Minőségi nyakpántos - Huawei FreeLace Pro teszt

Nemrégiben nálunk járt tesztelésen a Huawei nyakpántos vezeték nélküli fülhallgatója.

Jó pár vezeték nélküli fülest volt alkalmunk tesztelni 2020-ban, azonban egynek a bemutatásával még adósak maradtunk. A Huawei egyik nyakpántos füleséről, a FreeLace Próról lesz szó ebben a cikkben.

Az eszköz egy nem túl izgalmas, tiszta fehér dobozban érkezett hozzánk, ez valószínűleg az a csomagolás, amelybe akkor teszik, amikor egy másik készülék mellé adják ajándékba. Na de térjünk rá a doboz tartalmára inkább, adott maga a FreeLace Pro, egy USB-A (apa) / USB-C (anya) kábel a töltéshez, pár gumiharang és az útmutató.Anyaghasználatát és kialakítását tekintve teljesen rendben van az eszköz, aki a nyakpántos füleseket szereti, az biztosan nem fog csalódni. A mindössze 34 grammot nyomó fülhallgató viselése abszolút kényelmes, a fülkagyló-támasztéknak köszönhetően stabilan a helyén marad, a gumiharang jól szigetel, már pusztán ezzel egész jól tompíthatóak a külvilág zajai. A FreeLace Prónak van egy praktikus "funkciója" is, ugyanis a füles két oldala mágnesesen összekapcsolható (lsd. kiemelt kép), így nem kell félni attól, hogy elhagyjuk, nyugodtan magunkon hagyhatjuk, ha szünetet tartunk a zenehallgatásban.A fülhallgató tölthetőségét is elegánsan oldotta meg a Huawei, ugyanis a vezérlőgombokat felsorokoztató panelnél széthúzható az eszköz, amikor is egy USB-C csatlakozó tárul elénk. A FreeLace Pro töltése kétféle módon kivitelezhető. Első opció a fentebb említett (és az alábbi képen látható) kábel segítségével, vagy a másik lehetőség, hogy egy USB-C porttal rendelkező és fordított vezetékes töltésre alkalmas okostelefonba dugjuk a fülest. Bármelyik opciót is választjuk, a 150 mAh kapacitású telep egy óra alatt teljesen feltölthető, ami után napokra el lesz látva energiával a kütyü. A gyártó oldalán állítottak szerint akár 24 órán keresztül is rendelkezésre áll egyhuzamban.A FreeLace Pro csatlakoztatása nem egy nagy ördöngősség, csak tartsuk hosszan lenyomva a bekapcsológombot és csatlakoztassuk a kívánt készülékünkhöz más Bluetooth-os eszközöknél megszokott módon. Érdemes a Huawei AI Life alkalmazáson keresztül (nem csak Huawei mobilokre érhető el az app) használni a fülhallgatót, mert itt állíthatjuk egyrészt a zajszűrés módját, illetve az esetlegesen elérhető szoftverfrissítésket csak ezen keresztül tudjuk telepíteni az eszközre.Ha már szóba került a zajszűrés, a FreeLace Próban két mikrofon gondoskodik a beszűrődő zajok tompításában, amelyek kategóriájához mérten nagyon is jól teszik a dolgukat. A bal füles egyébként érintésérzékeny, lenyomva tartva átválthatunk az aktív zajcsökkentésről az éberségi üzemmódba, amikor már a környezeti zajokat is észlelhetjük.A hangzásvilág terén jól teljesít a füles, ugyanis sok versenytársánál jóval nagyobb, 14,2 miliméteres dinamikus hangkeltő tevékenykedik benne. A hangok elég részletesek és karakteresek, a basszus elég nagy hangsúlyt kap, ami nem biztos, hogy minden kinek bejön, de személy szerint hozzám közel áll. Összességében élvezhető a zenehallgatás a FreeLace Próval.

A hatótáv kielégítő és ami nagyon pozitív, hogy a jó pár hetes tesztidőszak alatt egyszer sem dobta el a Bluetooth kapcsolatot a fülhallgató.A bekapcsológombot már említettem, azon kívül még megkapjuk a szokásos funkciógombokat, amelyekkel állíthatjuk a hangerőt, megállíthatjuk a lejátszást, léptethetjük a zenét, vagy éppen életre kelthetjük a telefonunkon az intelligens asszisztenst, szóval azt kapjuk, amiket már megszokhattunk a hasonló fülhallgatókon.Manapság nagyobb népszerűségnek örvendenek a TWS (teljesen vezeték nélküli) fülhallgatók, azonban a nyakpántos kialakítást kedvelőknek ez egy jó választás lehet, igaz nem egy olcsó példányról beszélünk, ugyanis jelenleg olyan 40 ezer forintot kérnek el érte, de ezért kapunk egy jó hangzásvilágot és zajszűrést, illetve jó pár praktikus dolog a tarsolyában van (pl. a tölthetőségi opciói), amelyek miatt szerintem megéri az árát.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)