Mi az a domain név és hogyan válasszunk?

Nagyon fontos, hogy egy weboldalnak megfelelő domain nevet válasszunk, hiszen ez az a cím, amin keresztül a látogatók elérnek minket.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

A domain név vagy tartománynév egy IP cím szöveges megfelelője, azért hozták létre, hogy ne kelljen ilyen: 94.122.164.50 címeket beütnünk azért, hogy megnyissunk egy weboldalt. Leghátul található a top-level domain (TLD), ilyen például a .hu vagy a .com végződés, utána pedig az aldomainek következnek, mint például a pelda.bytech.hu. Persze lelehet bontani részletesebben, hogy pontosan milyen TLD-k vannak és domain szintek, de felesleges. Amit érdemes tudni, hogy egy domain-nek végtelen számú aldomainje lehet. 

A www (World Wide Web) is egy aldomain, amit ma már érdemes hanyagolni, nem szükséges a használata. A domain név a Uniform Resource Locator (URL), azaz a webcím része. Egy domain több IP címre is mutathat, ez akkor hasznos, ha nagy forgalmú weboldalakat üzemeltetünk és egy szerver nem elég a látogatók kiszolgálásra. Fordítva is működik a dolog, tehát, hogy egy IP címről több weboldalt szolgálunk ki. Gyakran alkalmazzák ezt, egyrészt azért, mert kevés az IP cím, másrészt pedig költséghatékony. 
Hogyan érdemes domain nevet választani?

Először is érdemes tisztázni a végződést, ha Magyarországon tevékenykedünk és az ügyfeleink/látogatóink is magyarok, akkor ajánlott a .hu TLD-t megvásárolni. Ha Ausztriába nyitnánk webáruházat, akkor pedig egyértelműen a .at végződés az ajánlott. Amennyiben nemzetközi weboldalt indítunk, akkor érdemes használni a .com, .net, .info végződést. Ezek mellett már elérhetőek az egyedi domain nevek is, ami azt jelenti, hogy bármit felhasználhatunk végződésnek például piros.alma, ezt azonban hanyagoljuk.

Név választás

Ami a legfontosabb a second level domain, azaz a domain "közepe": bytechmedia.hu  ne használjunk ékezetet, legyen rövid és könnyen megjegyezhető. Persze ha már korábbról van cégnév vagy brand név akkor egyértelműen azt kell használni. 


Vásárlás

Domaint bárhol vásárolhatunk, de előtte azért érdemes utánanézni annak a cégnek, akitől vásárolni szeretnénk. Jó ideje működik, mik a vélemények róla, biztos háttérrel rendelkezik-e. Ha minden klappol, akkor kiválasztjuk a nevet és akár több évre előre meg is vásárolhatjuk. Tudni kell, hogy domaint évekre veszünk, tehát minimum egy évre megvesszük az adott nevet. Egy sima TLD pár ezer forintba kerül, így nem nagy kiadás, persze vannak egzotikusabb, egyedibb címek is, ezekért már többet kell fizetnünk.


  

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)