi 75 új megjelenést jelent. Elképesztő trendekről van itt szó. Mit hoz vajon 2021 a kriptovaluták életében?

A kezdeti evolúciós sebességet össze sem lehet hasonlítani a maival. Nem lehet kétség afelől, hogy a kriptovaluták által hozott változásokra a nagyoknak is reagálni kell. Egy néhány évvel ezelőtt még rálegyinthettek, mondván hogy a kriptovalutákkal csak a komolytalanok foglalkoznak. Amikor viszont évente 75 új kriptovaluta jelenik meg és a felhasználói bázisok robbanásszerű növekedésnek indulnak, akkor nehéz szemet hunyni a folyamatok felett, nemdebár? Valószínűsíthetőleg itt is az a helyzet, mint a legtöbb felfutó trend esetén, hogy nem ma, hanem 10 évvel ezelőtt kellett volna beszállni. A piaci szereplők tehetetlenség azonban hatalmas és egy tunya csiga gyorsabban változtatja a helyét, mint mondjuk egy félvezetőgyártó óriás.

2021 januárjára eljutottunk oda, hogy valamirevaló videokártyákat sehol sem lehet kapni, egy felsőkategóriás eszköz ára pedig a kilencszáz ezer forintos szintet nyaldossa alulról. Mi lesz így a gamerekkel, illetve a nagy számításokat futtató atomfizikusokkal? Erre valószínűleg senki sem gondolt.

2020 végével, amikor a bitcoin elkezdett felfelé ívelni, sokan úgy gondolták megnézik ezt az ethereum kérdést. Nyilván voltak köztünk olyanok, akiket az okosabb-leszek-a-másiknál elv vezérelt, és ha már mindenki bitcoint bányászik, akkor majd én ethereumot bányászok. Mondták egyesek. Aztán mára ott tartunk, hogy mindenki ethereumot is bányászik. A megnövekedett népszerűségtől az ethereum ára elkezdett felfelé haladni, és a folyamat úgy látszik jól halad tovább. Ma egy ethereum átlagosan 432 ezer forintért cserél gazdát a piacon, és figyelembe vévén azt, hogy még kézbe sem lehet venni… Hát nem tudom. Ki cserélne el egy 5 csillagos egyiptomi nyaralást egy ethereumra? 10 évvel ezelőtt ez a kérdés fel se merülhetett, ma sok befektető elgondolkodik a kérdésen. Az abszurdumok világát éljük, és 2021 sem lesz ez alól kivétel.

A kriptovaluta trendek általában akkor keltik fel a gyártók figyelmét, amikor áttörnek egy bizonyos szintet. A videokártyák ilyen szintű hiánya elkezdtek csípni az Nvidia szemét, mert alapjában véve ők nem DAG hitelesítési algoritmusra szeretnének eszközöket gyártani, hanem játékszenvedélyüknek hódoló felhasználóik igényét szeretnék kielégíteni. Ki gondolta volna, hogy az ethereum hitelesítési algoritmusa jól fog futni a GPU chipeken? Ja, vagy hogy Buterinék pont erre tervezték az egész ethereum infrastruktúrát? De akkor miért nem léptek előbb az Nvidiánál?

CoinMixed.EU - Bitcoin váltás azonnal!

