Laptop vásárlás, mire figyeljünk? - Black Friday 2019

Pár nap és megindul a Black Friday őrület, rengeteg terméket lehet majd olcsóbban megvásárolni, de azért vannak buktatók. Elmondjuk mire kell figyelni laptop vásárlásnál, hogy ne szívd meg.

Weboldal készítés kedvező áron!

Mindig elmondom az ilyen nagyobb akcióknál, hogy legyünk körültekintőek, mert a cégek sokat trükköznek, viszont ha figyelmesek vagyunk, akkor kifoghatunk jó ajánlatokat. Bármilyen termék vásárlásánál belefuthatunk abba, hogy pórul járunk. Nézzük meg, hogy a laptopoknál mire érdemes odafigyelni. Mindenképpen tisztázni kell az elején, hogy mire szeretnénk a gépet használni, illetve hozzá kell tennem, hogy az az elv, hogy csak netezésre meg filmnézésre jó az olcsó gép baromság, ugyanis a legtöbb böngésző olyan szinten zabálja a hardvert, hogy egy alsókategóriás laptop nagyjából dísznek lesz jó. Több éve követem már a Black Friday akcióit és rengetegszer láttam már, hogy egy olcsó laptop volt a beetetés, ami látszólag nagyon jó ajánlat volt, de a gyenge hardver miatt inkább hajhullást okoz, mintsem örömöt és élményt. Ezeket a tanácsokat a saját tapasztalataim és tudásom alapján írom össze, lehet máshogy is gondolkodni.

Kijelző

Elég fontos komponense a laptopnak, hiszen ezt bámuljuk órákon át. Kerüljük a a Full HD(1920 x 1080) alatti felbontásokat, régi, elavult, nem fog tetszeni. Ahol ezt látjuk 1366 x 768 azt inkább hagyjuk a boltban. Érdemes még megnézni a kijelző fényerejét, itt ha lehet válasszuk mindig a magasabbat (pl: 200 cd/m2). A harmadik dolog, amit én mindenképp figyelnék, az a kijelző felülete, ha tehetjük mindenképp válasszuk a matt felületet. Ez nem fog csillogni, nehezebben veri vissza a fényt, nem tükröződik. A kijelző mérete már mindenkinek a saját döntése, hogy mekkorára van szüksége.

Memória

Most nem fejtem ki, hogy pontosan mire való a RAM, szóval nézzük a kulcsszavakat, amire figyelni kell. Minél több van egy gépben, az annál gyorsabb lesz. A memória típusa minimum DDR4 legyen. Hanyagoljuk a 4GB RAM-mal szerelt modelleket, ha módunkban áll, minimum 8GB-osat válasszunk.

Processzor

Az egyik legfontosabb összetevő a számítógépünk agya, itt már nehezebb szerintem eligazodni, mert bár csak 2 nagy processzor gyártó van, viszont a termékkínálatuk hatalmas. Nagyon függ a processzor attól, hogy mit szeretnénk és amint nagyobb teljesítményre van szükségünk, az ár is hirtelen el kezd növekedni. Amit én kerülnék az az Intel Celeron, Intel DualCore és az AMD-A sorozata.

Háttértár

SSD. Ha van egy laptopban SSD akkor garantált a sebesség. Na jó ez nem mindig igaz, de a legtöbb esetben igen, szóval ha tehetjük, mindenképp olyan gépet válasszunk amiben van SSD. 

Az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot, a környezetéhez, illetve a gazdaszámítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítményigények határozzák meg.

A merevlemez pedig megint csak saját döntés, én nem vásárolnék 500GB alatt.

Beszélhetnénk még a videókártyákról, de az kicsit más kérdés mert ott hatványozottan igaz, hogy mire szeretnénk használni a vasat. Grafikai munkára, videóvágásra, modellezésre, játékra. Az Nvidia GTX kártyákkal ellátott gépek hozzák, amit kell.

Ha erre a pár pontra odafigyelünk, akkor jóval nagyobb eséllyel kerülhetjük el a csalódást. Persze ahány gyártó annyi termék, nem egyszerű eligazodni a technológia világában, de remélem azért tudtam segíteni.