Legszebb Linux disztribúciók 2020

A Linux disztribúciókat rengeteg szempont alapján rendezhetjük csoportokban, vannak a legkisebb hardverigényűek, a legfelhasználóbarátabbak, a legszebbek és így tovább. Mint a cím is mutatja, ebben a cikkben a szerintem legszebb linuxokat fogjuk körbejárni.

Fontos megjegyezni, hogy az összes disztribúció testreszabható egyéni témákkal, ikonokkal kurzorokkal és minden egyes pixelt be tudunk állítani, úgy ahogy nekünk a legmegfelelőbb. Most viszont azokat fogjuk megnézni, amik alapból is gyönyörűek. 


elementary OS


Az elementary OS nem véletlenül került be a legszebb disztrók listájába, a készítők alapvetően a macOS-t vették alapul, ami látszik is. Szóval, ha használtál már valamilyen Apple gépet akkor nem fog problémát jelenteni a használata, főleg úgy, hogy a fejlesztők arra törekedtek, hogy a kinézet mellett felhasználóbarát is legyen a rendszer.

Az elementary OS Ubuntu alapú, így rengeteg alkalmazás érhető el rá, illetve folyamatosan fejlesztik is a rendszert.

elementary OS


Deepin


A Deepin szintén nem tartozik a használhatatlan csúnya rendszerek közé, Debian alapú, sok szép animáció található benne, ami lehet, hogy valakinek már sok, de ezeken lehet alakítani. Külön figyelmet érdemel a Deepin OS színsémája és a vezérlőpultja. Érdemes kipróbálni. 

Deepin OS


POP!_OS


A POP!_OS is jó választás lehet, ha egy egyszerűen használható operációs rendszert keresünk. A rendszer letisztult GNOME élményt kínál Ubuntu alapon. 

POP!_OS


Manjaro Linux


A Manjaro Linux egy Arch- alapú Linux disztribúció. Míg az Arch Linux telepítése kissé bonyolult feladat, a Manjaro könnyebb és simább Arch élményt nyújt. Számos asztali környezet kínál, amelyek közül választhatunk telepítés közben. Nem számít melyiket választod mert rengeteg lehetőségünk van a megjelenés és az elrendezés testreszabására.

Manjaro Linux


KDE Neon


A KDE Neon operációs rendszer, azoknak a felhasználóknak készült, akik egy egyszerűbb könnyen kezelhető rendszert keresnek, de emellett igénylik azt, hogy szép is legyen. Szintén Ubuntu alapú és, mint a nevében is benne van KDE Plasma asztali környezetet használ.

KDE Neon


Zorin OS


A sort a Zorin OS zárja, de nem azért, mert ez lenne a "legrosszab" vagy a "legnemszebb" csak szimplán ő került az utolsó helyre. A rendszer kétséget kizáróan gyönyörű, látszik, hogy odafigyeltek mindenre és komoly támogatást is nyújtanak. Az operációs rendszernek több verziója is van Ultimate, Lite, Education és Core. A Lite az Education és a Core ingyenes az Ultimate viszont 39 euróba kerül. 

Zorin OS


Nálam ezek a disztribúciók nyerték el a legszebb Linuxoknak járó díjat és bátorítalak, hogy próbálj ki közülük egy-kettőt.

(***) Több, mint 2000 kriptovaluta árfolyam élőben (***)