Ne is szapuljuk őket tovább! Hálistennek sikerült valamivel előhozakodniuk, ha nem is a legtökéletesebb megoldással. Az ethereum bányászata sok szempontból új korszakba lép. Tudjuk azt is továbbá, hogy az ethereum bányászata alapvetően eltér a bitcoin bányászatától. Pont arra lett kitalálva, hogy ne lehessen célhardverrel támadni, és így próbálták Buterinék kivenni a kínaiak kezéből a stafétabotot és visszaadni azt a halandó felhasználóknak. Az elképzelés az volt, hogy egy memóriaigényes hitelesítési eljárásra alapozzák az ethereum infrastruktúrát és így az ASIC bányagépeket impotensé tették az ethereum bányászatára. Ennek kevésbé örültek a kínai ASIC gyártók, annál inkább ujjongtak viszont a GPU gyártók.
Az ethereum 1.0 esetében a hitelesítési algoritmust nagyon hatékonyan lehet futtatni a GeForce chipeken, azonban az ethereum 2.0-ra való átállással a helyzet fokozatosan meg fog változni és sokan az ethereum bányászat végét jósolják. A fokozatos átállás már tavaly megkezdődött, amikor is kibányászásra került az ethereum 2.0 genesis blokk. Szépen lassan átléptünk 2021-ben és az ethereum evolúció halad tovább. A folyamat gyorsasága az ethereum fejlesztői közösség munkavégzési sebességétől függ. Az új PoS alapú hitelesítési algoritmust le kell implementálni és párhuzamosan futtatni kell egy ethereum 1.0 és egy ethereum 2.0-s rendszert. A puding próbája az evés, tehát az apró gigszerek menet közben fognak felúszni a felszínre, és ezeket kell majd szépen fokozatosan orvosolni. Az ethereum 2.0 közösség általi elfogadását is mérni kell. Lehet, hogy elméletben jó ez a PoS dolog, de az is lehet, hogy kiderül, a nép még nem érett a 2.0 befogadására. Ezeket fogjuk biztosan megtapasztalni 2021-ben.

Az előbb említett Nvidia mégis felveszi a versenyt és mivel képtelen általános használatú videokártyákból többet gyártani, úgy dönt, hogy önkényes módon szabályozza chipjeinek működését. Nem mindenki fogadta az új bejelentést örömmel, mert sokan úgy tartják, ha vesznek egy videokártyát, akkor az működjön úgy ahogyan azt elvárnánk tőle. A gyártó az RTX szériát buherálja meg, mert ezekből fogy nagyon sok a bányászok miatt. Az új videokártyákat alkalmatlanná teszi kriptovaluta bányászatra úgy, hogy a BIOS-t és a chipet is módosítja. A módosított eszköz képes lesz detektálni, ha azt a tulajdonosa kriptovaluta bányászatra akarja kényszeríteni és mint egy hűtlen rabszolga, fellázad a rabszolgatartó ellen. A kriptovaluta bányászati algoritmus detektálása után a videokártya 50%-al csökkenti automatikusan a teljesítményét és így már kevésbé lesz csábító a bányászoknak.Látjuk tehát, hogy az Nvidia megértette a folyamatot és erre reagál. A válaszlépés logikus, azonban nem biztos, hogy értelmes. Nyilván ők gamereknek szeretnének eszközt gyártani, de nem mindegy, hogy ki veszi a termékeiket ha veszi? És akkor mi a helyzet a deep learning modulokat, vagy a kvantumkémiai számítást végző GPU klaszterekkel? Az ő idejükben miért nem sértődött meg az Nvidia és mondta azt, hogy jó elég, mostantól nem lehet machine learning szoftvert futtatni az eszközeimen. Érdekes ez is nem?

No természetesen van még egy oldala az éremnek, mert az Nvidia előáll az CMP-k ötletével. Az angol Cryptocurrency Mining Processor szókapcsolat rövidítése ez. Tehát az Nvidia kriptovaluta bányászoknak 2021 első és második negyedévében speciális chipeket fog a piacra dobni.

Köszönjük Nvidia! Mindenki nagyon hálás lesz emiatt az Kaliforniában székelő egész világra kiterjedő félvezető gyártónak, de a pontos lezajlást senki sem tudja megjósolni. A hivatalos oldalon hajmeresztő számokat olvashatunk. A leggyengébb chip is combos profitot képes előállítani a jelenlegi ethereum hálózatban, bányagépnek bekötve. Az eszközök biztos, hogy nagyon kapósak lesznek. Megint az emberi kapzsiságra épül a marketing. Csak bedugod a hálózatba és már számolhatod is a pénzt. A PoS alapú bányászat kérdéséről az Nvidia nem mond semmit. Csak a hashrate adatokat és a fogyasztást közli. A többiért természetesen nem tud felelősséget vállalni, de nem is kell neki. Maga a beruházás a felhasználó reszortja. Érdemes lesz körüljárni a kérdést, mielőtt bespájzolunk a CMP chipekből 2021-ben!

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)