Mennyivel lett jobb a Galaxy S10+, mint az S9+?

A Samsung Newsroom-on található infografika alapján nézzük meg, mennyit fejlődött 1 év alatt a zászlóshajó Galaxy S széria.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Emlékeztetőül, a Samsung rengeteg termékkel rukkolt elő a február 20-án megrendezett Unpacked eseményén. Rögtön magasra tették a lécet, ugyanis először a Galaxy Fold-ról rántották le a leplet, ami a dél-koreai gyártó első hajlítható kijelzővel szerelt mobilja. Ezt követően a Galaxy S10 mobilok kerültek terítékre. A vállalat utána áttért az új viselhető kütyükre: A Galaxy Buds egy vezeték nélküli fülhallgató, a Galaxy Watch Active egy okosóra, míg a Galaxy Fit és Fit e pedig aktivitásmérők. A másfél órás bemutató vége felé pedig az 5G-s Galaxy S10 is megmutatta magát. Míg tavaly a szokásos módon két S szériás készülék került bemutatásra (Galaxy S9 és S9+), addig idén ez a szám négyre nőtt. A Galaxy S10 és S10+ mellett érkezett egy kompaktabb S10e is, valamint az év második felében kapható lesz a mobilhálózat legújabb generációját támogató S10 5G. Na de térjünk is rá a cikk lényegére, nézzük meg, mennyit fejlődött egy év alatt az S+ vonal.  

Kijelző

Minőségbeli változás nem nagyon történt, - ugyanúgy egy tűéles QuadHD+ felbontású panelről beszélhetünk - azonban a kialakítás tekintetében annál inkább. A vállalat a zászlóshajó szériáiban ódzkodik a notch alkalmazásától, ezért a képernyő-test arány növelése érdekében nem jöhetett szóba nagyon más, mint az, hogy a szelfikameráknak fúrnak egy lyukat a kijelzőbe. Minden más erre törekvő megoldás, mint a telefon házából kiemelkedő kamera vagy a különböző csúszkás mechanizmusok, az S széria szellemiségétől távol állnak. A kijelzőméret egyébként 6,2 hüvelykről 6,4-re nőtt, míg a képernyő-test arány 84,2%-ról 87,5%-ra.  

Méretek

A fizikai méreteket figyelembe véve nincs sok különbség a Galaxy S9+ és S10+ között, ugyanis a kameralyukas kialakításnak köszönhetően a kijelző úgy nőhetett, hogy közben nem kellett nagyobb házba tuszkolni.  

Kamera

Az egyik legnagyobb fejlődés a kamera terén történt. Nem csak szoftveres szempontból, hanem a szenzorok számának tekintetében is, ugyanis elől és hátul is eggyel nőtt a lencsék száma. Az S9+ hátoldalán két 12 megapixeles kamera tevékenykedik, az S10+ esetén ebbe a duóba becsatlakozott egy 16 megapixeles ultraszéles látószögű szenzor is. Az új készüléken a remek szelfik készítéséért a 10+8 megapixeles kamerákból álló modul felel.  

Processzor

A processzor tekintetében a szokásos történt, azaz a nemzetközi piacra szánt modellekbe a legújabb saját gyártású Exynos 9820 processzort pakolták. Míg Amerikában és Kínában a március elejétől piacra kerülő Galaxy S10+ készülékek motorházteteje alatt a Snapdragon 855 lapkakészlet fog duruzsolni.  

Memória

A memória felszereltség tekintetében tavaly az S9+ 6 GB RAM-mal került piacra, ami mellé 64, 128 vagy 256 GB háttértár opciók közül választhatunk. Ezzel szemben, az S10+ alapmodellje 8 GB RAM-mal és 128 GB belső tárhellyel rendelkezik, míg a mobil kerámia változata pedig 12 GB operatív memóriát és 1 TB-os háttértárat tartalmaz. A microSD kártyával való bővíthetőség 400-ról 512 GB-ra nőtt.  

Akkumulátor, töltés

Az akkumulátor kapacitása 3.500 mAh-ról 4.100 mAh-ra nőtt. Támogatja a vezeték nélküli töltés legújabb szabványát, valamint USB Type-C porton keresztül továbbra is rendelkezésre áll a gyorstöltés. Az S10 mobilokban helyet kapott egy remek funkció, méghozzá a Huawei Mate 20 Pro-nál már megismert fordított vezeték nélküli töltés. Tehát bármilyen támogatott eszközt elég csak a telefon hátoldalára tenni és egyből tölteni is fogja.  

Operációs rendszer

Itt sem érhet minket meglepetés, ugyanis ahogyan tavaly az S9+, úgy az S10+ is az aktuálisan legfrissebb Android operációs rendszert kapta előre telepítve, a gyártó saját felhasználói felületével megfűszerezve.  

Hálózat

A Cat. 20-as LTE modemnek köszönhetően az elméleti maximális letöltési sebesség 1,2 Gbps-ról 2 Gbps-re nőtt. A feltöltés maximális sebessége továbbra is 150 Mbps maradt.  

Biometrikus azonosítás

Az ujjlenyomat-olvasó bekerült a kijelzőbe, az írisz szkenner viszont hely hiányában kimaradt a Galaxy S10+ készülékből. A 2D-s arcazonosítás továbbra is opció maradt. Forrás: Samsung Newsroom   https://bytech.hu/rogton-negy-valtozatban-debutalt-a-galaxy-s10/

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)