Mennyit keres egy informatikus ma Magyarországon?

Ebben a cikkben szeretnék valós képet adni arról, hogy mi a helyzet ma Magyarországon, mennyit keres egy informatikus, mit kell tudni, honnan lehet hatékonyan tanulni. Nagyok az eltérések és a média nagy része hülyeségekkel tömi az emberek fejét, így érdemes körültekintőnek lenni mielőtt bármibe is vágná az ember a fejszéjét.

Weboldal készítés kedvező áron!

Kezdjük az elején, maga az informatika egy nagyon széles fogalom, ha valakire azt mondják, hogy informatikus akkor lehet desktop fejlesztő, webfejlesztő, játékfejlesztő, adatábázis manager és még sorolhatnám. A cikk egyaránt szól pályakezdőknek, akik még nem tudják mivel szeretnének foglalkozni, azoknak, akik váltani szeretnének és azoknak, akik csak szeretnének belelátni a szakmába. 

Kicsit magamról, nagyon korán 12-13 évesen kezdtem el foglalkozni az informatikával és már akkor tudtam, hogy én ezt szeretném csinálni, imádok alkotni, létrehozni dolgokat, amik bonyolultak és hasznosak. Hivatalosan 8 éve dolgozom webfejlesztőként, így nem vagyok veterán, de úgy gondolom, hogy ennyi idő alatt gyűjtöttem annyi tapasztalatot, hogy tudjak erről relevánsan írni. 

Nem voltam jó tanuló, így nem jártam egyetemre/főiskolára, magamtól, otthon tanultam meg mindent, amit jelenleg tudok. Csak egy dolog érdekelt, az informatika, egyébként baromira nem szeretem az informatikus kifejezést, valahogy rossz érzést vált ki belőlem, inkább fejlesztőnek hívnám magam. Fontos, hogyha fejlesztő szeretnél lenni, akkor próbálj ki sok mindent, én mire elhatároztam, hogy engem a webes alkalmazások fejlesztése érdekel, kipróbáltam mindent. Fejlesztettem játékot, megpróbálkoztam a mobil appokkal, csináltam Windowsos desktop alkalmazást, belekóstoltam a Linux világába, egyszóval végigjártam akkoriban mindent. Ezután rengeteget olvastam, tanultam, fejlesztettem rengeteg weboldalt, kipróbáltam számtalan technológiát, közben megismertem rengeteg, nálam tapasztaltabb fejlesztőt, akik nagyon segítőkészek voltak, később ezt úgy háláltam meg, hogy én is segítettem mindenkinek, akinek csak tudtam és persze ez máig is így van. 

Hamis média

Ömlik a médiából, hogy informatikus hiány van Magyarországon és leheletnyi tapasztalattal is rengeteg pénzt lehet keresni. Természetesen ezeket a cikkeket és műsorokat a bootcampek szponzorálják, akiknek ez marha nagy biznisz. Sokszor több millió forintért adnak képzéseket. Vannak köztük jók és rosszak, de a lényeg, hogy valahol elhitetik az emberekkel hamisan, hogy ez egy gyorsan és könnyen tanulható szakma, ami messze nem igaz. A másik, hogy azonnal lehet állást találni, ami lehet, hogy igaz, de nem mindegy, hogy mit és hol csinál az ember, illetve sokszor elmarad a beígért hatalmas fizetés. Fél év alatt senkiből nem lesz senior fejlesztő, aki havi 6-700.000 forintot keres. Szép lenne, de nem igaz sajnos. Gondoljunk csak bele, ha mindenkinek ilyen hamar és könnyen menne, akkor messze nem fizetnének ennyit a jó szakembereknek. A cikk alatti ajánlóban részletesen kifejtem erről a véleményem.


Jöjjön pár általános kérdés és válasz, ami bennem is megfogalmazódott, mikor elkezdtem ezt az egészet.

Szükséges az egyetem vagy főiskola ahhoz, hogy jó fejlesztő lehessek?

Nem, persze szuper, ha van diplomád, de ha nincs, akkor is találhatsz jól fizető, patent állást, de csak akkor, ha jó vagy abban, amit csinálsz. Sok cég van, ahol alapkövetelmény a diploma, ezek javarészt a multik, viszont rengeteg olyan munkahely van, ahol a valós hiány miatt a tudást keresik és a jó munkaerőt, nem pedig a papírt. Akikkel eddig beszéltem és van diplomájuk mind azt mondták, hogy jó dolog, de az egyetem gondolkodni tanít meg, megmutatja a technológiákat, megtanít hatékonyan problémát megoldani, de a fejlesztő majd csak a munkahelyeden leszel. 

Kell matektudás a fejlesztéshez?

