Leagoo Kiica Mix - A sztereotípia gyilkos

Ti kérdeztek, mi válaszolunk!
Jó telefon 30.000 Ft-ért, ami ráadásul még "keret nélküli" is? Elsőre hihetetlennek tűnik, de a válasz IGEN!  Ez a telefon sok itthon forgalmazott ismertebb gyártó, 2-3x drágább készülékeit is messze lekörözi.   Amit a telefonról tudni kell:
 • 5,5 hüvelykes FHD SHARP kijelző
 • MediaTek MT6750T processzor (8 x 1,5 GHz)
 • 3 GB RAM + 32 GB tárhely
 • 13 + 2 MP-es OmniVision hátlapi kamerák
 • 13 MP-es OmniVision előlapi kamera
 • 90%-os kijelző-előlap arány
 • USB Type-C csatlakozó
 • Cat.6-os LTE támogatottság
 • Előlapi ujjlenyomat-olvasó
 • 3000 mAh kapacitású akku (5V/2A töltés)
 • Android 7.0 Nougat rendszer

Csomagolás, tartozékok

A telefon egy átlagos méretű, sötét színű, szép dizájnú dobozban érkezik. Ami nagyon meglepő volt, hogy a telefonhoz jár egy átlátszó szilikon tok, illetve egy gyárilag felhelyezett képernyővédő fólia. Kapunk továbbá egy EU szabványos töltőfejet (5V/2A-es), egy USB-C Type kábelt, egy egészen tűrhető hangzású USB-C fülhallgatót. Természetesen a SIM-tű és többnyelvű használati útmutató (magyar nyelvű nincs) sem maradt ki.  

Kinézet

A telefon 3 oldalról kávamentes. Alul egy vastagabb keret van, itt található az ujjlenyomat-olvasó, illetve nem túl megszokott helyen, a bal alsó sarokban található az előlapi kamera. A mostanában nagyon divatos 18:9-es képarány helyett a megszokott, hagyományos 16:9 képarányt kapunk, ami egyáltalán nem baj, mert filmezésnél jobban kihasználható a teljes képernyő. A kézben nagyon jól fekszik, a lekerekített hátlapnak köszönhetően nagyon vékonynak tűnik, az amúgy sem vastag telefon. (141.7 x 75.8 x 7.9 mm, 185 gramm). A telefon  jobb oldalán található a bekapcsoló, illetve hangerő gombok. A gombok jól működnek, nem lötyögnek.  A bal oldalon találjuk a SIM tálcát, amibe két nano SIM, vagy egy nano SIM és egy micro SD kártyát tudunk belehelyzni. A telefon tetején található a beszédhangszóró. Alul pedig az USB-C port, egy mikrofon, valamint a multimédiás hangszóró. A 3.5 mm-es jacket már itt is száműzték, de egy átalakító segítségével ez simán megoldható. A tartozék USB-C-s fülhallgató, ahogy fentebb említettem elég korrekt, de Bluetooth headsethez való csatlakozás is probléma nélkül ment. A hátlap matt színű fémből van, az ujjlenyomatot egyáltalán nem gyűjti. Felül találjuk a kissé kidülledő duál kamerát, valamint a dupla LED villanót. Alul pedig a Leagoo felirat látható. A Leagoo KIICAA MIX összeszerelése, mondhatni tökéletes, nincs recsegés-ropogás, rendkívül stabil.  

Kijelző

A MIX legjobban sikerült része. Nem csak azért, mert 3 oldalt vékony a káva, de Sharp nem hazudtolja meg a nevét, s nagyon minőségi, 5,5 colos Full HD felbontású panele került a telefonba. Ebben az árkategóriában, mondhatni túlzás is. Szép, élénk színek, a betekintési szög kiváló, a kép tűéles. A fényerő megfelelő ám a telefon egyik hátránya, hogy a fényérzékelő hiánya miatt nincs automata fényerő állítási lehetőség.  

Hardver

A telefon ez egyik legnépszerűbb középkategóriás chipset, az MT6750T hajtja, ami egy 8 magos, 1.5 GHz-es processzort és egy Mali-T860MP2 grafikus egységet jelent. Ehhez jön 3 GB RAM, a belső tárhely pedig 32 GB-os, és természetesn bővíthető. A 30.000 Ft-os árhoz képest ez eléggé korrekt hardver, átlagos, mindennapi használatra tökéletes. A rendszer gyors, megakadásokat nem nagyon tapasztaltam. A legtöbb játék elfut rajta. Néha előfordul kisebb lassulás használat közben, van amikor egy picit tovább kell várni az app betöltésére, de azért legyünk reálisak, s ne várjuk egy csúcsmobil gyorsaságát. A két legnagyobb erőforrás zabáló app, a Facebook és a Messenger is gördülékenyen működik. Összességében nagyon elégedett vagyok a működésével. Kapcsolódási opciók a megszokottak. A telefon természetesen 4G képes, a Cat. 6-os modemnek köszönhetően pedig, akár 300 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető. A mobilt a nemzetközi piacokra szánták, így Magyarországon gyakran használt B20-as sávot is ismeri, tehát gond nélkül mobilnetezhetünk vidéken is. A GPS jól működik, elég gyorsan megtalálja a pontos helyzetünket, még a lakásban is. A Wifi  802.11b/g/n támogatott, Bluetooth pedig a 4.0-s verziójú szabványt használja. A hívásoknál van némi hiányérzet az emberben. Először is a telefonban nincs közelségérzékelő. Ám a legutolsó frissítésnek köszönhetően, ha a fülemhez emeletem a készüléket, mégis elsötétül a kép, valószínű ha hívás közben legalább 2 pont érintkezik a kijelzőhöz, akkor elsötétül. Ez működött, Messenger és Viber hívás közben is. Másodszor pedig az, hogy mivel a beszédhangszóró felülre került, így a hang jelentős része nem a fülnkbe, hanem a külvilág felé megy. De ez egyáltalán nem zavaró. A hang nem csúcsminőség, de teljes mértékben elfogadható. Az ujjlenyomat-olvasó rendkívül jól működik. Nagyon gyors, pontos, és 360 fokban érzékel.  

