Megnéztem a Huawei Mate 30 Pro-t

Rögös úton, de végül Magyarországra is megérkezett a Mate 30 Pro, én nagyon kíváncsi voltam rá milyen, úgyhogy el is látogattam a kínai gyártó egyik hazai, hivatalos boltjába.

Weboldal készítés kedvező áron!

Tegnap a Shopmarkban jártam, így beugortam az ottani Huawei Experience Store-ba, hogy megnézzem a Huawei Mate 30 Pro okostelefont, ugyanis a hét elején végre Magyarországon is felbukkant a készülék (4G-s változata). Sajnos egy boltban nem lehet a végletekig kitesztelni egy telefont, de mégis megpróbálok egy kis ízelítőt adni belőle azoknak, akik nem tudják megnézni élőben, de nagyon kíváncsiak rá.

A marketing képek alapján nekem annyira nem jött be a dizájn, de miután megláttam élőben a galaktikus ezüst modellt és a kezembe fogtam, egyből megváltozott a véleményem. Tekintélyt parancsol és egy pillanatig sem kételkedik az ember abban, hogy a Huawei aktuálisan legjobb készülékét tartja a kezében.  A megjelenítőbe nyúló - egy 32 megapixeles és 3D mélységérzékelőt felvonultató - meglehetősen széles notch sem zavaró.A telefon 6,5 hüvelykes OLED kijelzője FullHD+ felbontással bír, a betekintési szöge kiváló, a kép tűéles és noha a szabad ég alatt nem tudtam megnézni, de a maximális fényereje is remeknek tűnik. A panel sarkai lekerekítettek és egészen extrém módon ívelt a két széle, egészen pontosan 88 fokos szögben kanyarították rá a készülék jobb és bal oldalára.A Mate 30 Pro pókszemű hátoldala is elég megosztó megjelenést kapott, de szerintem teljesen rendben van. Sajnos a 40 megapixeles Cine (f/1.8), a 40 megapixeles  SuperSensing (f/1.6, OIS), a 8 megapixeles telefotó (f/2.4, OIS) és a 3D mélységérzékelő egységeket felvonultató kamerarendszer képességeit meglehetősen korlátozottan tudtam csak kipróbálni, mindenesetre az elkészült képek magukért beszélnek, elképesztő a minőség. De ha nem hiszel nekem, nézd meg a DxOMark jelenlegi rangsorolását, akik szerint a Mate 30 Pro 5G 123 ponttal a legjobb kamerás képességekkel rendelkező okostelefon jelenleg, a sima 4G-s variáns pedig 121 ponttal a harmadik.A telefon természetesen már a dobozból Android 10 alapú EMUI 10 rendszerrel érkezik. Egy zászlóshajó készülék esetében felesleges karakterpazarlás, de természetesen gördülékenyen fut a szoftver és pillanatok alatt reagál, meg sem kottyan a nyolcmagos Kirin 990 processzornak. A memóriafelszereltséget illetően 8 GB RAM és 256 GB belső tárhelyről beszélhetünk, utóbbi a Huawei saját NM SD kártyájával további 256 GB-tal bővíthető.A Mate 30 Pro  már nem kapta meg a Google szolgáltatásait, helyette viszont ott van a HMS (Huawei Mobile Services), amely egyre jobban fejlődik és hamarosan egy nagyon jó Google-alternatívává fog válni.


(Huawei App Gallery: a Google Play alternatíva)


(Huawei Assistant: a Google Assistant alternatíva)


A Mate 30 Pro január 21 óta kizárólag a Huawei hivatalos boltjaiban rendelhető elő 349.990 forintért cserébe, aki pedig január 27-ig megrendeli, annak egy Huawei Watch GT 2 okosóra és egy fél éves kijelző gararancia is üti a markát.

További képek