Meglepetés tablet: Samsung Galaxy Tab S5e

A Samsung pénteken váratlanul bemutatott egy új tabletet, ezzel jelezvén, hogy ők még nem szállnak ki az igencsak hanyatló táblagépek piacáról.

NoteWall.hu
Szerintem nem sokan számítottak arra, hogy a Samsung be fog mutatni egy új tabletet. Valljuk be már vége a nagy táblagép láznak. Egykor ezeket a termékeket  PC és laptopgyilkosnak szánták, de egyre népszerűtlenebbek ezek a gépek. Alapvetően nincs semmi gond a táblagépekkel, szimplán csak azért nincs szükség rájuk, mert az okostelefonok mérete már 6-7 hüvelykesre duzzadt, és innentől kevés dolog van ami indokolja, hogy a telefonunk mellé vásároljunk egy tabletet is. Ennek ellenére mindenképp érdemes foglalkozni a Samsung Galaxy Tab S5e-vel, mert egy remek eszköznek ígérkezik és nem csak a kinézete vagy a specifikációja alapján, hanem az ára miatt is. A dél-koreai gyártó a Tab S5e-t egy középkategóriás eszköznek tervezte ami egyértelműen megmutatkozik a hardverből is. Vizsgáljuk meg kívülről. Az egész táblagép minőségi fémházat kapott, van rajta USB Type-C bemenet, és annak ellenére, hogy egy 7040 mAh-s akkumulátor van benne csak 400 grammot nyom és mindössze 5,5 milliméter vastag. Ez azért elég szép, így a Samsungé a világ legvékonyabb androidos táblagépe!  Az akkumulátor papíron valamivel több mint 14 óra üzemidőt ígér, azonban aktív használat mellett biztos, hogy nem fog ennyit bírni. Már említettem, hogy Type-C bemenet van, de a 3,5mm-es Jack csatlakozót lehagyták a mérnökök a készülékről. Azonban örömünkre szolgáljon, hogy helyette kapunk 4 darab AKG hangszórót. A kijelző egy Super Amoled panel, aminek a mérete 10,5 hüvelyk, felbontása pedig 2560×1600 pixel. A Tab S5e három színben érhető el: arany, ezüst és fekete.     A készülékben egy középkategóriás Snapdragon 670-es processzor található. Memória és tárhely tekintetében kétféle verzió közül választhatunk:
  • 4 GB memória / 64GB tárhely
  • 6GB memória / 128GB tárhely
Sajnos kis hazánkban a 6/128GB-os modell nem lesz megvásárolható, azonban ha szeretnénk bővíteni a tárhelyet, akkor azt egy microSD kártyával 512GB-ig tehetjük meg. Bár táblagépeknél annyira nem fontos, de kapunk két darab kamerát,  az előlapon egy 8 megapixeles, míg a hátlapon egy 13 megapixeles érzékelőt. Ezenkívül a tableten van ujjlenyomat-olvasó, támogatja a gyors töltést, ami kell is egy ekkora akkuhoz. Operációs rendszerből a legfrissebb Android 9 Pie-t kapjuk, a Samsung jól megszokott kezelőfelületével. Hazánkban valamikor április elejétől lesz majd kapható a Tab S5e. A Wi-Fi-s modell ára 149.990 forint lesz, míg az LTE modemmel ellátott 169.990 forint.