Szoftver

A Leagoo Kiica Mix Android 7.0-s verzióval érkezik, nagyobb részt megegyezik a gyári Androiddal, de a Leagoo "saját" (van benne azért egy kis EMUI és MIUI is :) ) felületét kapjuk. Egyedi ikonok vannak, amik elég jól néznek ki. Az alkalmazások is a főképernyőn foglalnak helyet. Amit még kiemelnék az a telefon vezérlése. Alapértelmezetten megkapjuk a szoftveres gombokat, amiket a lelfele nyílra nyomással eltüntehetünk (alulról felfele való húzzásal visszaállítható). Ekkor a lenti fizikai érintőgombbal vezérelhetjük a telefont. Rövid érintés esetén vissza gombként funkciónál, hosszú érintés esetén főképernyőre ugrik. Az érintőgombon jobbról balra történő simítással pedig a futó alkalmazásokat tekinthetjük meg. Elején kicsit szokatlan volt, de 10 perc után egyáltalán nem éreztem azt, hogy szükségem lenne a megszokott szoftveres gombokra. Teljesség igénye nélkül néhány screenshot: Csak ismételni tudom magam, a rendszer gördülékeny, de ne várja el senki, hogy úgy teljesítsen mint a felsőkategóriás készülékek. Viszont a saját kategóriájában ez a telefon erején felül teljesít. A telefon tud magyarul, frissítésere pedig számíthatunk OTA-n keresztül.  

Kamera

A készülékbe egy duál hátlapi kamerát szereltek, egy 13 megapixeles f/2.0-s szenzort és egy 2 megapixeles másodlagos (monokróm) egységet, illetve egy duál LED villanót is kapott.. Az előlapra szintén egy 13 megapixeles kamera került f/2.0-s rekesszel, fix fókusszal és 80 fokos látószöggel. Az összes szenzor gyártója az OmniVison. A kamerát leggyorsabban a bekapcsológomb dupla megnyomásával indíthatjuk el. A felület egyszerű. Fent az alap funkciók láthatóak (vaku, DSLR mód, monokróm kamera, időzítő és szelfi), a további módok pedig balról jobbra való húzással hozható be. Pár tesztfotó: A képek átméretezve láthatóak a cikkben, a teljes felbontású képeket itt megtekinthetőek.   A kamera teljesítménye eléggé vegyes érzelmeket kelt, de ennyi pénzért ez várható is volt. Jó fénynél elfogadható fotókat lehet készíteni, csak figyelni kell arra, hogy ne mozduljon be a kezünk, mert egy elmosódott kép lesz az eredmény. Gyengébb fénynél már eléggé romlik a minőség, részletesség oda, ilyenkor az autofókusz is jóval lassul. Az autofókusz sebessége nappali fényben átlagos, a képek pedig a legtöbbször szempillantás alatt elkészülnek. A második kamera nem sok értelme van, a beépített széles rekesz mód (háttér elhomályosítása, SLR) ugyanis nem valódi, így a használata teljesen értelmetlen. A monokróm szenzorral fekete-fehér fotókat tudunk lőni, de csak 2 megapixel felbontásban, azaz sok haszna ennek a funkciónak nincsen. A duálkamera inkább csak egy marketingfogás, de a képek elfogadhatóak. A szelfikamera azt a 13 megapixeles szenzort használja, ami hátul is található, csak ez fix fókuszos. A minősége átlagos az olcsó kategóriában. Mivel a bal alsó sarokban helyezkedik el, így meg kell fordítani a telefont szelfizésnél.  

Üzemidő

A MIX egy 3000 mAh-s LG aksit kapott. Aktív használattal kibír egy napot, ami mindenképpen azért pozitív, mérsékeltebb használat mellett pedig akár 2 napig is bírja. Az éjszaka alatt nagyon minimálisan merül az akkumulátor, nekem 3% volt a maximum eddig. Az töltés viszonylag gyorsan megy. Támogatja a gyártó LQC 2.0-t. USB-C porton keresztül kicsivel több mint 1 óra alatt töltődött fel. A gyártó szerint nagyon tartós az akksi, akár 600 töltési ciklus után is megtartja a kapacitás 80%-át.  

Kell ez nekem? Megéri?

Megéri az árát, ennek ellenkezője egy percig sem fordult meg a fejemben. 30.000 forintért kapsz egy olyan készüléket, ami keret nélküli, gyönyürű kijelzővel rendelkezik, ujjlenyomat-olvasója, árához képest nagyon erős hardvere, elég friss szoftvere, illetve korrekt üzemideje van. Természetesen azért kompromisszumokat is kell kötnünk. A keret nélküli megoldásnak köszönhetően búcsút inthetünk az értesítési lednek, valamint a közelség érzékelőnek és az automata fényerőnek is. A beszédhangszóró sem a legjobb helyre került. Ez a telefon képes arra, hogy ha megkérdezik tőled mennyiért vetted, akkor kinevessenek, de amint a kezébe adod, 2 perc után elnézést kér, és az fog járni a fejében, hogy nekem is kell egy ilyen.