Letörölted? Így hozhatod vissza a törölt fájljaidat!

Véletlenül letöröltél egy fontos fájlt? Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogyan állíthatóak vissza az elveszett fájljaink.

(***) Stake - az egyik legjobb kriptokaszinó és sportfogadási oldal (***)

Ha véletlenül letöröltél valamit a gépedről vagy hordozható háttértáradról, amit nem kellett volna és arra mindenképpen szükséged van, akkor van egy jó hírünk. Nincs nagy gond, ugyanis a "törölt" állomány valójában nem kerül törlésre, csupán a rendszer megjelöli azt felülírhatóként. Azonban fontos, hogy hamar cselekedjünk, ugyanis ha arra a szektorra történik írás, ahol a mi visszasírt fájlunk foglal helyet, akkor nincs az a szoftver, amelyik visszaállítja azt. Így tehát, amíg fel nem telepítünk a számítógépünkre egy adat visszaállító programot, addig semmiképp sem másolgassunk ide-oda fájlokat. Ha ezt betartjuk, akkor minden további nélkül visszaszerezhető a letörölt fájl.   A jó szoftverek általában fizetősek, azonban akad néhány ingyenes is, amely biztosan elég lehet a mi problémánk orvosolására. Mi most egy ingyenes adat visszaállító programot nézünk meg, és bemutatjuk rajta, hogyan állítható vissza egy törölt fájl. Ehhez a feladathoz az EaseUS Data Recovery Wizard Free nevezetű szoftver segítségét vesszük igénybe.  

Telepítés

A telepítő letöltése, majd elindítása után első lépésként a nyelv kiválasztása szükséges. Jó hír, hogy az EaseUS tud magyarul (helyenként kicsit furán). A nyelv kiválasztását követően az üdvözlő ablak fogad minket, ahol a tovább gombra bökünk. Ezután el kell fogadnunk a licencszerződést. Ezt követően ki kell választanunk a telepítés helyét, majd megerősítjük. A következő ablakon kiválaszthatjuk, hogy kerüljön-e ikon az asztalra és/vagy az eszköztárba. Elindul a telepítési folyamat, ami csupán pár másodpercig tart csak. A telepítés befejezése előtt kiválaszthatjuk, hogy elinduljon-e a program a telepítési folyamat befejeztével. Meg is vagyunk, használatba is vehető az EaseUS. A program elindítása után az alábbi ablak fogad minket.  

Törölt fájl visszaszerzése

Térjünk is rá az adat visszaállításra. Egy 400 MB-os tömörített fájlt másoltam rá a pendriveomra. Ezt követően fogtam és letöröltem az előbb említett fájlt. Így úgy tűnik, hogy most semmilyen adat sincs a pendriveon. Indítsuk el tehát az imént telepített EaseUS adat visszaállító programot, válasszuk ki a külső meghajtók között látható pendriveot, majd nyomjunk a keresés gombra. Elindul a törölt állományok feltárásának folyamata, amely jelen 16 GB-os pendrive esetében 3 percet vesz igénybe. A három perc letelte után megtekinthetjük, hogy melyek azok a fájlok, amelyeket még vissza tudunk állítani. Láthatjuk, hogy köztük van az előbb letörölt állományunk is, így kezdhetünk örülni. A következő lépés az, hogy kiválasztjuk a fájlokat, amelyeket vissza szeretnénk nyerni, majd a jobb alsó sarokban található gombra kattintunk. Az ezt követően felugró tallózó ablakon ki kell választanunk, hogy a visszaállítandó állomány hova kerüljün. Fontos, hogy a helyreállított fájlokat ne arra a meghajtóra mentsük, ahonnan adataink elvesztek. Jelen esetben mi most a számítógépünkre mentjük a helyreállított fájlt. Fordított esetben pedig keressünk valami adathordozót. Ha kiválasztottuk a célhelyet, el is indul a helyreállítási folyamat. A helyreállítás pillanatok alatt meg is van, nincs más hátra, mint hogy megnézzük az előzőleg kiválasztott helyet és ellenőrizzük, hogy a program sikeresen visszaállította-e törölt fájlunkat. Sikerült, a törölt fájlunkat megmentettük.     Összegzésként tehát, ha időben kapcsolunk, akkor szinte biztosan vissza tudjuk hozni a törölt fájljainkat. Azonban akkor is érdemes megpróbálni a visszaállítást, ha csak pár hét múlva vesszük észre, hogy letöröltünk valami olyat, amit nem kell volna, ugyanis lehet szerencsénk van és még nem került felülírásra az a szektor.   Az adat visszaállítón kívül, további hasznos programokat is találhatunk az EaseUS oldalán.   ByTech.hu

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)