Nem árt ha van, de nem feltétlenül szükséges, az informatika alapja a kőkemény matek, de vannak olyan ágazatai, amit matek nélkül is profin lehet űzni és sosincs késő, hogy tanulj, fejlődj.

Hol tanuljak akkor fejleszteni?

Vannak jó iskolák, de én azt mondom, hogy otthon. Olvass sokat, próbálj ki több technológiát, az internet tele van remek leírásokkal, videókkal és online kurzusokkal, amik tényleg hasznosak. Én korábban beiratkoztam egy OKJ-s képzésre, nem tudom, hogy mennek-e még ezek, de életem legnagyobb csalódása volt, rettentően alacsony volt az oktatás színvonala és nekem már semmi újat nem mondtak, sokszor én javítottam ki a tanárt. 

Ami elsődlegesen szükséges ahhoz, hogy fejlesztő lehess, hogy élvezd, amit csinálsz, legyél kitartó és folyamatosan fejlődj. Legyél rugalmas, ne ragadj le egy dolognál, hiszen az informatika az egyik leggyorsabban fejlődő iparág, sokszor hónapok alatt változnak a technológiák. Ami ma még modern volt, az lehet, hogy holnap már elavult.

Ami baromi fontos, azaz angol, ha nem beszélsz angolul, akkor kezd el, mert az informatika nyelve ez és rengeteg problémát lehet megoldani egy jó kereséssel.

Igen tudom még egy büdös szó sem esett arról, hogy mennyit keres egy informatikus, de fontos a felvezetés, hogy egy szép, egységes képet kapj. Végig kell járni a lépcsőfokokat, biztos van olyan hely, ahol egyből sokat kereshet az ember, de ez a ritkább, tapasztalatot kell szerezni, no meg egy jó nevet, amit később beírhatsz az önéletrajzodba. Egy cégnél valós problémákra kell megoldást találnod és ott fogod igazán elsajátítani a szakmát. 

Fizetések

Ez egy elég nehéz téma, ugyanis rengeteg dolog befolyásolhatja a fizetést, földrajzi helyzet, tudás, tapasztalat, technológia és egyéb skillek. 4 szintje van a hierarchiának, vannak a gyakornokok, a juniorok, a mediorok és a seniorok, ez persze eltérhet, de alapvetően ezek vannak. 

Minél speciálisabb a tudásod, annál több pénzt kérhetsz el, ez folyamatosan változik, de alapvetően a Java, C, C++ és a C# fizet a legjobban. Ott van még a Rust, a Python és NodeJS, rettentő népszerű technológiák jelenleg és jól is fizetnek. Fejleszthetünk okostelefonra applikációkat, ezt Androidra Kotlinban, míg iOS-re Swift-ben szoktak. Készíthetünk webes alkalmazásokat, weboldalakat, itt aztán nagyjából bármelyik technológiát alkalmazhatjuk, PHP, NodeJS, Python, Ruby on Rails, Rust, .NET, Java és még sorolhatnám.

A fizetéseket nettóban írom. A fővárosban valamivel magasabb fizetést lehet elérni, ezt +/- 50.000-el számoljuk, persze nagyok lehetnek az eltérések. 

  • Egy gyakornok 80.000-150.000 forintos fizetéssel kezd. 
  • Egy junior 150.000-220.000 forint között kereshet.
  • Egy tapasztalt fejlesztő 300.000 - 500.000 forint között kereshet. 

Természetesen ennél akár jóval többet is lehet keresni, láttam már álláshirdetést, melyben JavaScript fejlesztőt kerestek, nettó 800.000-ért. Egy webfejlesztő több éves tapasztalattal 300.000 és 450.000 forint közötti összeget vihet haza. 

Egy Windowsos rendszergazda 200.000 és 400.000 forint között keres, míg egy Linux-os rendszergazda, ha tud fejleszteni és ismeri a legújabb technológiákat, elkérhet akár 400.000 - 600.000 forintot is havonta. 

Ma minden az adatról szól, ezeket az adatbázisokat meg kell tervezni, karban kell tartani és hatékonyan ki kell nyerni belőle az információt, így egy tapasztalt adatbázis manager vagy PL/SQL fejlesztő például 300.000 - 800.000 forintot is kereshet. 

Mint említettem többször is, nagy eltérések lehetnek régiók, technológiák és munkahelyek között, ezek az én meglátásaim, számaim és tapasztalataim. Remélem, hogy érdekes volt a cikk és tudtam segíteni. Ha érdekel titeket a téma, akkor jelezzétek és folytatjuk, ugyanis rengeteg van még ebben. Ha van igény rá, akkor írok a mindennapi nehézségekről, hogyan zajlik egy ilyen munka, mire kell odafigyelni és stb, stb.