Lite háború 2019 - Huawei, Honor, Xiaomi

Nagyjából tavaly ilyenkor készítettünk egy összehasonlító cikket, a címben említett három nagy gyártó "lite"-os felhozatalának legjobbjairól. Szeretnénk ezt egy sorozattá avanzsálni és ezáltal összehasonlítani azt is, hogy a zászlóshajók lebutított verzióit felvonultató szegmens évről-évre milyen fejlődést produkál.

Weboldal készítés kedvező áron!

A tavalyi összehasonlításunk alanyai a Honor 10 Lite, a Huawei Mate 20 Lite és a Xiaomi Mi 8 Lite voltak. Így most nézzük meg ezek utódjait, vagyis a Huawei Mate 30 Lite helyett a P30 Lite-ot kellett választanom, ugyanis vélhetően az Amerika és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt végül nem mutatkozott be a zászlóshajó Mate 30 készülékek társaságában. A másik két esetben viszont adott az utód, méghozzá a Honor 20 Lite és a Xiaomi Mi 9 Lite. Nézzük, melyek a különbségek a három mobil között, melyik lehetne a legjobb választás, illetve egyáltalán mennyit fejlődött a Lite vonal a tavalyi évhez képest.

Balról-jobbra: Honor 20 Lite, Huawei P30 Lite, Xiaomi Mi 9 Lite


Nézzük papíron mit tud a három telefon:Dizájn

A kialakítás tekintetében egy kaptafára készült mind a három mobil. A megjelenítők tetejének mindegyikén vízcsepp alakú bevágás található. A Huawei és a Honor készülékén viszonylag vastagabb alsó kerete határolja a kijelzőt, a Xiaomi Mi 9 Lite esetében minimálisnak mondható, így az is tudhatja magáénak a legnagyobb képernyő test arányt. Hátulról ha letakarnánk a márkajelzéseket és a feliratokat, és a sima egyszínű modelleket egymás mellé tennénk, akkor szinte meg sem lehetne különböztetni a három telefont. Ha ebben a tekintetben választanom kéne, akkor a kijelzőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasó és az auróra kék modell esetében látható remek dizájn miatt a Xiaomi Mi 9 Lite-ra tenném le én a voksom.


Kijelző

Ha a kijelző alapján szeretnénk győztes hirdetni, akkor egyértelmű a helyzet, ugyan mind a három készülék FullHD+ felbontású kijelzővel rendelkezik, azonban a Xiaomi háza tájáról érkező mobilban AMOLED, míg a másik kettőben LCD panel lapul.


Hardver és szoftver

A Honor 20 Lite és a Huawei P30 Lite lelkeként a 12 nm-es Kirin 710, míg a Xiaomi Mi 9 Lite működtetéséről a 10 nm-es Qualcomm Snapdragon 710 processzor gondoskodik. Plusz egy pont ebben az esetben is a Mi 9 Lite-nak, ugyanis a Snapdragon 710 jobb teljesítményre képes az egy- és többmagos feladatok esetében, valamit a grafikai számítások terén is jobb eredményeket mutat. A Mi 9 Lite tudja a legtöbb folyamatot megtartani a háttérben, ugyanis 6 GB RAM-mal gazdálkodhat, a másik két alanyunknak pedig csak 4 GB-os egység jutott a motorházteteje alá. 

Szoftveres téren Android 9 Pie fut a készülékeken, a Huawei P30 Lite esetében már útjára indították az Android 10 frissítést, a másik két telefonra pedig 2020 elején várható a legújabb főverzió. Az, hogy a MIUI vagy az EMUI/Magic UI felhasználói felület a jobb, azt egyéne válogatja, nekem személy szerint mindegyik rendszer nagyon bejön.


Kamera

Ami a hátlapi kamerákat illeti, a Mi 9 Lite és a P30 Lite három kamerája gyakorlatilag egy az egyben megegyezik. A főkamerájuk 48 megapixeles, az ultraszéles egység 8 megapixeles és még egy 2 megapixeles mélységérzékelő alkotja a triót mindkét kínainál. A specifikáció terén tehát megegyeznek, a gyakorlatban pedig kiváló képeket készítenek, igazi győztest nem is neveznék ki, mindenki egyéni preferenciája, hogy a Huawei vagy a Xiaomi fotós felfogása jön-e be neki jobban. Viszont a videózás tekintetében a Mi 9 Lite az abszolút győztes, ugyanis ott a 4K@30fps-es felvételi mód is opció. A Honor 20 Lite-ról nem esett még szó, a háromból két kamerája ugyanaz, mint az előbbi két modellnek, viszont a főkamerája "csak" 24 megapixeles, de összességében ezzel is remek fotókat lehet lőni a kategóriájához mérten.

Szelfikamerás fronton, a Huawei P30 Lite alulmarad a 24 megapixeles egységével a másik két telefon 32 megapixeles szenzorához képest. Itt nincs nagy értelme belemenni, hogy melyik nyújtja pontosan a legjobb teljesítményt, mert az előlapi kamerákat 90%-ban arra használja az ember, hogy futtában hamar (lányok esetében kicsit tovább tart :) ) lőjön egy képet, aztán feltolja Instára, Facebookra vagy egyéb közösségi média oldalakra, amelyek úgyis össze-vissza tömörítik a feltöltött képeket. Ha viszont a maradék 10%-ba tartozol, akkor válaszd a Honor vagy a Xiaomi mobilját, itt megint csak az a kérdés, hogy melyik gyártó kameraszoftvere által készített kép tetszik jobban.


Akkumulátor

Akkumulátor tekintetében sem lehet nagyon vitát generálni, egyértelműen a Xiaomi terméke emelkedik ki a maga 4.030 mAh-s akkumulátorával. Noha a Huawei P30 Lite (3.340 mAh) valamivel kisebb aksit kapott, mint a Honor 20 Lite (3.400 mAh), azonban egyrészt ez a 60 mAh különbség üzemidőben aligha látszik meg, másrészt a Honor sajnos csak microUSB-t kapott és még gyorstöltést sem támogat. A másik két készüléket 18 wattal lehet tölteni USB Type-C porton keresztül.


Árak

A hazai árak a cikk írásának pillanatában így állnak (2019.12.07), az alul és túlárazott no name GSM-eket/boltokat figyelmen kívül hagyjuk, ha jót akarsz magadnak, Te is tégy úgy.

  • Honor 20 Lite: 70.000 és 80.000 forint közötti árakat láthatunk a legnépszerűbb ár-összehasonlító oldalon.
  • Huawei P30 Lite: 80.000 és 95.000 forint között
  • Xiaomi Mi 9 Lite:  6/64 GB: 80.000 és 95.000 forint között,  6/128 GB: 90.000 és 110.000 forint között.


Összegzés

A puszta tények, racionalitás és ár/érték arány alapján is egyértelműen a Xiaomi Mi 9 Lite a legjobb választás a három mobil közül. Az AMOLED panel, a kijelzőbe ágyazott ujjlenyomat-olvasó, a 6/128 GB-os memóriafelszereltség és a 4.030 mAh-s aksi jellemzők miatt szerintem bőven megéri a 10-20 ezres felárat.A Gearbestről a Xiaomi Mi 9 Lite-ot egyébként most elég jó áron lehet beszerezni.A tavalyi a rész:

Lite háború 2018 - Huawei, Honor, Xiaomi


Bytech.hu